Πρωτοχρονιάτικο κοτόπουλο Μιλανέζα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς σε φόρμα για κέικ που θα κλέψει τις εντυπώσεις τόσο για την εμφάνιση όσο και για την γεύση!
- κοτόπουλο 1700 γραμμάρια
- κρεμμυδι 1
- καρότο 4
- σέλερι 2 κλωνάρια
- ρίγανη Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- πράσο 1 κομμάτι φύλλο
- δάφνη 1 φύλλο
- πιπέρι 4-5 κόκκους
- θυμάρι 1 κλαδί φρέσκο
- μαιντανος 2-3 κλωνάρια
Υλικά
- ρυζι 2½ φλιτζάνια μακρύκοκκο
- σαφράν Λίγο
- βουτυρο 2 κουταλιές της σούπας
- ζωμό 5 φλιτζάνια κότας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για το πιλάφι
- βουτυρο 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας
- ζωμό 2 φλιτζάνια κότας
- κρόκους αυγού 2
- κρεμα γαλακτος 1/2 φλιτζάνι
- παρμεζανα 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τη σάλτσα
Η Πρωτοχρονιά βρίσκεται λίγες μέρες μακριά και στον φετινό Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ αξίζει να φτιάξουμε κοτόπουλο Μιλανέζα. Το κοτόπουλο Μιλανέζα επιλέγεται πολύ συχνά για γιορτινούς μπουφέδες και επίσημα τραπέζια εξαιτίας της υπέροχης γεύσης και της υπέροχης εμφάνισης.
Παρόλα αυτά, εμείς θα σας προτείνουμε να φτιάξετε αυτό το Πρωτοχρονιάτικο κοτόπουλο Μιλανέζα σε φόρμα για κέικ. Είναι ένα Πρωτοχρονιάτικο κοτόπουλο Μιλανέζα με γεύση και εμφάνιση και σίγουρα είναι μία εξαιρετική επιλογή για τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Πρωτοχρονιάτικο κοτόπουλο Μιλανέζα:
Εκτέλεση για το Πρωτοχρονιάτικο κοτόπουλο Μιλανέζα
Ξεκινάμε την συνταγή με το κοτόπουλο. Βράζουμε το κοτόπουλο και βάζουμε όλα τα υλικά για το κοτόπουλο σε κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό και όταν πάρει βράση ξαφρίζουμε την επιφάνεια και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά για να μαλακώσει το κοτόπουλο. Το βγάζουμε σε μία πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει, σουρώνοντας τον ζωμό. Αφαιρούμε το περιττό λίπος από την επιφάνεια του ζωμού και ψιλοκόβουμε τα καρότα.
Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε. Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι κάτω από το τρεχούμενο νερό. Στρίβουμε ένα λεμόνι στο ρύζι και το στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη γέμιση για κοτόπουλο
Ανακατεύουμε το ρύζι και προσθέτουμε το σαφράν και τον ζωμό κότας. Αφήνουμε το ρύζι να πάρει βράση και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά με καπάκι για περίπου 20 λεπτά. Όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και απορροφηθούν όλα τα υγρά είναι έτοιμο.
Αποσύρουμε τότε το κατσαρολάκι από την φωτιά. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να στεγνώσει. Ετοιμάζουμε την σάλτσα λιώνοντας το βούτυρο σε κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά ανακατεύοντας και σιγά σιγά προσθέτουμε τον ζωμό κότας. Χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στην σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει ελαφρώς. Στο τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
Δείτε ακόμα Ορεκτικό για τα Χριστούγεννα: Ρολάκια κοτόπουλο γεμιστά
Σε μία φόρμα για κέικ κάνουμε στρώσεις: πιλάφι, κοτόπουλο και λίγη κρέμα, μέχρι να γεμίσει ως επάνω. Πιέζουμε τα υλικά. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο καρότο. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tips για το Πρωτοχρονιάτικο κοτόπουλο Μιλανέζα :
Μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλο και ρύζι αλά κρεμ. Η κλασική κότα μιλανέζα, είναι μία old fashion συνταγή της αστικής κουζίνας του 1960. Φαγητό για καλεσμένους, με απίστευτη νοστιμιά και όλη την αρχοντιά της παλιάς αστικής κουζίνας.
Το μπουκέτο μυρωδικών είναι απαραίτητο σε όλους τους ζωμούς. Κι επειδή εδώ στην ουσία βράζουμε ένα ζωμό κότας, ετοιμάζουμε το μπουκέτο μυρωδικών ή “Bouquet garni ” με 1 κομμάτι φύλλο από πράσο, 1 δαφνόφυλλο, 4-5 κόκκους πιπέρι, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανό.
Όλα τα υλικά τα βάζουμε μέσα στο φύλλο πράσου και δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε πακετάκι. Ή όλα μαζί τα βάζουμε σε τουλπάνι, το δένουμε και το ρίχνουμε στο ζωμό. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
Δείτε ακόμα Γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι
Ξαφρίζουμε το ζωμό την ώρα που βράζει το κοτόπουλο. Είναι απαραίτητες οι στρώσεις των υλικών, με ενδιάμεσες στρώσεις κρέμα από το κοτόπουλο, ώστε να δέσουν τα υλικά στην φόρμα και πάρει ομοιόμορφο σχήμα το φαγητό όταν θα ξεφορμάρουμε.
Για να μην κάνει αντιαισθητική πέτσα η κρέμα μέχρι να τη σερβίρετε, μπορείτε να ακουμπήσετε ένα κομμάτι μεμβράνη κουζίνας στην επιφάνεια της. Η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται στην κρέμα. Έτσι θα παραμείνει λεία και βελούδινη.
Τα αυγά μπορείτε να τα παραλείψετε καθώς και την κρέμα. Είναι πολύ βασικό το κοτόπουλο μιλανέζα να σερβιριστεί ζεστό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Nikoleta Karageorgou
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές