Ζεματιστοί κουραμπιέδες Κοζάνης. συνταγή για παραδοσιακούς ζεματιστούς κουραμπιέδες από την Κοζάνη. Με ξεχωριστό σιρόπι για το μείγμα του κουραμπιέ και ξεχωριστό σιρόπι για το σιρόπιασμα.
- φυτίνη 400 γρ
- βούτυρο γάλακτος 1 πακέτο φρέσκο αγελαδινό
- κρόκους αυγού 2
- μπέικιν πάουντερ 1 συσκευασία
- βιτάμ 1 κ.σ.
- Σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. του καφέ
- λεμονι Χυμό από μισό
- σοδα Μισή κουταλιά φαγητού
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όσο πάρει
Για τους κουραμπιέδες
- αμυγδαλα Αρκετά ασπρισμένα
Για την επικάλυψη
Σήμερα θα δοκιμάσουμε ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Κοζάνη. Μιλάμε φυσικά για τους παραδοσιακούς ζεματιστούς κουραμπιέδες Κοζάνης που δεν έχουν καμία σχέση με τους κουραμπιέδες που συνηθίζουμε να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε κάθε Χριστούγεννα.
Αυτοί οι κουραμπιέδες εμφανισιακά μοιάζουν περισσότερο με αμυγδαλωτά παρά με κουραμπιέδες. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη για τους επικαλύψουμε αλλά ασπρισμένα αμύγδαλα και σιρόπι για ζεμάτισμα. Στο μείγμα για τους κουραμπιέδες θα βάλουμε ένα επιπλέον σιρόπι.
Δείτε ακόμα Κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου
Είναι πεντανόστιμοι, σιροπιαστοί και λιώνουν στο στόμα. Σίγουρα αξίζει να τους δοκιμάσετε γιατί θα είναι κάτι διαφορετικό από τους συνηθισμένους κουραμπιέδες και πολύ πολύ νόστιμο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους ζεματιστούς κουραμπιέδες Κοζάνης:
Εκτέλεση για το πρώτο σιρόπι
Βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι μας για 4 λεπτά σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αφού κρυώσει ξεκινάμε να φτιάχνουμε την ζύμη για τους κουραμπιέδες.
Εκτέλεση για τους κουραμπιέδες
Χτυπάμε στο μίξερ την φυτίνη, το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και το βιτάμ μέχρι να ασπρίσουν τα βούτυρα για περίπου 1 τέταρτο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, 1 ποτήρι από το σιρόπι το οποίο το αφήσαμε να κρυώσει αργά και σταθερά, σαν κορδόνι. Επίσης διαλύουμε την σόδα φαγητού στο λεμονί και τα προσθέτουμε και αυτά.
Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα. Υπολογίζουμε το αλεύρι με το μάτι για να έχουμε μία ζύμη ούτε μαλακή, ούτε σκληρή έτσι ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Αφού ετοιμάσουμε την ζύμη μας πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μπαλάκια.
Τους μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και σε κάθε κουραμπιέ βάζουμε από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο στην μέση. Τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν. Στο μεταξύ ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι για το ζεμάτισμα.
Εκτέλεση για το σιρόπι για το ζεμάτισμα
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε την ζάχαρη και το νερό και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες μας να κρυώσουν πλήρως και τους ζεματίζουμε με ζεστό σιρόπι.
Tips για τους ζεματιστούς κουραμπιέδες Κοζάνης
Μπορούμε να βάλουμε 2 κρόκους αυγού και ένα ολόκληρο αυγό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε αμμωνία (1 κουταλάκι), είτε σόδα, είτε μπέικιν με σόδα (1 κουταλάκι του γλυκού σόδα 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ). Και στις τρεις επιλογές θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Στην χειρόγραφη συνταγή λέει για το σιρόπι 5 ζάχαρη με 4 νερό αλλά σύμφωνα με την χρυσοχέρα μας είναι πολύ. Εκείνη κάνει 3 νερό και 4 ζάχαρη. Το σιρόπι που φτιάξαμε για το μείγμα, ότι περισσέψει το προσθέτουμε στο σιρόπιασμα των κουραμπιέδων.
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές μας για κουραμπιέδες
Η συνταγή είναι της φίλης μας El Sial
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος