Αφράτα μελομακάρονα του Μήτσου με καρύδια, σόδα και βούτυρο αγελάδας. Η κλασσική συνταγή για μαλακά μελομακάρονα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Γίνονται πολύ νόστιμα σαν του ζαχαροπλαστείου και μπορείτε να δείτε την εκτέλεση και σε βίντεο για σίγουρα αποτελέσματα και μοναδική νοστιμιά.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1100γρ.
- βιτάμ 1 ή βούτυρο αγελάδος
- πορτοκαλι 1 φλιτζάνι χυμό
- σπορέλαιο 2 φλιτζάνια
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού
- κανελά Μισό κουταλάκι του γλυκού
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- καρυδια 2 με 3 φλιτζάνια μέσα στη ζύμη
- πορτοκαλι Ξύσμα από ένα
Υλικά
€ 10 – Εορταστικές Μερίδες: 50 Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης: 25 λεπτά
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
Βράσιμο για 5 λεπτά αφότου αρχίσει και κοχλάζει!
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα καυτά! Οπότε βάζουμε σε μια κατσαρόλα ενάμιση φλιτζάνι μέλι, 3 φλιτζάνια νερό και 3 φλιτζάνια ζάχαρη και αρχίζουμε το βράσιμο. Μετράμε 5 λεπτά, αφότου αρχίζει και κοχλάζει το σιρόπι! Προσοχή!!! Φουσκώνει πολύ στην αρχή!! Βάλτε το σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα!
Για τα ζύμη, η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Σε ένα λεκανάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά μας, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το βούτυρο (Αν δεν θέλουμε βούτυρο, το αντικαθιστούμε με ένα φλιτζάνι σπορέλαιο), το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια (όχι πολύ τριμμένα), το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε αλεύρι. Θα χρειαστούμε περίπου 1100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το βούτυρο είναι καλό να το βάλουμε για 1 μόνο λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων, για να μαλακώσει. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά. Η ζύμη θα ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια. Αν δεν θέλουμε βούτυρο, το αντικαθιστούμε με ένα φλιτζάνι σπορέλαιο. Δηλαδή 3 συνολικά φλιτζάνια σπορέλαιο.
Τα μελομακάρονα είναι σχεδόν έτοιμα. Τα πλάθουμε, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω και αέρα για περίπου 22 με 25 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν). Αν δεν θέλετε αέρα, τότε θα τα ψήσετε για 30 λεπτά περίπου! Προσοχή στον φούρνο που έχει ο καθένας!
Όταν ψηθούν, και έτσι όπως είναι καυτά, τα ρίχνουμε μέσα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα. Όποιος τα θέλει περισσότερο σιροπιαστά, ας τα αφήσει λιγάκι παραπάνω μέσα στο σιρόπι! Τα πασπαλίζουμε και με ψιλοκομμένο καρύδι και τα μελομακάρονά μας είναι έτοιμα!
Βίντεο Συνταγής:
Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: www.mitsomageiremata.grΕιδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές