Close
μελομακάρονα-χωρίς ζυγαριά-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Συνταγή για μελομακάρονα αφράτα και μελωμένα από μέσα και τραγανά απέξω, από τον Γιώργο Ζώλη που δεν χρειάζονται ζυγαριά τα υλικά για να τα φτιάξεις. Τα κατάλληλα μελομακάρονα για αρχάριες.

    Για το πασπάλισμα

  • καρυδια 150 γραμμάρια κοπανισμένα

Μελομακάρονα της γιαγιάς

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν λείπουν από κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και αν δεν έχετε ξαναφτιάξει, θα σας δείξουμε την πιο εύκολη εκτέλεση για μελομακάρονα χωρίς ζυγαριά.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα του Γιώργου Ζώλη χωρίς ζυγαριά:

μελομακάρονα-χωρίς ζυγαριά-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Recipe ingredients for 100 pieces (250g measuring cup)

1 cup olive oil (230g)
2 cups corn oil or sunflower oil (460g)
1 cup sugar (240g)
2 cups orange juice (500g)
zest of 2-3 oranges
8 cups soft or all-purpose flour (1200g)
2 cups fine semolina (400g)
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cloves
2 teaspoons cinnamon
a pinch of salt (half a teaspoon ground)
150g. chopped walnuts

For the syrup:

1 cup honey (350g)
3 cups sugar (720g)
2 cups water (500g)
2-3 cinnamon sticks
Peels from 1-2 oranges

Syruping 30 seconds. Bake 180 degrees for 30 minutes.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τη συνταγή από το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό καυτό. Προσθέτουμε και τα ξύλα κανέλας και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Βράζουμε για 3 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Αφού βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτουμε το μέλι.

μελομακάρονα-χωρίς ζυγαριά-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Σε ένα μπολ βάζουμε μία κούπα ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Επίσης προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο σε σκόνη, τη κανέλα σε σκόνη και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Στο υγρό μείγμα προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και δουλεύουμε τη ζύμη μας παράλληλα.

μελομακάρονα-χωρίς ζυγαριά-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Αφού ανακατέψουμε και ζυμώσουμε και ομογενοποιηθούν τα υλικά, αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15-20 λεπτά. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, πλάθουμε μελομακάρονα των 30 γραμμαρίων. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Δίνουμε σχέδιο με ένα πιρούνι ή ένα σουρωτήρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30 λεπτά. Όπως είναι καυτά τα μελομακάρονα τα βουτάμε για 30 δευτερόλεπτα μέσα στο κρύο σιρόπι. Τα βάζουμε να στραγγίσουν σε μία σχάρα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.

μελομακάρονα-χωρίς ζυγαριά-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Tips

Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε μαλακό αλεύρι. Αντί για καλαμποκέλαιο μπορούμε να βάλουμε ηλιέλαιο. Βγαίνουν περίπου 100 μελομακάρονα.

Η κούπα που μετρήσαμε τα υλικά ήταν των 250 γραμμαρίων. Αν η ζύμη βγει σφιχτή προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι υγρή βάζουμε λίγο επιπλέον αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

μελομακάρονα-χωρίς ζυγαριά-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:

Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr