Το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν πλησιάζει. Μπορεί να ανυπομονούμε, αλλά τί θα κάνουμε με αυτούς τους αδιάκριτους και πικρόχολους συγγενείς που δεν σέβονται τα όρια του παιδιού και του περνούν πολύ λάθος μηνύματα; Ο σωστός τρόπος να απαντάμε σε αυτούς τους συγγενείς!
Τα οικογενειακά τραπέζια είναι μία καλή αφορμή για διασκέδαση. Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν σχεδόν σε κάθε οικογένεια, ένας ή δύο πικρόχολοι συγγενείς που με το πρόσχημα του χιούμορ ξεπερνούν τα όρια. Ακόμη κι αν δεν έχουν κακή πρόθεση όμως, πολλές φορές με παρεμβατικότητα, λένε πράγματα ή κάνουν πράγματα που προσβάλλουν το παιδί.
Όταν το παιδί έχει ψυχοσωματικά: Έκζεμα, βρέξιμο κρεβατιού, πόνοι στο στομάχι
Για παράδειγμα, κάνουν σχόλια για τη συμπεριφορά του παιδιού, πόσο τρώει το παιδί, απαιτούν φιλιά και αγκαλιές και κάνουν κακά αστεία που νομίζουν λανθασμένα ότι δεν επηρεάζουν το παιδί. Πώς μπορούμε να απαντάμε σε τέτοιες καταστάσεις σαν γονείς; Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί είναι τόσο ντροπαλό το παιδί;
Δεν είναι ντροπαλό, θέλει απλά λίγο χρόνο για να νιώσει άνετα.
Καλέ έλα να μου κάνεις μία αγκαλιά
Το παιδί φαίνεται ότι δεν θέλει αγκαλιές. Ας το αφήσουμε στην ησυχία του και άμα θέλει αργότερα, θα σου κάνει και μία αγκαλιά.
Photo via: infokids.cy
Έλα εδώ να σου μάθω λίγο πως πρέπει να συμπεριφέρεσαι…
Μην ασχολείσαι με αυτά τα πράγματα. Είμαι εγώ εδώ για να διαχειρίζομαι τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Εσύ απόλαυσε το ρεβεγιόν κι αν χρειαστώ βοήθεια θα σου πω.
Πολύ δεν τρως για την ηλικία σου;
Photo via: tlife.gr
Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ξέρει πότε έχει χορτάσει και πότε πεινάει. Ας απολαύσουμε όλοι το γεύμα μας και ας αφήσουμε τα σχόλια για το πόσο τρώει ο καθένας.
Πωπω τι κοντό παιδί είναι αυτό χαχαχαχαχα! Πλάκα κάνω!!!
Δεν μου αρέσουν τέτοιου είδους αστεία για την εμφάνιση του παιδιού. Θέλουμε το παιδί να αγαπάει το πως δείχνει και όχι να νιώθει άσχημα γι’ αυτό.
Photo via: mamagers.gr
Έλα εδώ να σου πω τι μου είπε το παιδί σου προχθές για το καινούριο του αμόρε στο σχολείο.
Δεν θέλω να ξέρω, γιατί εμένα δεν μου έχει πει κάτι, οπότε μάλλον δεν είναι έτοιμο να το μοιραστεί. Μην προδώσεις την εμπιστοσύνη του γιατί περισσότερο με νοιάζει να διαφυλάξω την ιδιωτικότητα του παιδιού, από το να τα ξέρω όλα.
Επιπλέον συμβουλές
Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να βάλεις όρια και όταν μαζεύεσαι σε ένα σπίτι για να περάσεις καλά σίγουρα δεν θέλεις να γίνεις ο…αντιπαθητικός της οικογένειας. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να θέτουμε όρια με σεβασμό και αυτά τα όρια να είναι ξεκάθαρα για το καλό του παιδιού.
Είναι προτιμότερο να γίνεις αντιπαθής για ένα δύο συγγενείς, παρά το παιδί να μάθει ότι για χάρη της ευγένειας και της διακριτικότητας, ανεχόμαστε σχόλια, συμπεριφορές και καταστάσεις, που προσβάλλουν εμάς ή κάποιον που αγαπάμε και δεν είναι σε θέση ο ίδιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Photo via: boro.gr
Τα παιδιά δεν έχουν ακόμα τα εργαλεία και το κουράγιο να θέσουν αυτά τα όρια από μόνα τους. Είναι μεγαλύτεροι αυτοί που ξεπερνούν συνήθως αυτά τα όρια και η συμβουλή “να σέβεσαι τους μεγαλύτερους” τα αποθαρρύνει.
Άγιος Βασίλης: Τελικά κάνει καλό στα παιδιά να πιστεύουν ή όχι; Ψυχολόγος συμβουλεύει
Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα δυναμικό παιδί με αυτοπεποίθηση που θα το σέβονται, τότε θα πρέπει να του διδάξετε εσείς πως μπορεί να το καταφέρει αυτό.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια ξυλοκοπήθηκε άγρια από την σύζυγο της κρυφής της σχέσης
- Αμαλιάδα : Η Ειρήνη προσπαθούσε να κάνει Λευκούς Γάμους με Πακιστανούς
- Γιώργος Αγγελόπουλος : Περπάτησε ξυπόλυτος 8 ολόκληρα χλμ για να πάει στην Παναγία (βίντεο)
- Άγιος Έρωτας : Δώσε μου την Χριστίνα και καθάρισες – Η Χυδαία απαίτηση του Βλάσση
- Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια με 6 υλικά