Close

Χαλάρωση μέτρων με ξενύχτι μετά μουσικής για καθήμενους – Τι θα ισχύει από την ερχομένη Δεύτερα

Χαλάρωση μέτρων με ξενύχτι μετά μουσικής για καθήμενους – Τι θα ισχύει  από την ερχομένη Δεύτερα

Χαλάρωση μέτρων: Από την ερχόμενη Δευτέρα  με μουσική και ξενύχτι για καθήμενους – Οι αποφάσεις.

Επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση από την ερχόμενη εβδομάδα ως συνέπεια της συρρίκνωσης του κύματος της παραλλαγής «Ομικρον» στη χώρα μας. Οι ειδικοί που απαρτίζουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσαν χθες το «πράσινο φως» να αρθεί μέρος των περιορισμών που αφορούν στην εστίαση και διασκέδαση -παραμένει όμως η απαγόρευση των ορθίων-, σημειώνοντας τη σταθερή και πτωτική επιδημιολογική πορεία αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι η νόσηση με την «Ομικρον» δεν είναι απλό κρυολόγημα και οι θάνατοι συνεχίζουν να ξεπερνούν τους 100 ημερησίως.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας ενισχύει διαρκώς το .. οπλοστάσιό της και ξεκινά η διάθεση των πρώτων αντιικών χαπιών από την ερχόμενη εβδομάδα για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, στους οποίους θα παραδίδονται κατ’ οίκον.

Δείτε επίσης : Εορτολόγιο : Γιορτή Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

«Με την άνοδο των κρουσμάτων της μετάλλαξης “Ομικρον” υποχρεωθήκαμε να λάβουμε περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαμε δεσμευτεί ότι θα παραμείνουν για το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας αναφορικώς με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει αλλά υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων, και τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη “Ομικρον”, όπου ο χρόνος νοσηλείας και η νοσηρότητά της είναι μικρότερη από το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη “Δέλτα”, με εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων αποφασίσαμε την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε σε έκτακτες ανακοινώσεις χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, από την ερχόμενη Δευτέρα:

Επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. Παραμένει, όμως, η καθήμενη διασκέδαση.
Τα μέτρα σε αθλητικούς χώρους και γήπεδα παραμένουν ως έχουν. Θα επανεξεταστεί, όμως, την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι την εβδομάδα αυτή δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί, δόθηκε παράταση έως και τις 7 Φεβρουαρίου ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε σχέση με τις 31 Ιανουαρίου που έληγε για όσους έχουν παρέλθει επτά μήνες και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου θα πρέπει σύμφωνα με το eleftherostypos.gr να έχουν κάνει την τρίτη δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι, με ό,τι περιορισμούς αυτό συνεπάγεται.

Δείτε επίσης : Αλίκη Κατσαβού: Το νέο της επαγγελματικό βήμα μετά τον θάνατο του Κώστα Βουτσά

Η σταδιακή απελευθέρωση των μέτρων έρχεται σε μια στιγμή με εκατό και πλέον θανάτους καθημερινά – χθες έχασαν τη ζωή τους επιπλέον 112 ασθενείς. Οσον αφορά στην «επιμονή» αυτού του σκληρού δείκτη, οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησαν ότι όσοι χάνουν τώρα τη ζωή τους νόσησαν ενδεχομένως ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, εννοώντας ότι οι αριθμοί αντανακλούν μια περίοδο με σημαντική έξαρση κρουσμάτων.

Επιπλέον, το 75% των θανάτων αφορά σε άτομα 70 ετών και πάνω, μια ηλικιακή κατηγορία που αντιπροσωπεύει μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. Οπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, η πιθανότητα να καταλήξουν άνθρωποι αυτών των ηλικιών και ανεμβολίαστοι είναι 10-20%, δηλαδή ένας στους πέντε ή ένας στους δέκα θα χάσει τη ζωή του εάν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δίνοντας ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τους θανάτους του 24ωρου μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο θύμα ήταν 104 ετών, περισσότεροι από τους μισούς άνω των 80 ετών, ενώ εμβολιασμένοι και με τρεις δόσεις που παρ’ όλα αυτά απεβίωσαν ήταν 14 άτομα, που όμως είχαν πολλά συνυπάρχοντα νοσήματα.

Σταθεροποίηση

Η πανδημία στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με ανακοπή του μεγάλου ρυθμού μείωσης που παρατηρούνταν την προηγούμενη εβδομάδα. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν περί τις 150.000 και ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων διαμορφώνεται σε περίπου 18.000 ανά ημέρα. Οι μόνες περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση είναι η Θράκη και ορισμένα νησιά.

Δείτε επίσης : Έγινε ξανά μαμά στα 50 της χρόνια με τον καλύτερό της φίλο

Οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και, παρόλο που οκτώ στις δέκα εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περιστατικά με την παραλλαγή «Ομικρον» -γεγονός που δίνει αισιοδοξία καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος παρουσιάζει πιο ελαφριά νόσηση και μικρότερο χρόνο νοσηλείας-, ένας στους τέσσερις ασθενείς που εισάγεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα έχει τη μετάλλαξη «Δέλτα». Τα προβλεπτικά μοντέλα δείχνουν πως τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα κυμαίνονται σε 550-600, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των θανάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr