Άδεια σχολικής παρακολούθησης: Ποιοι τη δικαιούνται – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι γονείς
Λίγες ημέρες έμειναν πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας. Οι μαθητές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν, μετά από δύο χρόνια με «διαλείμματα», λόγω κορονοϊού, τη νέα σχολική χρονιά «φυσιολογικά», χωρίς δηλ. περιορισμούς, όπως η χρήση μάσκας. Ωστόσο, ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους γονείς των μαθητών, είναι το πόσες μέρες αδείας δικαιούνται από τους εργοδότες τους, κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.
Η δικηγόρος- εργατολόγος κυρία Μαργαρίτα Κάρδαρη, μίλησε στο Newsbeast, για το τι ισχύει με τις άδειες εργαζομένων γονέων.
Με το Ν 4808/2021(ΦΕΚ Α΄101/19-06-2021) «Για την προστασία της εργασίας και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις», θεσπίστηκαν μεταξύ άλλων μια σειρά από διατάξεις που αφορούν άδειες εργαζομένων γονέων του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να καταργούνται όσες διατάξεις ίσχυαν μέχρι τότε όπως για παράδειγμα για την προστασία της μητρότητας και άλλες .
«Οι διατάξεις αφορούν τους εργαζόμενους φυσικούς και θετούς και ανάδοχους γονείς, τους φροντιστές και τις παρένθετες μητέρες» ανέφερε η κυρία Κάρδαρη. Στο άρθρο 26 δίνεται η έννοια του φροντιστή που ουσιαστικά είναι το πρόσωπο που παρέχει προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο, που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο. Αξίζει να σημειωθεί πως η γονική άδεια ισχύει για την υποχρεωτική εκπαίδευση που ξεκινά από το 4ο έτος ηλικίας των παιδιών.
Δείτε επίσης : Κακοκαιρία Daniel: Διακoπή στα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή Λιανοκλάδι Λάρισα
«Μια σημαντική καινοτομία που τίθεται με το νέο Νόμο είναι η 14ημερη άδεια για τους πατέρες που απέκτησαν τέκνο από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου και μετά δηλαδή από 19-06-2021 οποία ονομάζεται άδεια πατρότητας» επισήμανε η δικηγόρος. Με Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας που εξειδικεύει τις σχετικές διατάξεις και καθορίζεται ότι είναι άκυρη κάθε απόλυση εξαιτίας των αδειών που έλαβε που προβλέπει ο προαναφερόμενος Νόμος.
Αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται τα παραπάνω πρόσωπα και σχετίζονται με τη λειτουργία των σχολείων εν όψη και της σχολικής περιόδου που σύντομα ξεκινά η κυρία Κάρδαρη σημείωσε: «Στο άρθρο 38 προβλέπεται άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου για 4εργάσιμες ημέρες (σε ώρες ή 4 ολόκληρες ημέρες), χωρίς περικοπή των αποδοχών είτε εργάζονται με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 18 ετών» είπε η δικηγόρος.
«Η άδεια χορηγείται σε ένα γονέα μετά από σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων προς τον εργοδότη» διευκρίνισε η κυρία Κάρδαρη και πρόσθεσε: «Στο άρθρο 30 προβλέπεται απουσία από την εργασία έως 2 φορές ετησίως και έως μια εργάσιμη ημέρα κάθε φορά για γονείς η φροντιστές για λόγους ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος του παιδιού και αυτό βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση νοσοκομείου η θεράποντος ιατρού.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη δικηγόρο «στο άρθρο 29 καθιερώνεται η άδεια του φροντιστή έως 5 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος εφόσον το πρόσωπο έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας η οποία βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση εφόσον έχει συμπληρώσει εξάμηνη προϋπηρεσία».
Δείτε επίσης : Και όμως : Βρέθηκε καρχαρίας που ζει έως και 500 χρόνια
Όπως υπογράμμισε η κυρία Κάρδαρη «στο άρθρο 42 προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι γονείς έχουν δικαίωμα να λάβουν χωρίς αποδοχές άδεια που δεν υπερβαίνει τις 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθενείας παιδιών. Η άδεια αυτή μπορεί να χορηγείται και τμηματικά και αυξάνεται σε 8 ημέρες αν ο δικαιούχος προστατεύει 2 παιδιά και σε 14 εργάσιμες ημέρες αν ο δικαιούχος προστατεύει περισσότερα από 2. Στο άρθρο 43 προβλέπεται άδεια 10 εργασίμων ημερών με αποδοχές, κατ έτος για την αντιμετώπιση αναγκών παιδιών έως 18 ετών με νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος ή αιμοκάθαρση» ανέφερε η δικηγόρος.
Άδεια χωρίς αποδοχές λόγω νοσηλείας τέκνου
Όπως επισημαίνει η δικηγόρος «στο άρθρο 44 προβλέπεται άδεια λόγω νοσηλείας τέκνου χωρίς αποδοχές σε περίπτωση νοσηλείας παιδιού για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και όχι περισσότερο από 30 ημέρες».
Τέλος, στο άρθρο 45 θεσπίστηκε άδεια στους εργαζόμενους γονείς που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού 6 εργάσιμες ημέρες με αποδοχές και αν έχει τρία τέκνα 8 εργάσιμες ημέρες ετησίως σύμφωνα με το newsbeast.gr.
«Όπως αναφέρθηκε παραπάνω αν καταγγελθεί η σύμβαση για λήψη άδειας που προβλέπει ο Νόμος η καταγγελία της σύμβασης είναι άκυρη ενώ ο εργοδότης φέρει το βάρος της απόδειξης αν επικαλείται κάτι διαφορετικό» κατέληξε η κυρία Κάρδαρη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Χρήστος Μάστορας : H ταινία Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο λόγος που ανακάλυψε πως έχει ΔΕΠΥ
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Grand hotel : Ο Ρήγας κλέβει το μωρό της Ελένης για να μπορέσει να την εκδικηθεί
- Η Γη της Ελιάς : Τελικά όντως θέλει να τους εκδικηθεί – Η Αριάδνη βλέπει τον Κουράκο να κοιτά με λατρεία την Ιουλία