Close
Το γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου

Παραδοσιακή Συνταγή για γαλακτομπούρεκο με φύλλο κρούστας και σιμιγδαλόκρεμα από την Βέφα Αλεξιάδου .  Με τραγανό φύλλο και δεμένο σιρόπι

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο

Το γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου

Τα Χριστούγεννα πέρα από κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες φτιάχνουμε και πολλά παραδοσιακά γλυκά ταψιού, όπως είναι ο μπακλαβάς, το κανταΐφι αλλά και το γαλακτομπούρεκο. Σήμερα θα δούμε το γαλακτομπούρεκο της αείμνηστης Βέφας Αλεξιάδου που ήδη μας λείπει πολύ.

Γιορτινό γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου

φωτογραφία από Klodjanna Shehi

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Γιορτινό γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου:

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το ψιλό σιμιγδάλι και την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε το μείγμα πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει. Έπειτα το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα η κρέμα. Στο μεταξύ στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ένα ταψί 25×35 εκατοστών ή σε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα.

Γιορτινό γαλακτομπούρεκο από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη

Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα. Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς και πάλι ανάμεσα. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό. Ψήνουμε στον φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα.

Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό, την γλυκόζη και την βανίλια μέχρι να δέσει καλά. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, το καυτό γαλακτομπούρεκο, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.

Το γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου

φωτογραφία της Δημητρα Αθανασοπουλου

Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας 

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr