Συνταγή για Σαρλότ μουσακά. Γιορτινή σαρλότ μουσακά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όχι μόνο με υπέροχη διακόσμηση!
- κρεμμυδι 2 μικρά ψιλοκομμένα
- κιμάς ανάμεικτος μισό κιλό
- σάλτσα ντομάτας Λίγη συμπυκνωμένη
- νερό Λίγο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- δάφνη 1
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 2 φλυτζάνια
- κορν φλαουρ 2 κ.σ.
- αυγα 1
- βουτυρο 1 κ.σ.
- αλατι Κατά βούληση
- μοσχοκάρυδο Λίγο
- τυρί Λίγο τριμμένο κίτρινο
Για την μπεσαμέλ
- κιμάς ανάμεικτος Περίπου μισό κιλό
- παξιμάδια 4-5 μικρά αλεσμένα
- αυγα 1
- μουσταρδα 1 κ.σ.
- Γάλα φρέσκο 1/2 κούπα
- ξύδι 1 κ.σ.
- κρεμμυδι 1-2 τριμμένα
- σκορδο 1 σκελίδα λιωμένη
- μαιντανος Λίγος
- ελαιολαδο Λίγο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- κύμινο Κατά βούληση
- ρίγανη Κατά βούληση
- ντοματα Ελάχιστο χυμό από
Για τα μπιφτέκια στην διακόσμηση
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- πατατες Περίπου 1 κιλό
- μελιτζάνα Περίπου 1 κιλό
Για την γέμιση
- καρότο 4-5
- ντοματίνια 5
- τυρί κρέμα 1 συσκευασία
- μαιντανος Λίγο
Για την διακόσμηση
Ο μουσακάς είναι το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων. Πατάτες, μελιτζάνες και μπεσαμέλ δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό γεύσεων. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε γιορτινή σαρλότ μουσακά. Θα τον φτιάξουμε με φρέσκο κιμά, πατάτες και μελιτζάνες ψημένες στο σχαροτήγανο και σπιτική μπεσαμέλ.
Θα τον φτιάξουμε σε τσέρκι! Και θα τον διακοσμήσουμε με λαχταριστά μπιφτεκάκια γύρω γύρω, ντοματίνια γεμιστά με τυρί κρέμα και λουλούδια από καρότο. Εκτός από μια συγκλονιστική γεύση έχει ακόμη πιο συγκλονιστική εμφάνιση και δεν είναι καθόλου δύσκολος να τον φτιάξετε κι εσείς.
Δείτε ακόμα Λαχταριστός μουσακάς! Δείτε βήμα-βήμα η συνταγή!
Η Σαρλότ μουσακά δεν είναι μόνο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μπορείτε να τον φτιάξετε μία Κυριακή όπου όλη η οικογένεια θα μαζευτεί για να φάει, σε έναν επίσημο μπουφέ ή σε κάποιο πάρτι. Οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για σαρλότ μουσακά:
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ
Σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε το φρέσκο γάλα με το κορν φλάουρ μέχρι να πήξει το μείγμα. Μόλις πήξει το μείγμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο κίτρινο τυρί. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει το βούτυρο και το αυγό.
Για τον κιμά του μουσακά
Αρχικά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα μαζί με τον ανάμεικτο κιμά σε ελάχιστο ελαιόλαδο. Μόλις ο κιμάς ασπρίσει σβήνουμε με τον χυμό ντομάτας και προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε και μόλις ο κιμάς μείνει μόνο με το λάδι του αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ.
Εκτέλεση για το στήσιμο του σαρλότ μουσακά
Αρχικά ψήνουμε στο σχαροτήγανο τις πατάτες και τις μελιτζάνες τις οποίες τις έχουμε ξεφλουδίσει και τις έχουμε κόψει σε φέτες. Αφού είναι έτοιμες φτιάχνουμε τα μπιφτέκια για την διακόσμηση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το γάλα και τα παξιμάδια τριμμένα.
Επίσης στο ίδιο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό ντομάτας, τη μουστάρδα, τα αυγά, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, την ρίγανη και πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθεί τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου στο ψυγείο.
Έπειτα τον πλάθουμε σε μικρά μπιφτεκάκια που έχουν το σχήμα του σαβαγιάρ περίπου. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, σε ένα ταψί με λαδόκολλα μέχρι να γίνουν. Αφού τα μπιφτέκια μας είναι έτοιμα παίρνουμε ένα τσέρκι.
Δείτε ακόμα Οι 10 καλύτερες Χριστουγεννιάτικες συνταγές μαζεμένες σε ένα άρθρο!
Λαδώνουμε το δαχτυλίδι από το τσέρκι και βάζουμε περιμετρικά τα μπιφτεκάκια που ψήσαμε. Στην συνέχεια στρώνουμε μία στρώση πατάτες και αλατίζουμε. Από πάνω στρώνουμε μία στρώση μελιτζάνες και αλατίζουμε. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά.
Πάνω από τον κιμά βάζουμε άλλη μία στρώση πατάτες. μία στρώση μελιτζάνες και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ. Παίρνουμε τα καρότα τα ξεφλουδίζουμε και με ένα μαχαίρι τους δίνουμε σχήμα λουλουδιού ή ό,τι μας αρέσει και μας είναι πιο εύκολο.
Δείτε ακόμη Ρολό από κολοκυθάκια γεμιστό με τυρί κρέμα
Στην συνέχεια παίρνουμε τα ντοματίνια και τα πλένουμε. Σε ένα πιατάκι ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφού ανοίξουμε τα ντοματίνια στην μέση τα γεμίζουμε στην μέση με το τυρί κρέμα και τα κλείνουμε σαν σάντουιτς με το άλλο μισό ντοματίνι. Στολίζουμε την σαλάτα με τα καρότα, τα ντοματίνια, και λίγο μαϊντανό.
Tips για Σαρλότ μουσακά
Τη σαρλότ μουσακά μπορείτε να την στολίσετε με ότι σας αρέσει. Τα μπιφτέκια για την διακόσμηση τα φτιάχνουμε όπως μας αρέσουν. Εμείς μοιραστήκαμε μαζί σας την αγαπημένη μας συνταγή για μπιφτέκια αλλά εσείς μπορείτε να τα φτιάξετε όπως κάνετε τα μπιφτέκια συνήθως.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Anestaki
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια