Συνταγή για μελομακάρονα αφράτα και μελωμένα από μέσα και τραγανά απέξω, από τον Γιώργο Ζώλη που δεν χρειάζονται ζυγαριά τα υλικά για να τα φτιάξεις. Τα κατάλληλα μελομακάρονα για αρχάριες.
- ελαιολαδο 1 κούπα (230 γραμμάρια)
- καλαμποκέλαιο 2 κούπες (460 ml)
- ζαχαρη 1 κούπα (240 γραμμάρια)
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 2 κούπες (500 ml)
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2-3 πορτοκάλια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 8 κούπες (1.200 γραμμάρια)
- Σιμιγδάλι ψιλό 2 κούπες (400 γραμμάρια)
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια (γλυκού) γεμάτα
- σοδα 1 κουταλάκι (γλυκού) μαγειρική
- γαρίφαλο 1 κουταλάκι (γλυκού)
- κανελά 2 κουταλάκια (γλυκού)
- αλατι 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό
Υλικά
- μελι 1 κούπα (350 γραμμάρια)
- ζαχαρη 3 κούπες (720 γραμμάρια)
- νερό 2 κούπες (500 ml)
- κανελά 2-3 ξύλα
- πορτοκαλι Φλούδες από 1-2
Για το σιρόπι
- καρυδια 150 γραμμάρια κοπανισμένα
Για το πασπάλισμα
Μελομακάρονα της γιαγιάς
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν λείπουν από κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και αν δεν έχετε ξαναφτιάξει, θα σας δείξουμε την πιο εύκολη εκτέλεση για μελομακάρονα χωρίς ζυγαριά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα του Γιώργου Ζώλη χωρίς ζυγαριά:
Recipe ingredients for 100 pieces (250g measuring cup)
1 cup olive oil (230g)
2 cups corn oil or sunflower oil (460g)
1 cup sugar (240g)
2 cups orange juice (500g)
zest of 2-3 oranges
8 cups soft or all-purpose flour (1200g)
2 cups fine semolina (400g)
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cloves
2 teaspoons cinnamon
a pinch of salt (half a teaspoon ground)
150g. chopped walnuts
For the syrup:
1 cup honey (350g)
3 cups sugar (720g)
2 cups water (500g)
2-3 cinnamon sticks
Peels from 1-2 oranges
Syruping 30 seconds. Bake 180 degrees for 30 minutes.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη συνταγή από το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό καυτό. Προσθέτουμε και τα ξύλα κανέλας και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Βράζουμε για 3 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Αφού βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτουμε το μέλι.
Σε ένα μπολ βάζουμε μία κούπα ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Επίσης προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο σε σκόνη, τη κανέλα σε σκόνη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Στο υγρό μείγμα προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και δουλεύουμε τη ζύμη μας παράλληλα.
Αφού ανακατέψουμε και ζυμώσουμε και ομογενοποιηθούν τα υλικά, αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15-20 λεπτά. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, πλάθουμε μελομακάρονα των 30 γραμμαρίων. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Δίνουμε σχέδιο με ένα πιρούνι ή ένα σουρωτήρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30 λεπτά. Όπως είναι καυτά τα μελομακάρονα τα βουτάμε για 30 δευτερόλεπτα μέσα στο κρύο σιρόπι. Τα βάζουμε να στραγγίσουν σε μία σχάρα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Tips
Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε μαλακό αλεύρι. Αντί για καλαμποκέλαιο μπορούμε να βάλουμε ηλιέλαιο. Βγαίνουν περίπου 100 μελομακάρονα.
Η κούπα που μετρήσαμε τα υλικά ήταν των 250 γραμμαρίων. Αν η ζύμη βγει σφιχτή προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι υγρή βάζουμε λίγο επιπλέον αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μάρτυρας κλειδί δίνει στεγνά την 24χρονη για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών
- Εύκολο σοκολατένιο γλυκό για τα Χριστούγεννα
- Grand Hotel : Χαραλάμπης και Θεώνη ξανά μαζί
- Γιάννης Πλούταρχος : Η 47χρονη stalker προσπαθεί να τα βρουν εξωδικαστικά