Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024 ‑ Αλλά τι σημαίνει πραγματικά ;
Η λέξη «manifest» σημαίνει να ονειρεύεσαι ή να θέλεις κάτι ώστε να το κάνεις πραγματικότητα και ονομάστηκε η λέξη του 2024 από το λεξικό Cambridge, μετά από ένα κύμα δημοτικότητας που ξεκίνησε από τις διασημότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η λέξη χρονολογείται στα αγγλικά τουλάχιστον στο 1300 – η απόφαση του λεξικού ωστόσο βασίζεται στη νεότερη σημασία του ως ρήμα, που πιστοποιεί τη δύναμη του οραματισμού και της θετικής σκέψης για την πραγματοποίηση των πιο δυνατών ονείρων.
Η τραγουδίστρια Ντούα Λίπα απέδωσε την επιτυχία της –η οποία περιελάμβανε το σόου της στο Glastonbury τον Ιούνιο – στο «manifesting λέγοντας: «Το manifesting είναι μεγάλο πράγμα για μένα. Έχω ακλόνητη πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στον κόσμο. Υποσυνείδητα, απλώς εργαζόμαστε προς αυτη την κατεύθυνση. Τίποτα δεν είναι ποτέ τόσο ισχυρό»
Η Σιμόν Μπάιλς, επίσης, έχει αποδώσει στο «manifesting» την επιτυχία της γυμναστικής της καριέρας, αφού εξομολογήθηκε οτι είχε οραματιστεί/φαντασιωθεί τη μελλοντική επιτυχία όταν ήταν νεαρή κοπέλα.
Δες πιο είναι το τυχερό σου πετράδι ανάλογα με το μήνα γέννησής σας και τι σημαίνει
Η Γουένταλιν Νίκολς υπεύθυνη έκδοσης του λεξικού Cambridge είπε ότι η λέξη «manifest» είχε «αυξηθεί σημαντικά στις αναζητήσεις» φέτος, με τουλάχιστον 130.000 «κλικ» μόνον στον ιστότοπο του Cambridge Dictionary. «Η χρήση του διευρύνθηκε πολύ σε όλους τους τύπους μέσων ενημέρωσης λόγω γεγονότων το 2024 και δείχνει πώς η σημασία μιας λέξης μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου», είπε.
Προερχόμενη από τα Γαλλικά και τα Λατινικά, η λέξη, που γράφεται manyfest, χρησιμοποιήθηκε από τον πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζόφρι Σόσερ στο τέλος του 14ου ως επίθετο που σημαίνει «σαφής», «προφανής»
Ο Σαίξπηρ χρησιμοποίησε τη λέξη τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα, που σημαίνει και προφανές και καθιστώ προφανές. Στον Βασιλιά Ληρ, ο Δούκας του Όλμπανι καταγγέλλει τον Έντμουντ για τις «αποτρόπαιες, φανερές( manifest) και πολλές προδοσίες» του, ενώ η κωμικο-τραγική φιγούρα της Δωδέκατης Νύχτας ο Mαλβόλιο χαίρεται για τις κίτρινες κάλτσες του από την Oλίβια λέγοντας: «Και με αυτό εκδηλώνεται (manifests) στην αγάπη μου.”
Η Βίβλος του Βασιλιά Ιακώβου του 1611 μεταφράζει την πρώτη επιστολή του Ιωάννη ως εξής: «Σε αυτό φάνηκε η αγάπη του Θεού προς εμάς».
Η λέξη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό, που σημαίνει τον πλήρη κατάλογο του φορτίου ενός πλοίου, μια χρήση που χρονολογείται από το 1561, ενώ το «φανερό πεπρωμένο» ήταν ένας όρος που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Άντριου Τζάκσον τη δεκαετία του 1830 για να υποδηλώσει ότι ορίστηκε ότι οι Αμερικανοί άποικοι θα πρέπει να εξαπλωθούν δυτικά σε όλη την ήπειρο.
Ωστόσο, το πιο πρόσφατο νόημά του, του «να εκφράζεις τα όνειρά σου και να τα πραγματοποιείς» καταγράφηκε για πρώτη φορά μόνο στις αρχές του 20ου αιώνα, συνδέθηκε με τον Πνευματισμό, και έγινε ευρέως διαδεδομένη μόλις πιο πρόσφατα.
Το τεστ προσωπικότητας που θα σας αποκαλύψει ποιο είναι το αληθινό κίνητρό στη ζωή σας
Ο Σάντερ βαν ντερ Λίντεν, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, απέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πανδημία τη διάδοση του όρου, αλλά προειδοποίησε ότι δεν είχε καμία επιστημονική εγκυρότητα. «Ο οραματισμός είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «μαγική σκέψη» ή η γενική ψευδαίσθηση ότι συγκεκριμένες νοητικές τελετουργίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας.
Το manifesting απέκτησε τεράστια δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο TikTok με δισεκατομμύρια προβολές, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλoύς μεθόδου 3-6-9, η οποία απαιτεί να γράψει κανείς τις ευχές του τρεις φορές το πρωί, έξι φορές το απόγευμα και εννέα φορές πριν τον ύπνο.
«Αυτή η διαδικασία προωθεί την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά χωρίς ορατά οφέλη. Μπορούμε όμως πραγματικά να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που το δοκίμασαν, όταν εξέχουσες προσωπικότητες «εκδηλώνουν» ανοιχτά την επιτυχία τους; Υπάρχει έρευνα σχετικά με την αξία της θετικής σκέψης, της αυτοεπιβεβαίωσης και του καθορισμού στόχων… Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς τη διαφορά μεταξύ της δύναμης της θετικής σκέψης και της κίνησης της πραγματικότητας με το μυαλό σας – το πρώτο είναι υγιές, ενώ το το τελευταίο είναι ψευδοεπιστήμη».
Με πληροφορίες από το newsbomb.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα του 2025
- Άσχημες μυρωδιές στον φούρνο : Κάντε τον να μοσχομυρίζει με 2+1 φυσικά καθαριστικά
- Θάνατός 5 χρονης στο Ρίο: Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση- Το παιδί είχε άθλια εικόνα
- Πως θα καταφέρετε να δώσετε στο παιδί το φάρμακο χωρίς να το φτύσει και χωρίς να κάνει εμετό
- Ανακαλείται σοκολάτα – Εντοπίστηκε καρκινογόνα ουσία