Tο «Ανοιχτό Σχολείο», ένα νέο πρόγραμμα που αφορά στη λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων τα Σαββατοκύριακα σε δήμους της χώρας έχει φέρει μπαράζ αντιδράσεων στους Δήμους.
Ειδικότερα, τα «Ανοιχτά Σχολεία» πρόκειται να λειτουργήσουν σε κάθε δήμο και κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλους οικισμούς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας ένας συγκεκριμένος αριθμός σχολείων θα λειτουργούν ως «Ανοιχτά Σχολεία», με στόχο να αποτελέσουν ζώνες ανοιχτών δράσεων.
Δυστύχημα στο Σχηματάρι: Νεκροί γνωστός αστυνομικός και η γυναίκα του
Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας και ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, μάλλον υπολόγισαν χωρίς τον… ξενοδόχο, δηλαδή τους δήμους που θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των «Ανοιχτών Σχολείων» τα Σαββατοκύριακα.
Η πρώτη αντίδραση, που όμως δεν ήταν θετική, ήρθε από την ΚΕΔΕ, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ «κούνησε το δάχτυλο» στην ηγεσία του υπουργείου, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι υπάρχει ενόχληση από το γεγονός ότι δεν υπήρξε προηγουμένως καμία απολύτως ενημέρωση.
Αυτό εξάλλου μαρτυρά και η επιστολή που έστειλε προ ημερών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών Κυριάκο Πιερρακάκη και Θεόδωρο Λιβάνιο, με αιχμές που κυρίως είναι σε βάρος του υπουργού Παιδείας.
«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εισάγει το υπουργείο Παιδείας, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων σχολείων, ανοιχτών και ζωντανών κυττάρων μέσα στην κοινωνία. Ωστόσο κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και λαμβάνοντας υπόψη τους δήμους εν προκειμένω που θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και αυτών των σχολείων» τόνισε στη «ΜτΚ» ο κ. Κυρίζογλου.
Δυστύχημα στο Σχηματάρι: Νεκροί γνωστός αστυνομικός και η γυναίκα του
«Δεν γίνεται», πρόσθεσε «να φορτώνονται οι δήμοι μία ακόμη αρμοδιότητα χωρίς πόρους και προσωπικό. Για τη λειτουργία των ‘Ανοιχτών Σχολείων’ θα χρειαστούν περισσότερα κονδύλια από τα υφιστάμενα, στο πλαίσιο των σχολικών δαπανών, και βέβαια προσωπικό, όπως καθαρίστριες και φύλακες, καθώς την επομένη, δηλαδή τη Δευτέρα, οι μαθητές θα γυρίσουν στο σχολείο τους, που θα πρέπει να είναι καθαρό, φροντισμένο και όχι βανδαλισμένο, όπως συμβαίνει συχνά».
Η επιστολή και η ενόχληση
Συγκεκριμένα στην επιστολή που έστειλε η ΚΕΔΕ στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη με κοινοποίηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τονίζεται με νόημα: «Κύριε υπουργέ χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας, πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, ότι ως υπουργείο σχεδιάζετε τη θέσπιση του λεγομένου ‘Ανοιχτού Σχολείου’ και κατά τα Σαββατοκύριακα, αναθέτοντας την ευθύνη λειτουργίας του στους κατά τόπους δήμους.
Οι δήμοι της χώρας ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα υπέρ του ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου. Επισημαίνουμε όμως ότι για την επιτυχή υλοποίηση του ανωτέρω σχεδιασμού απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών καθαριότητας και φύλαξης (καθαρίστριες, φύλακες). Παρακαλούμε να συνεκτιμήσετε τα ανωτέρω αλλά και να μας ενημερώσετε αναλυτικότερα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση για τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, πολύ δε περισσότερο για το χρόνο που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το Ανοιχτό Σχολείο.
«Εμείς στείλαμε την επιστολή και είμαστε ξεκάθαροι. Στο εξής αναμένουμε από τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη να μας συναντήσει και να μας ενημερώσει για όλα ως οφείλει» σχολίασε δηκτικά ο κ. Κυρίζογλου.
Τι θα είναι το «Ανοιχτό Σχολείο»
Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των δημόσιων σχολείων έχει τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ανακοινώνει καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών.
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στη δημόσια εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί το «Ανοιχτό Σχολείο» για τους μαθητές και την κοινωνία. Σχεδιάζεται να λειτουργεί σε κάθε δήμο ένας ικανός αριθμός σχολείων που θα είναι χώροι ζωντανοί και πολυλειτουργικοί, με αθλητικές δραστηριότητες, ελεύθερο παιχνίδι, λέσχες ανάγνωσης, διαλέξεις και σχολές γονέων.
Επί της ουσίας, το σχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο θα δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία όλων των βαθμίδων να λειτουργούν και το σαββατοκύριακο ούτως ώστε να δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να συμμετέχουν σε αθλητικές και λοιπές δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων.
Την ευθύνη για τη λειτουργία τους, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα έχουν οι δήμοι της χώρας ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα συνδράμει με την εκπόνηση του Προγράμματος Σπουδών.
Τις δράσεις των σχολείων θα παρακολουθεί ο Επόπτης Ποιότητας, ενώ με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας διευρύνεται η ψηφιοποίηση σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής κοινότητας και μπαίνει τάξη στον αρρύθμιστο χάρτη των Κέντρων Μελέτης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Το Ανοιχτό Σχολείο έχει να κάνει με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται, στο πλαίσιο ενός κόσμου που τρέχει, γιατί η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε. Πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας, για να μπορέσουμε να διδαχτούμε από όλα εκείνα τα καλά παραδείγματα που υπάρχουν διεθνώς και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Τρίτη (14/1/2025) στην Αττική
Ακόμη, όπως ανέφερε ο ίδιος, ιδρύονται δύο αθλητικά σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα πρότυπα που λειτουργούν στην ΕΕ και ενδυναμώνεται η αυτονομία της σχολικής μονάδας σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργείο, θα επιτευχθεί με τις αυξημένες αρμοδιότητες που δίδονται πλέον στους διευθυντές των σχολείων, ταυτόχρονα με έναν αυστηρό έλεγχο και λογοδοσία.
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 05.01.2025
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τρίτη (14/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Μην πλένετε ποτέ τα ρούχα σας στους 40 βαθμούς- Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία
- Πές μου το ζώδιο σου να σου πω ποιον Τοξικό άνθρωπο πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου το 2025
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε