Συνταγή για Σαρίκι ή Φρουτομπακλαβάς : Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Χριστουγεννιάτικο γλυκό που το ονομάζουν Σαρίκι στην Πελοπόννησο ενώ στην Ρούμελη το αποκαλούν φρουτομπακλαβά ή φρανζόλα.
- φυλλο κρουστας Μισό κιλό
- βουτυρο 250 γραμμάρια
Υλικά
Όπως και να λέγεται σε κάθε περιοχή είναι ένα γευστικότατο γλυκάκι με όλα τα αρώματα του καβουρδισμένου αμύγδαλου των φρούτων και του μελιού!!
Είναι το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο γλυκό!!
Οι ελληνικές Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές είναι πολλές και δεν είναι μόνο τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες. Όμως πολλές από αυτές έχουν ξεχαστεί από γενιά σε γενιά. Σήμερα λοιπόν θα σας γυρίσουμε πίσω στα παιδικά σας χρόνια και θα φτιάξουμε μαζί παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό σαρίκι.
Πρόκειται για ένα σιροπιαστό Χριστουγεννιάτικο γλυκό με φύλλο κρούστας που θα το γεμίσουμε με αμύγδαλα και γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας και θα το σιροπιάσουμε με ένα μυρωδάτο και μέσα στη γλύκα σιρόπι. Πολλοί το φτιάχνουν μέχρι και σήμερα με φρουί γλασέ αντί για γλυκό του κουταλιού.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό
Εκτέλεση για το Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό
Στην αρχή διαχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, την βανίλια, το λικέρ, την τριμμένη φρυγανιά, το ασπρισμένο αμύγδαλο και το γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας χωρίς το σιρόπι του.
Αφού η γέμιση μας είναι έτοιμη και έχει ομογενοποιηθεί στρώνουμε 3 φύλλα πολύ καλά βουτυρωμένα σε ένα ταψί. Από πάνω στρώνουμε την γέμιση. Τυλίγουμε χαλαρά τα φύλλα μας σε ρολό. Βουτυρώνουμε και πάλι πολύ καλά και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το μέλι και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με ένα πριονωτό μαχαίρι χαράζουμε με πολύ προσοχή και πολύ λίγο σε κομμάτια το σαρίκι. Σιροπιάζουμε το γλυκό μας με κρύο σιρόπι όσο το γλυκό μας είναι καυτό.
Tips για το Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό
Αντί για γλυκό του κουταλιού στην γέμιση μπορείτε να βάλετε φρουί γλασέ. Το γλυκό του κουταλιού είναι της αρεσκείας μας και μπορείτε να συνδυάσετε και παραπάνω από ένα γλυκό του κουταλιού για την γέμιση. Το βούτυρο προορίζεται για τα φύλλα έτσι ώστε να βγουν τραγανά και δεν μπαίνει στην γέμιση.
Δείτε ακόμα Μπακλαβας Καρπάθικος : Δίπλες Καρπάθου
Για την γέμιση στο σαρίκι θα προτιμήσουμε σκληρά φρούτα σε γλυκό του κουταλιού όπως κυδώνι, περγαμόντο, κεράσι και άλλα. Τα αμύγδαλα εκτός από ασπρισμένα σας προτείνουμε και να τα καβουρδίσετε όμως είναι προαιρετικό. Μπορούμε να βάλουμε 2 κούπες αμύγδαλο και 1 καρύδι στη γέμιση.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Ρουλα Λυρου
Δείτε κα ιτη συνταγή που έφτιαξέ η φίλη μας Ξένια Δάρρα
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες μας τις χριστουγεννιάτικες συνταγές με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024