Close

Άλλος κόσμος! Εκπληκτικές φωτογραφίες της Αθήνας όταν είχε ποτάμι και κατοικούσαν… τρεις και ο κούκος

Άλλος κόσμος! Εκπληκτικές φωτογραφίες της Αθήνας όταν είχε ποτάμι και κατοικούσαν… τρεις και ο κούκος

πορεί τώρα η Αθήνα να είναι αφιλόξενη, τα πάρκα να είναι είδος υπό εξαφάνιση και οι δρόμοι να είναι γεμάτοι αυτοκίνητα, αλλά κάποτε είχε μέχρι και ποτάμι!

Ήταν το 1833 όταν η Αθήνα ήταν μια μικρή, ημιέρημη και μισοκατεστραμμένη πόλη (από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας), όταν έγινε πρωτεύουσα του νέου Βασιλείου της Ελλάδας.

Μετά την απελευθέρωση, με πρωτοβουλία του Βασιλιά Οθωνα, η Αθήνα χαρακτηρίζεται νέα πρωτεύουσα. Το 1834 ανοικοδομείται και σχεδιάζεται η επέκταση της προς βορρά της παλαιάς πόλης, από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη, Έντουαρτ Σάουμπερτ (Eduard Schaubert) και τον βασιλικό σύμβουλο Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze).

Ως πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους και κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, η Αθήνα υπήρξε τόπος γεγονότων-οροσήμων της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τις επόμενες δεκαετίες η Αθήνα ανοικοδομήθηκε κατά τα πρότυπα σύγχρονης πόλης. Η επόμενη φάση μεγάλης επέκτασης ήταν το 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οπότε πολλές γειτονιές δημιουργήθηκαν, κυρίως άναρχα, από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη κατακτήθηκε από τους Γερμανούς και ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια του πολέμου υπέφερε πάρα πολύ, κυρίως από λιμό και υπέστη μεγάλες καταστροφές. Μετά τον πόλεμο η πόλη άρχισε ξανά να μεγαλώνει, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ’60, οπότε παρατηρήθηκε έκρηξη στην οικοδομική δραστηριότητα, με την ανέγερση πολλών πολυκατοικιών τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια της Αθήνας.

Και τότε ήταν που η Αθήνα έχασε μια για πάντα την απαράμιλλη ομορφιά της, μια ομορφιά που δυστυχώς δεν θα την αντικρίσουν ποτέ τα μάτια μας.

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr