Συνταγή για σοκολατόπιτα, ζουμερή και σοκολασμένη που μπορούμε να την φτιάξουμε για κέρασμα τα Χριστούγεννα σε χαρτάκια ή για τις υπογλυκαιμίες μας και να την συνοδεύσουμε με σαντιγί. Η πιο εύκολη συνταγή.
- νερό 400 ml
- ζαχαρη 400 γραμμάρια
- καφές 1 κουταλιά της σούπας νες
- κακαο 30 γραμμάρια άγλυκο
- κονιάκ 1 κουταλιά της σούπας
Υλικά
- αυγα 3
- ζαχαρη 100 γραμμάρια
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
- σπορέλαιο 90 ml
- νερό 90 ml
- κακαο 40 γραμμάρια άγλυκο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 135 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 20 γραμμάρια
- αλατι 1 πρέζα
Για το παντεσπάνι
- Γάλα φρέσκο 300 ml
- ζαχαρη 100 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 35 γραμμάρια
- κουβερτουρα 100 γραμμάρια
- μερεντα 150 γραμμάρια
Για τη γκανάζ σοκολάτας
Νηστεία Χριστουγέννων: Σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη από τον Παναγιώτη Παπαδάκη
Η σοκολατόπιτα είναι ένα γλυκό παντός καιρού. Μπορούμε να την φάμε το Καλοκαίρι με παγωτό καϊμάκι ή να την απολαύσουμε τον Χειμώνα με σαντιγί. Οπότε, γιατί να λείπει και από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Θα δούμε σήμερα την πιο εύκολη και πετυχημένη συνταγή για σοκολατόπιτα που μπορούμε να την κάνουμε και σαν ατομικό κέρασμα σε χαρτάκια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την σοκολατόπιτα των Χριστουγέννων:
Εκτέλεση για το σιρόπι
Ξεκινάμε την συνταγή μας με το σιρόπι γιατί το θέλουμε τελείως κρύο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, τον νες καφέ, το κακάο και το κονιάκ και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Εκτέλεση για το παντεσπάνι
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το σπορέλαιο και το νερό. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα το μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή ένα πυρέξ με λαδόκολλα 32×25 εκατοστά. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 30 λεπτά.
Σοκολατόπιτα Ferrero Rocher
Μόλις βγει από τον φούρνο και είναι ακόμη ζεστή την τρυπάμε με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί και έπειτα την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί το σιρόπι και ετοιμάζουμε την γκανάζ.
Εκτέλεση για την γκανάζ
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά βάζουμε το φρέσκο γάλα, την ζάχαρη και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την μερέντα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Περιχύνουμε με την γκανάζ την σοκολατόπιτα και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά. Έπειτα μπορούμε να κόψουμε σε μικρά παστάκια και να την βάλουμε σε χαρτάκια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Theologia Papatsou
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Παγιδευμένοι : Η μεγάλη επιστροφή της σειράς είναι γεγονός
- Η Γη της Ελιάς : Η αδερφή της Ασπασίας έρχεται και φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές των πρωταγωνιστών
- Aνακαλούνται ηλεκτρικές σκούπες – Κίνδυνος πυρκαγιάς
- Glamour Χριστουγεννιάτικα νύχια σε χρυσό για τα Χριστούγεννα 2024
- Ο Σταύρος Σβήγκος σε σχέση με την πρωταγωνίστρια από το Grand Hotel – Οι πρώτες φωτογραφίες