Close
Σπιτικό φύλλο για μπακλαβά

Βήμα βήμα πως να φτιάξετε σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για μπακλαβά, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, λεπτό και τραγανό. Η συνταγή με όλα τα μυστικά.

    Για το άνοιγμα του φύλλου

  • νισεστέ 200 γραμμάρια περίπου

    Για το άλειμμα

  • μαργαρίνη 50 γραμμάρια περίπου λιωμένη

Μπακλαβάς με 70 χειροποίητα φύλλα

Τα Χριστούγεννα έρχονται και όπως θέλει η παράδοση, εκτός από μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και μπισκότα, φτιάχνουμε και πολλά σιροπιαστά γλυκά.

Μπακλαβάς, κανταΐφι κι άλλα σιροπιαστά γλυκά ταψιού σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Για τον απόλυτα πετυχημένο μπακλαβά πρέπει να δοκιμάσετε να ανοίξετε το φύλλο μόνοι σας.

Σπιτικό φύλλο για μπακλαβά

photo via : Souki Simeonidou

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το σπιτικό φύλλο για μπακλαβά:

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το λευκό ξύδι, το μισολιωμένο βούτυρο και την μισολιωμένη μαργαρίνη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και όχι σύρμα, γιατί το μείγμα θα γίνει σφιχτό και το σύρμα δεν βολεύει.

Προσθέτουμε σιγά σιγά και ζυμώνοντας το χλιαρό νερό μέχρι να πάρουμε μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια των 90 γραμμαρίων. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1 ώρα εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου. 

Έπειτα πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με νισεστέ. Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγουμε αρχικά με το μικρό ρολό ζύμης. Έπειτα με την λεπτή βέργα για φύλλο πίτας το ανοίγουμε όσο είναι το ταψί μας.

Μπακλαβάς της Βέφας Αλεξιάδου

Εμείς χρησιμοποιήσαμε ταψί 25×34 εκατοστών. Αλείφουμε με μαργαρίνη το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Με την ίδια διαδικασία ανοίγουμε και τα άλλα 9 φύλλα.

Σπιτικό φύλλο για μπακλαβά

photo via : Souki Simeonidou

Tips

Αντί για λευκό ξύδι μπορούμε να βάλουμε μηλόξυδο. Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη. Εάν η διαδικασία ανοίγματος λεπτού (σχεδόν διάφανου φύλλου) μας φανεί εύκολη μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια για να ανοίξουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτό φύλλο.

Το σημείο όμως που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι το πόσο μαλακή θα είναι η ζύμη για να μη σκίζεται το φύλλο κατά το άνοιγμα.
Εάν πάλι σκιστεί σε κάποια σημεία, ας μην ανησυχήσουμε δεν έγινε τίποτε και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr