Ανακαλούνται παρτίδες από αναψυκτικά Coca Cola και Fanta
Οι Γαλλικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων προχώρησαν στην ανάκληση παρτίδων πασίγνωστων αναψυκτικών. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση η πρώτη ανάκληση αφορά το αναψυκτικό Fanta Orange Sans Sucres που κυκλοφορεί σε 33cl σε περιορισμένη έκδοση ενόψει Halloween καθώς όπως διαπιστώθηκε δεν αναγράφεται στην ετικέτα η υποχρεωτική σήμανση «περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης».
Η ανάκληση αφορά τις κάτωθι παρτίδες 237DK31500 έως 237DK32013 219DK30000 έως 219DK30649 Σ25.
Δείτε το κείμενο της ενημέρωσης
ΕΟΦ: Ανακαλεί καλλυντικό με επικίνδυνο συστατικό
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την απουσία από την ετικέτα της υποχρεωτικής σήμανσης «περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης» ανακοινώθηκε και η ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων του αναψυκτικού Coca-Cola SUGAR-FREE CAFFEINE-FREE σε κουτί 33cl. Η ανάκληση αφορά τις παρτίδες Lot 236DK31100 έως 236DK31349
ΕΟΦ: Προειδοποίηση για δυο συμπληρώματα
Τι είναι η φαινυλαλανίνη
Η φαινυλαλανίνη είναι ένα από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, την βρίσκουμε σε 2 μορφές την L- και D-φαινυλαλανίνη. Πρόκειται για ένα αμινοξύ που το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ποσότητα από μόνο του και για αυτό καλείται απαραίτητο αμινοξύ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Το σώμα μας χρειάζεται αυτό το αμινοξύ για να παράγει τις πρωτεΐνες άλλα και άλλα σημαντικά μόρια. Η φαινυλαλανίνη λοιπόν μετατρέπεται στο αμινοξύ τυροσίνη, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή σημαντικών μορίων όπως της ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης. Η φαινυλαλανίνη περιέχεται κατά κόρον και στα αναψυκτικά διαίτης και χωρίς ζάχαρη.
Για υγιείς ενήλικες, η φαινυλαλανίνη θεωρείται ασφαλής σε ποσότητες που βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα. Ωστόσο, τα άτομα με φαινυλκετονουρία (PKU) δεν μπορούν να τη μεταβολίσουν και πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψή τους για να αποτρέψουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις φαινυλαλανίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, καθυστερημένη ανάπτυξη, διανοητική αναπηρία και προβλήματα με τη μεταφορά άλλων αμινοξέων στον εγκέφαλο. Η φαινυλκετονουρία σχετίζεται επίσης με πολλές άλλες διαταραχές, όπως η επιληψία, τα υπερδραστήρια αντανακλαστικά και νευρολογικά ζητήματα όπως τικ ή τρόμος. Λόγω της σοβαρότητας αυτής της διαταραχής, τα νεογνά ελέγχονται γενικά για αυτήν αμέσως μετά τη γέννηση
ΕΟΦ: Έκτακτη ανακοίνωση για τα απολυμαντικά χεριών
Επίσης τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη σχιζοφρένεια θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση φαινυλαλανίνης, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα της όψιμης δυσκινησίας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από ακούσιες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Ενώ οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων, καθώς υπάρχει περιορισμένη έρευνα για την ασφάλειά τους και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.
Όλες τις ανακλήσεις από ΕΟΦ και ΕΦΕΤ με ένα κλικ εδώ.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή