Με την κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων Πατρών, ο οποίος παρέλαβε τη μικρή Τζωρτζινα μετά την ανακοπή στο Καραμανδάνειο, συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της Πάτρας
πρωτίστως είναι ο εγκέφαλος.
Μια από τις πιο κρίσιμες καταθέσεις είναι η σημερινή στη δίκη της Πάτρας καθώς καταθέτει ο Ανδρέας Ηλιάδης, Προϊστάμενος της Μεθ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Του Νίκου Νικολετάκη
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή δίκη παραβρίσκονται ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος απουσίαζε λόγω εργασίας στις τελευταίες συνεδριάσεις , οι δύο του συνήγοροι ενώ ήλθαν και η μητέρα με την αδελφή της κατηγορούμενης.
Δείτε επίσης : Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου Μετέφερε 40 μαθητές
Η πρόεδρος ζήτησε να περάσουν έξω οι στενοί συγγενείς της καθώς είναι μάρτυρες.
Κούτσαινε η κατηγορουμένη
Η κατηγορούμενη έχει κάνει ράμματα από επέμβαση και δυσκολευόταν να καθίσει.
Ο συνήγορος της ευχήθηκε περαστικά.
Πρόεδρος: Δεν σας περιμεναμε κ. Κούγια. Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ.
Κούγιας: Χθες το μεσημέρι επικοινώνησα και διακόψαμε την άλλη δίκη.
Μας έφερε αυτή τη βεβαίωση η κατηγορούμενη η οποία έκανε επέμβαση, έχει ράμματα και έκανε βιοψία.
Η μεταγωγη της ήταν μυστική για χθες , που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια ανέβηκε στην έδρα ο Ανδρέας Ηλιάδης.
“Στις 11.4 την ημέρα εισαγωγής, δεν βρισκόμουν σε υπηρεσία, ήμουν στο σπίτι. Δέχτηκα τηλεφώνημα από εντατικολόγο εφημερίας που με ενημέρωσε, ότι υπάρχει μια κλήση από το Καραμανδάνειο για πολύ σοβαρό περιστατικό, για καρδιακή ανακοπή. Ζήτησαν κλίνη , τους δώσαμε κλίνη και είπα ότι θα πάω από εκεί. Πήρα αμάξι, 10 λεπτά απέχει, πήγα στο νοσοκομείο, δεν είχε έρθει το περιστατικό και παρατηρησα ότι οι 2 νοσηλεύτριες μαζί με το γιατρό της βάρδιας ετοιμαζαν την κλίνη.
Επειδή υπήρξε η σταθερότητα στο συνεχόμενο καρδιολογικο μόνιτορινγκ είπαμε να μπούμε στο πρωτόκολλο υποθερμίας.
Με αυξημένο ρίσκο. Στην εντατική είναι υψηλής επικινδυνότητας. Έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα υποθερμίας για να έρθει στους 33 βαθμούς με σκοπό τη διάσωση του εγκεφάλου.
Και την προστασία από εγκεφαλικό οίδημα.
Η ανακοπή είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε πού γίνεται. Υπάρχουν οι ανακοπές εντός και οι εκτός νοσοκομείου. Αυτό μας έδινε μια ελπίδα. Γιατί στις εντός νοσοκομείου, το συμβάν αν είναι αιφνίδιο θα ειδοποιηθούν γρήγορα οι γιατροί και να γνωρίζουμε τους χρόνους που θα μείνει χωρίς οξυγόνο ο εγκέφαλος.
Δείτε επίσης : Αποσύρεται από την αγορά προϊόν για μωρά-Ζητηστε τα χρήματα σας πίσω
Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπουν στοιχεία βασικά για την καρδιακή ανακοπή. Είναι σπάνιο για τα παιδιά, ο μικρός ασθενής είναι οντότητα ξεχωριστή. Το λέω για να σας πω ότι τα νοσήματα των ενηλίκων,δεν θα τα δούμε στα νοσήματα των παιδιών. Η καρδιά του ενήλικα έχει πολλά προβλήματα. Είμαι και εκπαιδευτής στην επείγουσα ιατρική και στην καρδιακή αναζωογόνηση. Είμαι διαπιστευμένος από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα.
Συνήθως οφείλεται κατά 80 τοις 100 σε αναπνευστικά προβλήματα. Ένα τεράστιο ποσοστό παιδιών που έχουν υποστη, θα είναι μέσω της αναπνευστικης ανεπάρκειας. Παιδιά τα οποία συνήθως νοσηλεύονται στις παιδιατρικές , θα έχουν βαριές πνευμονίες, λαρυγγίτιδες, ότι έχει να κάνει με το αναπνευστικό. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαταραχή της οξυγόνωσης.
Ένα 10 τοις 100 αφορά κάποιες άλλες αιτίες, που και πάλι έχουμε εικόνα πριν να γίνει ανακοπή. Εξηγώ, ένα παιδί που έχει βαριά συψαιμία, μπορεί να γίνει ανακοπή. Δεν είναι απλή κατάσταση. Τα παιδιά αυτά είναι σοβαρά, καταστάσεις που λίγο πολύ τις γνωριζουμε.
Και μπορεί μετά από 30 λεπτά, αν οι μηχανισμοί αρχίσουν να εξασθενούν τότε μπορεί να επέλθει ανεπάρκεια κ ανακοπή.
Υπάρχουν εγκεφαλικά στα παιδιά, όχι στη συχνότητα των ενηλίκων, αν υποθέσουμε ότι ένα παιδί έχει έναν όγκο ή δυσπλασία στον εγκέφαλο αυτά μπορούν με μια μαγνητική να φύγουν από τη σκέψη μας.
Ένα 10 τοις 100 , πολύ σοβαρό των καρδιακών αιτιών, είναι σπάνια βέβαια, αλλά θα μου επιτρεψετε να σας υπενθυμίσω ότι ηλικιακά το παιδάκι μας επιτρέπει να αφαιρεσουμε αρκετά αίτια. Επιμένω γιατί είναι σημαντικό, το γιατί αποφασίσαμε την υποθερμία και να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο του παιδιού.
Πήραμε την πληροφορία ότι είχαμε έναν υπέρηχο καρδιάς.
Αυτός μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τη δομική κατάσταση. Μπορεί δηλαδή να μας πει , και εδώ αρχίζουν τα αίτια.
Είναι μια συγγενής καρδιοπάθεια; Συνήθως το γνωρίζουμε, το γνωρίζουν οι οικογένειες.
Να πω κ. Πρόεδρε ότι μόλις ήρθε η μικρή Τζωρτζίνα, έκανα εγώ έναν υπέρηχο. Δεν είμαι καρδιολόγος αλλά σύμφωνα με την ιατρική οφείλω να κάνω υπέρηχο καρδιάς. Διαπίστωσα ότι υπήρχε, παρόλα αυτά που ακούσαμε, καλή συστατικότητα. Αυτή η καρδιά κατάφερνε να κάνει τη λειτουργία που ήθελε.
Δείτε επίσης : Στο χειρουργείο η Ρούλα Πισπιρίγκου : Τι συνέβη
“Χωρίς παθολογικά ευρήματα το καρδιογράφημα της Τζωρτζίνας “
Η πιο σημαντική πληροφορία που πήρα από το καρδιογραφημα της μικρής, με θετική έκπληξη είναι ότι δεν είχε καμία ιδιαίτερη θα έλεγα, παθολογία που βλέπουμε σε διάφορα καρδιολογικά νοσήματα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε συγκρίνει το καρδιογράφημα πριν και το καρδιογράφημα μετά.
Δίνει αρκετή πληροφορία για εμάς στη μονάδα αλλά σίγουρα δεν φτάνει.
Θα πάω πάλι στα καρδιακά αίτια.
Την αιφνίδια ανακοπή, θα μας τη δώσει αυτός που βρίσκεται μπροστά. Αφαιρέθησαν οι συγγενείς καρδιοπάθειες με το καρδιογράφημα, αφαιρέθησαν οι μεταβολές.
Οι πρωτογενείς αρρυθμίες είναι αυτές που θα προκαλέσουν τον αιφνίδιο θάνατο.
Έχει να κάνει με το σύνδρομο Γκάντα. Εκείνη τη στιγμή δε μπορούσαμε να έχουμε την πληροφορία γιατί δεν είχε υπάρξει πρωτογενής αρρυθμία. Σίγουρα βάλαμε στα αίτια τις δομικές βλάβες και βγήκε βγήκε μέσα ένα νόσημα που κάνει δυσπραγία στην καρδιά σοβαρή.
Ανώμαλη έκφυση της δεξιάς στεφανιαίας. Αν με ρωτήσετε αν ποτέ μου έχω δει έμφραγμα, δεν έχω δει στην καριέρα μου στην ιατρική. Έχω περάσει από όλες τις μονάδες στην Ελλάδα. Η νόσος Καβασάκι μπορεί να το κάνει αυτό, στα παιδιά είναι συχνή. Ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την ασθενή ήταν να μειώσουμε τις αιτίες.
Με αυτήν την προϋπόθεση ξεκινήσαμε την υποθερμία στην ασθενή.
Διακρίναμε μια σταθερότητα. Είχε και αγγειοδραστικά φάρμακα. Επικεντρωθήκαμε εφόσον είχε σταθεροτητα η καρδιά της. Εγκέφαλος, νεφρά και γαστρεντερικό για προστασία.
Τοποθετήσαμε έναν ειδικό καθετήρα. Έχω μια φωτογραφία της μικρής. Τοποθετηθηκε μετρητής και να είμαστε ετοιμοι να δράσουμε αν γίνει εγκεφαλικό οίδημα. Όταν σταματήσει η καρδιά μας, αρχίζει ο χρόνος να τρέχει.
Δείτε επίσης : Αιφνίδιος θάνατος 17χρονης : Κατέρρευσε μπροστά στον πατέρα της
Η ΚΑΡΠΑ αυτό το σκοπό έχει. Ζητήσαμε επισταμένα την πληροφορία αυτή.
Η πληροφορία που πήρα από τη μητέρα ήταν ότι ήταν κάτι ξαφνικό. Άρα στο μυαλό μου πήγε ότι δεν προηγήθηκε το κακό 10λεπτο.
Έχω ένα αιφνίδιο ξαφνικό γεγονός. Δεν θα μείνω στην περιγραφή, είναι επουσιώδης για μένα. Θεωρώ ότι η ΚΑΡΠΑ, ήταν αρκετή για να μας δώσει τις μεγάλες πιθανότητες να έχουμε καλύτερη έκφραση. Μπήκε ο μετρητής για να είμαστε 100 τοις 100 σίγουροι. Η πληροφορία που έδωσε ο μετρητής, ήταν ότι η Τζωρτζίνα ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα δυστυχώς.
Κούγιας: Πότε το εντοπίσατε αυτό;
Μ: Έχει εντοπιστεί, είναι καταγεγραμμένο και αντιμετωπίστηκε με αγωγή. Με φάρμακα που μείνουν το οίδημα και με διάφορους άλλους τρόπους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε πλέον στη πληροφορία, μπροστά θεατές και στην ανάπτυξη τους οιδηματος που έγινε από το φαινόμενο επαναιμάτωσης. Βρήκαμε αρκετά ερωτηματικά σε αυτά που είπε η μητέρα.
Έπαθε οίδημα εν τέλει λόγω της επαναιμάτωσης.
“Δραματική νύχτα”
Ήταν μια δραματική νύχτα εκείνη, έφυγα στις 5 το πρωί. Δεν το λέω για να εντυπωσιάσω, ήταν ένας ασθενής που πραγματικά πέσαμε πάνω του. Δυστυχώς δεν είχαμε διούρηση. Υπήρχε πρόβλημα στα νεφρά.
Γιαυτό το λόγο τοποθετήσαμε καθετήρα και ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε αιμοκάθαρση.
Γύρω στις 5 το πρωί, νομίζω τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν. Και έκλεισε η πρώτη νύχτα. Ενημέρωσα τους γονείς, νομίζω ήταν ο πατέρας. Είπα ότι θα πολεμήσουμε, θα είμαστε κοντά σας. Είναι μια καλή μονάδα. Είδα δύο θλιμμένους γονείς. Αποφασίσαμε εκεινο το βράδυ να κάνουμε κάτι πιο εξειδικευμένο (ιατρικά).
Δείτε επίσης : Δίκη Πάτρα: Εκνευρισμένη η Πρόεδρος – Απουσιάζει η κατηγορούμενη
Το πρωί όταν συναντηθήκαμε με την ιατρική ομάδα, συζητήσαμε το περιστατικό, να ανοίξω παρένθεση οτι μας έκανε εντύπωση μια τιμή τροπονίνης. Έχω το σχεδιάγραμμα αν θέλετε να σας το δείξω, είναι εντυπωσιακό.Οφείλω ως γιατρός να ρωτάω το ιστορικό. Η μητέρα μου είπε για την Μαλένα , ότι υπήρχε ηπατική ανεπάρκεια. Επειδή μου φάνηκε πολύ περίεργο επικοινώνησα με μια ειδικό την κ. Μπάκα.
Η κ.Μπάκα μου είπε ότι δεν είχε πειστεί για ηπατική ανεπάρκεια οπότε έπρεπε να δω πώς θα κινηθώ. Σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω για ηπατική ανεπάρκεια. Φτάσαμε να θεωρήσουμε τον θάνατο αυτόν αιφνίδιο.
Για την Ίριδα είχα ενημερωθεί ότι είχε πεθάνει στην κούνια της. Θάνατος της κούνιας. Επομένως είχαμε δύο θανάτους που έπρεπε να διαχειριστούμε.
Πήρα τηλέφωνο έναν εξειδικευμένο συνάδελφο στις αρρυθμίες. Ο κ. Παπαγιάννης, στο Ωνάσειο. Του έστειλα αμέσως πληροφορίες, του εξήγησα τι κάνουμε, οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε την μικρή. Ο Παπαγιάννης, δεν ήρθε ουρανοκατέβατος και πήρε τη Τζωρτζίνα από εμάς. Ήταν άνθρωπος που ήταν ενήμερος. Από τον υπέρηχο που έκανα, είδαμε την καλή συστατικότητα της καρδιάς, το είδε η κ. Καρατζά.
Με τον κ. Παπαγιάννη αρχίσαμε την επικοινωνία, ήταν συνεχόμενη.
Κανείς δεν μπορούσε να μας πει ότι η καρδιά είχε πάθει κάτι.
Μετά ξεκινά ο γονιδιακός έλεγχος. Πήραμε αμέσως αίμα, επικοινώνησα με τον κ. Αναστασάκη από το Ωνάσειο, εξειδικευμένο στις αιφνίδιες ανακοπές στους νέους.
“Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου”
Ο Ανδρέας Ηλιάδης είπε ότι βασιζόμενος στα στοιχεία που είχε, την “ηπατική ανεπάρκεια ” που του έλεγε η μητέρα και δεν τον έπειθε και τον αιφνίδιο θάνατο της Ίριδας άρχισε να σκέφτεται την περίπτωση να επρόκειτο για το”Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου” στη θανατηφόρα του μορφή μάλιστα. Η πρόεδρος του ζήτησε να εξηγήσει τι είναι αυτό το Σύνδρομο:
Μ: Πρόκειται για τον φροντιστή του παιδιού, που συνήθως είναι η μητέρα σε ποσοστό 98%. Έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρεσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Το Σύνδρομο Μινχάουζεν θεωρείται κακοποίηση παιδιού. Οι φροντιστές , κάνουν κακό στο παιδί με συμπτώματα, υπάρχουν φαινόμενο ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που ήμουν υποχρεωμένος να ταρακουνηθώ. Το συζήτησα με τους συναδέλφους μου και το επόμενο μου βήμα ήταν να μιλήσω με κάποιον θεσμικό φορέα έξω από τον ιατρικό χώρο.
Δείτε επίσης : Δική Πάτρας: Συνήθως όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται το σκουντάς, φωνάζεις. Αυτήν την αντίδραση δεν την περίμενα.
Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε σε αυτό που αποκάλυψε αποκλειστικά η Μπαμ στο ρεπορτάζ ότι ήλθε σε επικοινωνία με την Αγγελική Τσιόλα προιστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών.
Ηλιάδης: Πήγα σε αυτό το χώρο, με άκουσε με μεγάλη προσοχή. Ήρθε στον χώρο μας. Είδε τη μικρή. Αυτή γενικά είναι πλασματική διαταραχή.
Δεν μου φάνηκαν λογικοι οι θάνατοι των δύο άλλων παιδιών. Θεώρησα δύσκολο το πόσο μπορούσα να υπερβώ αυτή τη γκρίζα ζώνη. Ήμουν γιατρός της Τζωρτζίνας και όχι ψυχολόγος.
Ζήτησα ραντεβού μίλησα με υποδιευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής. Κάναμε αρκετά μεγάλη συζήτηση, είπα το ιστορικό, τις ανησυχίες μου, τους προβληματισμούς μου. Δυστυχώς ένιωσα ότι δεν υπήρχε τρόπος να βοηθηθώ. Αυτό που πήρα ήταν μια συνάντηση από έναν ψυχίατρο βάρδιας. Μου είπαν “θα πάει η μητέρα στα εκτάκτα.” Είπα στη μητέρα ότι υπάρχει αυτό το ραντεβού και ότι θέλουμε να πάει στον ψυχίατρο. Έτσι και έγινε.
Το αποτέλεσμα μάλλον δεν ήταν καλό γιατί την επόμενη ήρθαν οι γονείς της Τζωρτζίνας μου είπαν “κύριε Ηλιάδη τι είναι αυτά τα πράγματα;”
Ο Μάνος Δασκαλάκης είπε στον γιατρό ότι ο ψυχίατρος ρωτάει αν η γυναίκα του είναι τρελή.
Οι γονείς της Τζωρτζίνας μου είπαν ότι: Δεν επιθυμούμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις και γενικά δεν επιθυμούμε άλλη επαφή.Η μητέρα άκουσε τη συζήτηση που είχα με τον άλλον γιατρό και μου είπε Κύριε ηλιαδη μου είπε “τα άκουσα ολα” της είπα “Δεν έχετε το δικαίωμα. Δεν θα σας λέω τι λέω στους συνεργάτες μου. Δεν σας αφορα”. Μετά οι γονείς μου είπαν “Δεν επιθυμούμε κλπ…” Τους είπα ότι θα σεβαστώ αυτήν την επιθυμία.
Στεναχωρέθηκα γιατί δεν έχω τη φήμη του μπαμπούλα. Με στεναχώρησε, αλλά βεβαίως το σεβαστηκα.Είπα να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς. Ειπα στην αρχή να μην χάσουμε την επικοινωνία με την οικογενεια. Μίλησα με το Χαμόγελο του Παιδιού. Εγινε μια επαφή με την οικογενεια. Το Χαμόγελο του Παιδιού άκουσε αυτό το θέμα, μου είπαν “κύριε Ηλιάδη δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε.”
Μείναμε εκεί, κρατήσαμε τις σκέψεις της κ. Τσιώλα κλπ.
Οι μέρες πέρασαν, φτάσαμε στο σημείο να την αποσωληνώσουμε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μάρτυρας αποκαλεί συνέχεια “Τζωρτζινίτσα” το άτυχο κοριτσάκι.
Εγώ θέλω πάντα να βρίσκομαι στην αποσωλήνωση.Η μικρή μετά την αποσωληνωση, κατάφερε να διατηρήσει τον αεραγωγο. Μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης αλλά υπήρχε το θέμα τι θα κάνουμε την καρδούλα. Το μόνιτορ δεν έχει καταγράψει τίποτα μα τίποτα. Με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά πήγαινα κάθε πρωί και έβλεπα αν έχει πιάσει μια αρρυθμία, να μην μας είχε ξεφύγει τίποτα.Με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά πήγαινα κάθε πρωί και έβλεπα αν έχει πιάσει μια αρρυθμία, να μην μας είχε ξεφύγει τίποτα. Γιατί υπήρχε και η αγωνία των γονιών.
Τι θα γίνει, αν θα πάμε στο σπίτι κλπ. Υπήρξε μια επικοινωνία με την μητέρα και τον πατέρα. Κύριε Παπαγιαννη έλεγα τι θα κάνουμε ; Δεν ήθελα αυτό το παιδάκι να πάει στο σπίτι.
(Ρώταγε τον Παπαγιαννη στην επικοινωνία τους γιατί εκείνος είναι εξειδικευμενος).
Πήραμε την απόφαση ότι για την προστασία της μικρούλας για να μην κινδυνεύσει, διεκομίσθη με γιατρό στο Ωνασειο. Έγιναν αυτά που έγιναν. Μπήκε απινιδωτής. Ρυθμίστηκε η βηματοδότηση στους 60 παλμούς. Μετά επέστρεψε πίσω στη μονάδα που ήταν στο Ρίο για να παρακολουθήσουν το εμφύτευμα απινιδωτή που είχαν τοποθετήσει.
Είχαμε πολύ συγκεκριμένη επικοινωνία με τη μητέρα όσον αφορά τη Τζωρτζινα.
Δείτε επίσης : Δίκη Πάτρα: Η κατάθεση της παιδίατρου του Καραμανδάνειου Ήταν ανεξήγητο Δεν έχω ξαναζήσει περιστατικό σαν αυτό της Τζωρτζίνας
Αν εγώ προτείνω να απομακρυνθεί η μητέρα από το παιδί, πρέπει να ξέρεις αν θα γίνει υπερκέραση κακοποίησης στο παιδάκι .
Διατήρησα την επαφή μου με την οικογένεια που ήταν συνεχής. Με ενημέρωνε η μητέρα για τα προβλήματα, εγώ της απαντούσα.
Η δίκη συνεχίζεται μετά από διακοπή.
Ανδρέας Ηλιάδης:
Η αποκατάσταση της μικρής Τζωρτζινας είχε ήδη ξεκινήσει. Είχα μια συνεχόμενη επικοινωνία με την κ Δεληβίγκα. Είχαμε μπει σε πρόγραμμα να γίνουν κάποια μπότοξ στο παιδάκι. Κι ετσι η κυρία αυτή, ήταν η πλέον ειδική να αναλάβει όπως και έκανε μια απο τις ενέργειες που είχαμε κάνει, πόσο μπορούμε να αποκαταστησουμε την κινητικότητα της μικρής Τζωρτζίνας. Δόθηκε λοιπόν το εξιτήριο, πήγε σπίτι, όπου μπορούσα να βοηθήσω το έκανα.
Μετά, από επιθυμία της μητέρας ήρθε ήρθε η μικρή στη μονάδα, την εξετασαμε, είδαμε τον ρυθμό και εκεί έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα. Να σταματήσει η λειτουργία προσωρινά του απινιδωτή.
Συνεννοηθήκαμε, ήρθε συνάδελφος , το απενεργοποίησε και κάναμε τον μαγνήτη.
Χαλάρωσε η Τζωρτζίνα, πάντα με δικό μας γιατρό εντατικολόγο. Επιστρέψανε, επαναλειτούργησε, την εξετάσαμε, είδαμε ότι όλα ήταν καλά και έγινε το εξιτηριο κανονικά.
Ήρθα σε επαφή με ακόμα έναν συνάδελφο που ήθελε περισσότερο να μιλήσουμε για το στέλεχος του εγκεφάλου. Θέλαμε να μου πει ο εξειδικευμένος ακτινολόγος αν υπάρχει πρόβλημα στο στέλεχος. Θέλαμε να αποκλείσουμε τα αίτια της ανακοπής όσον αφορά το κεντρικό νευρολογικό σύστημα.
Είχε την κλασική ακτινολογική εξέλιξη χωρίς κάτι ιδιαίτερο.
Στην πορεία υπήρξε επικοινωνία με τη μητέρα της Τζωρτζίνας όπου μου ανέφερε κάποια συμπτώματα. Αφορούσαν συμπτώματα εμετών, ήταν μη ειδικά. Αυτό που πρότεινα ήταν ότι θα είναι καλύτερο να είναι στο χώρο του νοσοκομείου. Κανονίστηκε, μπήκε στο νοσοκομείο, έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν. Η δική μας η εντατική, ήταν ότι υπήρξαν συμπτώματα για κάποια επεισόδια τα οποία έχουν να κάνουν με το ρυθμό της καρδιάς.
Δείτε επίσης : Δίκη Πάτρα: Ράγισε καρδιές ο αναισθησιολόγος που έσωσε την Τζωρτζίνα: Μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις κι εσύ&
Τον Γενάρη του 22 ,έχουμε τρεις εισαγωγές στη μονάδα. Σύνολο είναι 48 ώρες. Και αυτές είχαν σκοπό να διερευνηθει αν η ασθενής είχε κάποιο πρόβλημα και θέλαμε να τη μελετήσουμε. Ότι η Τζωρτζινα υπό τη δική μας παρακολούθηση ήταν σε αυτή την ήρεμη κατάσταση. Ο εγκεφαλογράφος ήταν ήρεμος, τα καρδιογραφηματα πάντα φυσιολογικά και κανένας βηματοδότης δεν ενεργοποιούνταν.
Ο γιατρός δείχνει στην έδρα δύο εγκεφαλογραφήματα και φωτογραφίες της Τζωρτζίνας με κλειστά μάτια στη ΜΕΘ.
“Δεν έκανε επεισόδια στη ΜΕΘ”
Όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η “Μπαμ” αιτία για τη μεταφορά της Τζωρτζίνας στο Αγλαΐα Κυριακού ήταν τα επεισόδια που έκανε μόνο στον θάλαμο νοσηλείας στο νοσοκομείο του Ρίου και ποτέ στη ΜΕΘ. Μ: Μου έκανε εντύπωση ότι οι εφημερίες με τη Τζωρτζίνα ήταν ήρεμες. Εξηγούσα στους γονείς με πολύ ήρεμο τρόπο ότι το εγκεφαλογράφημα ήταν καλό.Η σκέψη των γονέων ήταν γιατί κάνει πάντα αυτά τα επεισόδια; Θέλαμε να κάνουμε εγκεφαλική καταγραφή αλλά δεν υπήρχε αυτό στην Πάτρα. Έτσι διεκομίσθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού.
Έκανα ένα τηλέφωνο σε γιατρό του νοσοκομείου και της είπα “Να είστε ενημερωμένη για αυτό το περιστατικό.” Η Τζωρτζίνα δεν πήγε σε μονάδα παίδων αλλά σε απλή παιδιατρική. Η κ Γρηγοριαδου είναι καρδιολόγος και τη γνωρίζω. Με πήρε τηλέφωνο, μου είπε “έχω δει υπερηχογραφικά τη μικρή δεν έχει τίποτα. Να κάνουμε κάποιες αλλαγές στα φάρμακα;” Της είπα ναι.
Η επόμενη μου σχέση ήταν ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα από τη μητέρα της μικρής, νομίζω Κυριακή την ώρα που υπέστη καινούργια καρδιακή ανακοπή και μου είπε “Η μικρή έπαθε ανακοπή και της κάνουν ΚΑΡΠΑ”. Της είπα σε παρακαλώ θα αφήσουμε τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους. Μετά από λίγη ώρα με ενημέρωσε ότι κατέληξε η μικρή και από κείνη τη στιγμή δυστυχως δεν είχα άλλη επικοινωνία με τη μητέρα.
Πρόεδρος: Θέλω να θυμηθείτε αν σας έκαναν κάποιες ερωτήσεις οι γονείς, τι αφορούσαν .
Μ : Ο πατέρας έκανε πιο πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει, αν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Όχι κάτι διαφορετικό από τη μητέρα . Πιο πολύ με άκουγε, με χαμηλό το κεφάλι. Δεν είχε εκείνη την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου. Κάθε γονιός όμως αντιδρά διαφορετικά. Αν μου έκανε εντύπωση, ναι, ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας.”Περιμενεις άλλες αντιδράσεις. Ερωτήσεις δεν θα ήθελα να ακούσω γιατί υπάρχουν γονείς που λένε. Δε θέλω να μας πείτε. Αλλά βλέπεις την αγωνία στα μάτια της μητέρας.
“Παγοκολώνα θα με βλέπετε ”
Εντύπωση έκανε αυτό που είπε ο μάρτυρας ότι η μητέρα επειδή κατάλαβε ότι παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά της τον πλησίασε από μόνη της και του είπε: “Παγοκολώνα θα με βλέπετε γιατί έχω περάσει πολλά!”
Μ: Να σας θυμίσω ότι μιλούσαμε για μεγάλη πιθανότητα θανάτου.
Επισήμανε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν έδειχνε σημάδια στενοχώριας που είναι το πιο αναμενόμενο από γονείς σε τέτοια κατάσταση. “Η Ρουλα είχε πτυχίο νοσηλευτη, δηλαδή πολύ βασικές γνώσεις” ανέφερε ακόμα.
Π: Θυμάστε τι σας είπαν οι νοσηλεύτριες;
Μ: Οι νοσηλεύτριες της μονάδας είναι δύσκολο να ασχοληθούν με όλα αυτά. Αλλά να σας πω ότι είναι εκεί την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν στα επισκεπηρια οι γονείς και έχουν αποκτήσει μια γνώση.
Η εικόνα δεν ακολουθούσε το συναίσθημα. Περιμένεις πιο έντονες αντιδράσεις από τη μητέρα, όταν βλέπεις ένα παιδί ξαπλωμένο έτσι.
Π: Υπάρχουν γονείς που δεν είναι εύκολο να εκφραστούν;
Μ: Υπάρχουν φορές που παιδιά από το εξωτερικό όταν είναι στις μονάδες, βλέπεις να μας ξενίζει γιατί είναι πιο ψυχροί οι άνθρωποι. Έγινε μια συζήτηση από τη μητέρα και κατάλαβε ότι βλέπουμε τη συμπεριφορά της και μας είπε από μόνη της “παγοκολώνα θα με βλέπετε γιατί έχω περάσει πάρα πολλά. Το συναίσθημα δεν θα το βγάλω “.
Δείτε επίσης : Δίκη Πάτρα: Η μητέρα μετά την ανακοπή ήταν ψύχραιμη
Π: Υπάρχουν γονείς που εκδηλώνουν την αγωνία τους με άλλες ενέργειες;
Μ: Αυτο που σας λέω, που ήταν και διάχυτο στη μονάδα, ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν αναμενόμενη για για εικόνα που είχε η μικρή.
Θα έλεγα ότι ήταν τυπική στα ωράρια. Δεν ήταν μια μητέρα εξαφανισμένη που έπρεπε εμείς να την πάρουμε τηλέφωνο ή κάτι τέτοιο. Έβγαινε και στο χώρο αναμονής και με τον πατέρα και καθονταν εκεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Ανδρέας Ηλιάδης αναφερόταν στο σύνδρομο Μινχάουζεν η κατηγορούμενη βγήκε από την αίθουσα συνοδευόμενη από αστυνομικό και επέστρεψε μετά από μερικά λεπτά.
Ο Ανδρέας Ηλιάδης επισήμανε ότι ο Μάνος Δασκαλάκης τον είχε ρωτήσει αν μπορεί να γίνει κάποια επέμβαση στον εγκέφαλο της Τζωρτζίνας. “Έδειξε ένα ενδιαφέρον κάτι που δεν είδα από την μητέρα. Με ρωτούσε μάλιστα για μια συγκεκριμένη περίπτωση επέμβασης που έγινε σε άλλο παιδί “.
“Στο γραφείο μου υπάρχουν πάρα πολλά παιδάκια που έχουν περάσει δύσκολα και έχουν νικήσει. Υπάρχει λόγος που τους έχω εκεί. Μιλάω με γονείς και τους λέω “κοιτάξτε έγινε αυτό θα μιλήσουμε κλπ.” Έγινε μια διαφοροποίηση με τη μητέρα. Λένε οι γονείς “Τι θα γίνει με το μωρό μου γιατρέ μου;” κλπ.
Ηλιάδης: Η επικοινωνία με την μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν για αρκετό καιρό σε ιατρικό επίπεδο.
Ότι “Κύριε Ηλιάδη, έχει εμετό, τι να κάνουμε, θα μειώσουμε το φάρμακο; κλπ.” Υπάρχει στη διάθεσή σας αυτή η συνομιλία.
“Ανεξήγητα φαινόμενα”
Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων είπε ότι διαπίστωσε ανεξήγητα επεισόδια. Όταν είχε μεταφερθεί στη Μονάδα μετά την ανακοπή είχε πολύ αυξημένα τα επίπεδα τροπονίνης, πράγμα αναμενόμενο λόγω της κατάστασης του παιδιού. Αργότερα κατά την νοσηλεία της στο νοσοκομείο διαπίστωσα αυξημένα επίπεδα τροπονίνης τα οποία έπεφταν ραγδαία. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Η γιατρός ακόμα μου ανέφερε για μυδρίαση στο μάτι της Τζωρτζίνας. (Διόγκωση της ίριδας).
“Η κεταμίνη προκαλεί μυδρίαση”
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η μυδρίαση μπορεί να προκληθεί από χρήση φαρμάκων.
“Η κεταμίνη προκαλεί μυδρίαση” είπε χαρακτηριστικά.
Π:Τα επεισόδια με σπασμούς , που υποχωρούσαν αυτόματα, αυτά διαπιστώθηκαν από τους γιατρούς ;
Δείτε επίσης : Ο κακός χαμός στη Δίκη της Πάτρας: Μηνύσεις σε βάρος των γιατρών του Καραμανδάνειου κατέθεσε η κατηγορούμενη
Μ: Δεν διαπιστώθηκαν ποτέ. Μελέτησα τα δύο βίντεο, με κανέναν τρόπο δεν παρουσιάζουν επεισόδιο σπασμών. Δείχνουν ένα παιδί που κλαίει και η εικόνα που είναι αναμενόμενη. Ζήτησα να τραβηχτουν βίντεο του παιδιού και υπάρχει βίντεο του μόνιτορ που ήταν συνδεδεμένο το παιδί.
Η πρόεδρος ρωτά για την περίεργη κατάσταση να υπάρχουν συμπτώματα μόνο όταν το παιδί ήταν κοντά στη μητέρα του και όταν μεταφερόταν σε θάλαμο ΜΕΘ οι δείκτες και η κατάσταση της βελτιωνόταν σημαντικά.
Πρόεδρος : Αυτό έγινε τρεις φορές είχατε πει.
Ηλιάδης: Μάλιστα. Υπάρχει εξήγηση. Θα σας πάω πίσω στις κοκκινες σημαίες της πλασματικής διαταραχής (συνδρόμου Μινχάουζεν.)
Είναι τόσο ωραίος ο ρυθμός της οταν κοιμάται(για την Τζωρτζίνα). Ένα βράδυ έκανα βίντεο κλήση με τη μητέρα. Γελούσε η Τζωρτζίνα, ήταν ένα παιδί που είχε τα προβλήματα της αλλά…
Π: Για ποιο λογο διεκομίσθη στο Παίδων; Μ: Ηταν επιθυμία της μητέρας. Επειδή δεν υπήρχε 24ωρη παρακολούθηση στην Πάτρα.
Π: Όταν ήλθαν οι γονείς μετά τη συνάντηση με τον ψυχίατρο ποιος σας μίλησε;
Μ: Ο πατέρας και μου είπε η γυναίκα μου δεν είναι τρελή και μου ζήτησε να μείνω αυστηρά στο ιατρικό κομμάτι.
Πρόεδρος: Σας πήρε τηλέφωνο η μητέρα την ώρα της ανακοπής στο Αγλαΐα Κυριακού. Θυμάστε τι σας είπε;
Μ: Ναι απλά το διατύπωσε. Δεν θυμάμαι κάποια έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Π : η λήψη των βίντεο δεν έγινε με σκοπό να δουν οι γιατροί τι έχει το παιδί κλπ ;
Μ : Εγώ το είχα ζητήσει έτσι
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr
Με πληροφορίες απο το ereportaz.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Η Γη της Ελιάς : Δεν θέλω να πληγωθείς – Ο Στάθης προσπαθεί να προστατέψει την Αριάδνη
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους