Close

Αμαλιάδα : Το πόρισμα του ιατροδικαστή -“Τα παιδιά δε φεύγουν από τη ζωή χωρίς κάποια αιτία θανάτου”

Αμαλιάδα :   Βόμβα ιατροδικαστή με τους θανάτους των βρεφών

Άλλη τροπή παίρνει η υπόθεση των θανάτων πέντε βρεφών σε Αμαλιάδα και Πάτρα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, “Τα παιδιά δε φεύγουν από τη ζωή χωρίς κάποια αιτία θανάτου”.

Το δράμα της, που μέχρι πρόσφατα αφορούσε τέσσερα νεκρά παιδιά, έφτασε σε νέα διάσταση μετά την αποκάλυψη ότι και η μητέρα της, Πόπη Μουρτζούκου, είχε χάσει βρέφος όταν η Ειρήνη ήταν 14 ετών.

Πολλοί έχουν σπεύσει να παρομοιάσουν την υπόθεση της 24χρονης με την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, με τον Ιατροδικαστή, κ. Γρηγόρη Λέων να τονίζει πως υπάρχει μεν μία ομοιότητα, αλλά και σημαντικές αλλαγές.

Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση  Ίδια η αιτία θανάτου για τα 2 βρέφη

Οι τραγικές απώλειες καταγράφονται ως εξής:

2014: Θάνατος του βρέφους της Πόπης Μουρτζούκου στην Πάτρα.
Φεβρουάριος 2021: Ένα 6 μηνών κοριτσάκι μεταφέρεται νεκρό στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο. Ήταν το παιδί της Κατερίνας από την Κάτω Αχαΐα, κουμπάρας και φίλης της Ειρήνης. Εκείνο το βράδυ, η Ειρήνη είχε αναλάβει τη φύλαξη του παιδιού.

Ιούνιος 2022: Πεθαίνει το πρώτο βρέφος της Ειρήνης, μόλις 20 ημερών. Η μητέρα το βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του στο σπίτι και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, δεν κατάφεραν να το σώσουν.

Σεπτέμβριος 2023: Το δεύτερο βρέφος της Ειρήνης νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο και διακομίζεται στο «Αγία Σοφία», όπου απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2023, μετά από ένα μήνα νοσηλείας.
Αύγουστος 2024: Ένας ακόμη θάνατος σημειώνεται, αυτή τη φορά το παιδί της Καλλιόπης, φίλης και συγκατοίκου της Ειρήνης, ηλικίας 15 μηνών, το οποίο πεθαίνει στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Χθες, υπήρξε η πληροφορία ότι ολοκληρώθηκε ο γονιδιακός έλεγχος στο Εργαστήριο Αθηνών, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της «Γνώμης», η Εισαγγελία Πατρών δεν έχει λάβει ακόμη τα αποτελέσματα. Οι πρώτες πληροφορίες του flamis δείχνουν πως δεν εντοπίζεται γονιδιακό πρόβλημα που να εξηγεί τους θανάτους των παιδιών της Ειρήνης.

Λέων για Αμαλιάδα: Δεν έχουμε σαφή αιτία θανάτου

Αναφερόμενος στην υπόθεση, και συγκρίνοντάς την με εκείνη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, αναφέρει:

«Υπάρχουν ομοιότητες, υπάρχουν όμως και διαφορές. Μια ομοιότητα βασική είναι ότι μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, τα οποία παιδάκια δε φεύγουν από τη ζωή χωρίς κάποια αιτία θανάτου. Μια διαφορά που έχουμε είναι ότι, και οι συνάδελφοί μου που έχουν κάνει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις μόλις τελείωναν την έκθεση δεν ήταν σίγουροι για το ποια είναι η αιτία θανάτου».

Αμαλιάδα : Η 24χρονη έκανε βόλτες με το νεκρό παιδί σε πανηγύρι (βίντεο)

Αμαλιάδα : Νέα τροπή με τους θανάτους των βρεφών

Όπως λέει ο ίδιος:

«Η καρδιακή ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου. Από κάτι πρέπει να έχει προέλθει αυτό. Εδώ είναι γεγονός ότι δεν έχουμε σαφή αιτία θανάτου. Σε κανένα από τα παιδιά δεν προκύπτει να έχουμε μια ξεκάθαρη αιτία θανάτου. Σε κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει ένα πρόβλημα στην καρδιά. Το σημαντικό εδώ είναι ότι έχουν γίνει και τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και πάραυτα δεν έχουμε καταλήξει. Και η ίδια η κοπέλα μαζί με τη φίλη της, αν έχω καταλάβει καλά, έχουν υποβάλει μήνυση για ιατρική αμέλεια πιθανή. Άρα και οι ίδιες δεν πιστεύουν ότι το παιδί είχε κάτι».

«Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν σαφή ευρήματα τα οποία θα έπρεπε να παραπέμψουν σε μια αιτία. Αν υπήρχε μια σαφή παθολογία, με τις ιστολογικές εξετάσεις θα είχε φανεί. Αν είχαμε μια δηλητηρίαση, με τις τοξικολογικές εξετάσεις θα είχε φανεί. Είναι ξεκάθαρο, με τις εξετάσεις που έχουμε μέχρι τώρα, δεν βρίσκουμε παθολογία, δεν βρίσκουμε δηλητηρίαση. Η ασφυξία είναι κάτι το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί και σε αυτήν την υπόθεση. Μου κάνει εντύπωση ότι η κοπέλα που ήταν δίπλα στα παιδιά επιμένει πάρα πολύ στο οξυγόνο. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεκτιμήσουμε», συμπληρώνει.

«Ενδιάμεση πνευμονίτιδα είμαι βέβαιος ότι είναι παθολογοανατομικό εύρημα. Σημαίνει μια αντίδραση των πνευμόνων σε κάτι, είτε ένα μικρόβιο είτε ένας ιός είτε ακόμα και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ένα φάρμακο, μια ουσία. Δε σημαίνει αιτία θανάτου η πνευμονίτιδα», καταλήγει.

Αμαλιάδα : Βόμβα ιατροδικαστή με τους θανάτους των βρεφών

Από την πλευρά του, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, αναφερόμενος στην υπόθεση λέει:

«Κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχουν 3 και 4 συμπτώσεις μαζί. Αυτό μεταφέρθηκε και από την Αστυνομία της Πάτρας και στην εισαγγελία. Εικάζεται ότι ο πρόεδρος των Εφετών θα δώσει εντολή όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι νοσοκομειακές να παραδοθούν ή να γίνουν εκ νέου. Θα γίνει ένα target group από επιστήμονες οι οποίοι θα δώσουν το νέο πόρισμα για να μην υπάρχει κάποια σκιά. Αυτήν την στιγμή κανένας άνθρωπος δεν είναι ύποπτος, δεν υπάρχει πουθενά κάποια κατηγορία».

«Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις και αναντιστοιχίες οι οποίες ερευνώνται. Όταν φύλαξε το τελευταίο παιδί της φίλης της, πήρε μια άλλη φίλη της και της είπε ότι πέθανε το παιδί. Η άλλη φίλη πήρε τη μάνα του παιδιού και είπε με πήρε τηλέφωνο η Ειρήνη και μου είπε ότι το παιδί πέθανε. Παράξενο. Αυτή πήρε τηλέφωνο την Ειρήνη και η Ειρήνη της είπε ότι το παιδί ήταν μια χαρά», συμπληρώνει.

Αμαλιάδα : Η πρώτη εκτίμηση για την αιτία θανάτου του 15 μηνών παιδιού

Μήνυση από τη μητέρα του 15μηνου βρέφους

Η Καλλιόπη, μητέρα του 15μηνου Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο, υπέβαλε χθες το πρωί μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας. Υποστηρίζει πως το παιδί της μεταφέρθηκε ζωντανό στο νοσοκομείο, ενώ οι ιατροί του νοσοκομείου το δήλωσαν νεκρό. Το παιδί είχε εξεταστεί από έναν αγροτικό ιατρό, έναν γενικό ιατρό, έναν αναισθησιολόγο και έναν χειρουργό, οι οποίοι κατέληξαν ότι το παιδί είχε ήδη χάσει τη ζωή του.

Η Καλλιόπη συνοδευόταν στην υποβολή της μήνυσης από την Ειρήνη Μουρτζούκου και τη μητέρα της, Πόπη.

Η Ειρήνη Μουρτζούχου αναφέρει σε χθεσινή της δήλωση, ότι δεν υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον της:

«Έχω κουραστεί να ακούω να λέγονται διάφορα. Άνθρωποι που με στηρίζανε τώρα με θάβουν. Είναι ωραίο αυτό; Δεν υπάρχει κάποια κατηγορία προς το πρόσωπο μου. Δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνει ο ένας και ο άλλος και λένε τα δικά τους. Ζω έναν εφιάλτη. Δεν μπορώ να βγω έξω από το σπίτι μου. Δεν μπορώ να πάω στην δουλειά μου, το ψυγείο μας είναι άδειο.

»Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε με αυτό το παιδί, 15 μηνών. Στο σπίτι με το μωρό ήμασταν εγώ και η μητέρα του. Ήταν πρωί, το παιδί είχε φάει κάποιες ώρες πριν, το είχε ταΐσει η μητέρα του. Ήμασταν σε πανικό. Πήραμε την γιαγιά τηλέφωνο απευθείας, την μαμά της φίλης μου και μας είπε πηγαίνετε κατευθείαν στο κέντρο υγείας. Μπήκαμε στο αμάξι και πήγαμε.

»Δεν καλέσαμε ασθενοφόρο για να μην καθυστερήσουμε. Δεν κάναμε ούτε τρία λεπτά για να φτάσουμε. Το μωρό στο αυτοκίνητο το κρατούσε η μαμά του. Ήταν ζωντανό. Ανοιγόκλεινε τα μάτια του και βαριανάσαινε! Στο νοσοκομείο εμείς το παιδί το παραδώσαμε ζωντανό. Μετά εγώ έφυγα, πήγα σπίτι να πάρω κάτι βιβλιάρια. Δεν έκανα ούτε 10 λεπτά να επιστρέψω και βγήκαν οι γιατροί από μέσα και μας είπαν ότι το παιδί είναι νεκρό.

»Μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που φτάσαμε το παιδί έφυγε από τη ζωή. Δεν καταλαβαίνω γιατί λένε οι γιατροί ότι έκαναν ανάνηψη μιάμιση ώρα. Ποια μιάμιση ώρα; Αφού κατά τα λεγόμενα τους τους πήγαμε ένα νεκρό μωρό γιατί δε μας είπαν εξαρχής ότι είναι νεκρό; Τι το πήραν μέσα; Κάποιος προσπαθεί να καλύψει κάτι. Ο πατέρας του παιδιού ήρθε μετά στο νοσοκομείο, ενώ το παιδί είχε φύγει».

 

 

Με πληροφορίες από το ieidiseis.gr