Αρχίσαμε με τη Σοφία, συνεχίσαμε με τον Τηλέμαχο και τώρα έχουμε την Υπατία. Οχι, δεν πρόκειται για πρόσωπα αλλά για… κύματα κακοκαιρίας. Ποιος, είναι ωστόσο ο νονός;
Η απάντηση βρίσκεται στο όνομα Κώστας Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος είναι διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο άνθρωπος πίσω από τα ονόματα τα οποία παίρνουν οι κακοκαιρίες στην χώρα.
Δείτε ακόμα: Κλειστά σχολεία αύριο 10/01 στην Αττική και όλη τη χώρα
Η πρακτική να ονοματοδοτούνται τα κύματα κακοκαιρίας άρχισε το 2017, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική.
Πρώτο κύμα κακοκαιρίας με όνομα, πίσω στο 2017, ήταν η «Αριάδνη».
Από τότε κάθε κακοκαιρία αποκτά το δικό της όνομα, που προέρχεται ιδίως από την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία. Αξιοσημείωτο είναι εντούτοις πως η επιλογή του ονόματος είναι τυχαία και δεν συνδέεται με πρόσωπα ή καταστάσεις. Απλώς ακολουθείται αλφαβητική σειρά. Ο «Τηλέμαχος», π.χ., έφερε τα προχθεσινά χιόνια, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα χτυπήσει τις προσεχείς ώρες ονομάζεται «Υπατία». Αυτό σημαίνει ότι το όνομα του επόμενου φαινομένου θα ξεκινά από «Φ».
Δείτε ακόμα: Το χωριό με το πιο παράξενο όνομα στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκεται το ωραιότερο πλατανόδασος της χώρας
Από το 2001 έχουν υπάρξει περισσότερες από 430 περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα, χωρίς εντούτοις οι πιο πολλοί να θυμούνται πότε έγινε κάποιο εξ αυτών. Από το 2017 που μπήκαν στη ζωή μας η «Αριάδνη», ο «Ραφαήλ», η «Σοφία», ο «Τηλέμαχος» και οι υπόλοιποι, γίνεται ευκολότερη η σύνδεσή τους.
Πηγή: diaforetikoΕιδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές