Συνταγή για βασιλόπιτα Πανετόνε της Γκόλφως Νικολού. Μια αφράτη Βασιλόπιτα που μπορείτε να την φτιάξετε με ζαχαρόπαστα, με λευκό και σοκολατένιο γλάσο, ή απλά να τη σερβίρετε παραδοσιακά με ζάχαρη άχνη. Δείτε βίντεο και οδηγίες βήμα βήμα
- ζαχαρη 250 γραμμάρια
- αυγα 2 μικρά
- βανίλια 1
- αλεύρι για τσουρέκια 600-650 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 120 ml ζεστό
- νερό 120 ml ζεστό
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- βούτυρο γάλακτος 80 γραμμάρια αγελαδινό
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1/2 πορτοκάλι
- μανταρίνι Ξύσμα από 1/2
- μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού
- κερασια 10 κομμένα κομματάκια
- φρουί γλασέ 1-2 κουταλιές της σούπας
Υλικά
- ζάχαρη άχνη Μπόλικη
- μερεντα 1-2 κουταλιές της σούπας
Για το πασπάλισμα
- ασπραδια 1
Για το άλειμμα
βασιλόπιτα – τσουρέκι πανετόνε με μανταρίνια και πορτοκάλια, φρουί γλασέ, αποξηραμένα κεράσια και μερέντα στο γαρνίρισμα, για το νέο έτος με την αυθεντική συνταγή της Γκόλφως Νικολού. Το πανετόνε είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με φρούτα που προέρχεται από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από το Μιλάνο. Καταναλώνεται κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Δοκιμάστε την!
Δείτε ακόμα Βασιλόπιτα κέικ ρολόι
Υπάρχουν πολλές συνταγές για βασιλόπιτα πλέον. Υπάρχουν οι βασιλόπιτες σαν κέικ, οι βασιλόπιτες με γλάσο, οι βασιλόπιτες τσουρέκι και άλλες. Σήμερα θα δοκιμάσουμε την βασιλόπιτα πανετόνε, με μανταρίνια και πορτοκάλια που θα κλέψει τις εντυπώσεις και δε θα μείνει ούτε ψίχουλο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την βασιλόπιτα πανετόνε της Γκόλφως:
Εκτέλεση για την βασιλόπιτα πανετόνε της Γκόλφως
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την ζάχαρη, τα αυγά και την βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αφρατέψει, για 5 λεπτά. Τότε ρίχνουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα, το νερό, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού, το μισό αλεύρι για τσουρέκια και λίγο παραπάνω και χτυπάμε ίσα ίσα να ανακατευτούν.
Προσθέτουμε τότε το υπόλοιπο αλεύρι για τσουρέκια και την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη προσθέτουμε τα αποξηραμένα κερασάκια, το λιωμένο βούτυρο, τα αποξηραμένα πορτοκάλια και τα αποξηραμένα μανταρίνια σε κομματάκια.
Προσθέτουμε και το φρουί γλασέ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική. Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα για να φουσκώσει.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς
Βουτυρώνουμε λίγο τα χέρια μας και την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας μας. Κάνουμε λίγα διπλώματα με την σπάτουλα και στη συνέχεια με τα χέρια. Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ταψί 26 εκατοστών με λαδόκολλα, το πατάμε λίγο με τις παλάμες μας και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος σκεπασμένο.
Το αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Μόλις κρυώσει λίγο αλείφουμε με μερέντα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips για για την βασιλόπιτα πανετόνε της Γκόλφως
Στο βίντεο εγώ έκανα διπλή δόση σε ταψί 34 έως 36 όχι μικρότερο. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε εκτός από μαχλέπι και λίγο μαστίχα η παραπάνω ξύσμα. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε κι άλλα αποξηραμένα φρούτα η να μην βάλετε καθόλου.
Το πιο σημαντικό είναι να προσέχετε μην πάρει πολύ χρώμα από πάνω να βάλετε λαδόκολλα η αλουμινόχαρτο. Κι αν θέλετε να γίνει πιο τσουρεκάτο βάλτε όλα τα υλικά μαζί χωρίς να χτυπήσετε τα αυγά με την ζάχαρη απλά όλα τα υλικά μαζί.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Μπορείτε να την κάνετε με ζαχαρόπάστα δείτε συνταγή για εύκολη ζαχαρόπαστα εδώ
Με σοκολατένιο γλάσο δείτε συνταγή με ένα κλικ εδώ
H Με το κατάλευκο γλάσο της Αργυρώς δείτε τη συνταγή εδώ
Οι φωτογραφίες είναι από μέλη της ομάδας της Κυρίας Γκόλφως οι συνταγές της Γκόλφως
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr