Έφυγε απο την ζωή σκορπώντας θλίψη στους οικείους του ο Κωνσταντίνος Στάικος
Ο Κωνσταντίνος Στάικος ήταν αρχιτέκτονας, ιστορικός του βιβλίου και εκδότης και μεταξύ των πιο γνωστών έργων του ήταν η πεντάτομη «Ιστορία της βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό».
Το έργο αυτό του Κωνσταντίνου Στάικου καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα έως και την Αναγέννηση και προέκυψε μετά την ενδελεχή έρευνα 12 ετών.
Δείτε επίσης : Κακοκαιρία ILINA – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
Στα πιο σπουδαία του έργα συγκαταλέγονται επίσης οι εργασίες του για τις αρχαιοελληνικές βιβλιοθήκες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ο τόμος «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494-1515)» και η ιστορική έρευνα: |Η πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο». Βραβείο «Δαίδαλος» Εταιρείας Συγγραφέων 2016.
Η κηδεία του όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα, θα τελεστεί την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 10:00 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄Κοιμητηρίου Αθηνών.
Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Στάικος
Ο Κωνσταντίνος Στάικος γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1943, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα εφαρμοσμένων Τεχνών, Διακοσμητική – Σκηνογραφία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην École Nationale Superieur des arts Decoratif, και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων από τη δεκαετία του 1960.
Από το 1973, ασχολήθηκε με την ιστορία του ελληνικού βιβλίου, από τον 15ο αιώνα ως τον 19ο, δηλαδή από την Αναγέννηση ως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και με την αρχιτεκτονική εξέλιξη του θεσμού της βιβλιοθήκης από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση.
Από την δράση του αυτή προέκυψαν τα έργα του «Χάρτα της Ελληνικής Τυπογραφίας» και η έκδοση «Βιβλιοθήκη. Από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση και Σημαντικές Ουμανιστικές και Μοναστηριακές Βιβλιοθήκες (3.000 π.Χ – 1.600 μ.Χ.)», που κυκλοφόρησαν και αγγλικά.
Δείτε επίσης : Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος την Τετάρτη (5/4/2023 ) στην Αττική
Από το 2000, εκδοτικοί οίκοι της Ευρώπης και της Αμερικής του ανέθεσαν τη συγγραφή της ιστορίας της βιβλιοθήκης στο Δυτικό Πολιτισμό, έκδοση που κυκλοφόρησε σε πέντε τόμους.
Τον Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφόρησαν οι μελέτες του «Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας» και «Διαχρονικά τεκμήρια της Πλατωνικής παράδοσης», ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 εκδόθηκε το έργο του «Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη».
Ο Κωνσταντίνος Στάικος αποφάσισε το 2010 να παραχωρήσει τη συλλογή βιβλίων του στο Ίδρυμα Ωνάση, με στόχο να διατηρηθεί ως κτήμα του Ελληνικού έθνους. Η συλλογή βιβλίων του μετονομάστηκε σε «Ελληνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση» και εγκαταστάθηκε στο νεοκλασικό κτίριο που διατηρεί το Ίδρυμα στην οδό Αμαλίας 56.
Από τα πιο σημαντικά του έργα ήταν ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των εργασιών στη Βιβλιοθήκη της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και στη Βιβλιοθήκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι σύμφωνα με το nassosblog.gr .
Ο Κωνσταντίνος Στάικος μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνος για την πλήρη ανακατασκευή της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Πουρνάρας».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Βιδάλη : Η σπαρακτική ανάρτηση για τον γιό της και το συγνώμη
- Πέθανε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος
- Το ψυχολογικό τεστ που θα σας φανερώσει αν κουβαλάτε κάποιο κρυμμένο τραύμα βαθιά στο υποσυνείδητο σας
- Καλοριφέρ : Κόλπο μηχανικού για να ζεστάνετε πιο γρήγορα και ανέξοδα το σπίτι
- Η Γη της Eλιάς : Η Άννα γεννάει στα χωράφια με βοηθό τον Μιλτιάδη