Η Ειρήνη Μουρτζούκου σε πελάγη ευτυχίας μετά τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων του Παναγιωτάκη. Όλα όσα αναφέρει.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου πετάει απ’ τη χαρά της. Το δείχνει και το δηλώνει. Έχει μιλήσει με την δικηγόρο της, έχει πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων του μικρού Παναγιωτάκη και δηλώνει στο Live News δικαιωμένη.
«Και τώρα που μίλησα με τη δικηγόρο μου, μόνο γι’ αυτό χάρηκα. Ηρέμησε η ψυχή μου. Πλέον δεν με νοιάζει τι θα πει ο κ. Λέων ούτε κανένας», είπε.
«Έχουμε ένα εύρημα στον εγκέφαλο που δεν συνάδει με ασφυκτικό θάνατο», σχολίασε η δικηγόρος της 24χρονης.
Ειρήνη Μουρτζούκου : Τα έξι ευρήματα που δείχνουν όλη την αλήθεια στο θρίλερ της Αμαλιάδας
Οι επόμενες κινήσεις της
Για εκείνη η υπόθεση που μετατράπηκε σε θρίλερ τους τελευταίους μήνες τελείωσε. Ό,τι και αν λένε ορισμένοι, όποια θολά σημεία και αν υπάρχουν ακόμη. Η φετινή παραμονή της Πρωτοχρονιάς την βρίσκει χαμογελαστή να ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Κατά διαστήματα ακούγεται και ο φίλος που την φιλοξενεί στο σπίτι του, στην Αμαλιάδα. Ο ίδιος όπως λέει, δεν αμφέβαλε ποτέ για εκείνη. Η Ειρήνη Μουρτζούκου περιμένει τώρα, όπως λέει, να ακούσει συγγνώμες.
«Τόσο καιρό που μίλαγα δεν με πίστευε κανένας. Να δω τώρα ποιος έχει τα μούτρα να με αντικρύσει ή να μου πει συγγνώμη».
Μέσα στη χαρά της, φέρνει στο μυαλό και την μητέρα της, που την είχε κατηγορήσει ανοιχτά, για τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη και όχι μόνο. «Έχω να της σούρω… Να της μιλήσω τώρα; Όχι».
«Ποιος έχει τα μούτρα να με κοιτάξει στα μάτια;»
Πάνω στη συζήτηση, μας αποκαλύπτει τα ποσοστά που έδινε μέχρι και πριν από μερικές μέρες η ίδια η δικηγόρος που την εκπροσωπεί, για την αθωότητά της. Όλα αυτά όπως πιστεύει ανήκουν στο παρελθόν. Είναι πεπεισμένη πως οι τίτλοι τέλους στην πολύκροτη υπόθεση έπεσαν οριστικά.
«Πήρα το ‘πράσινο φως’ για αγωγές και μηνύσεις»
Όπως λέει, ένα από τα πρώτα άτομα που την πήρε τηλέφωνο μετά τις εξελίξεις, ήταν η μητέρα του άτυχου Παναγιωτάκη. «Εγώ από τη στιγμή που έχω πάρει το οκ από την Πόπη για ορισμένους ανθρώπους, θα προχωρήσω και δεν με νοιάζει τίποτα».
Τόση χαρά όπως μας λέει είχε να αισθανθεί για χρόνια, κάτι που επιβεβαιώνει και ο φίλος της. Από το μυαλό της φαίνεται να έχουν διαγραφεί οι εικόνες των θανάτων που έζησε. Βλέπει το κινητό της να χτυπάει και δείχνει να το απολαμβάνει. Η επικοινωνία του Live News μαζί της έγινε χθες το απόγευμα, με την ίδια να σκέφτεται την επόμενη μέρα.
Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
Η Ειρήνη Μουρτζούκου είναι αποφασισμένη να εγκαταλείψει τη θέση άμυνας και να περάσει στην επίθεση. Μέσα στις πρώτες μέρες του νέου έτους θα καταθέσει όπως μας επαναλαμβάνει μηνύσεις, σε όλους όσοι την κατηγόρησαν και άφησαν αιχμές εναντίον της. Το θέμα όπως πιστεύει έχει κλείσει οριστικά και μένει να φανεί αν έχει δίκιο.
«Εδώ όλα τα ευρήματα δείχνουν έλλειψη οξυγόνου και ξαναλέω δεν έχουμε καμία παθολογία που να αιτιολογεί αυτήν την έλλειψη οξυγόνου», δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων. «Παρόλ’ αυτά η τελική αιτία θανάτου δίνεται από τον ιατροδικαστή, ο οποίος έχει και τα μακροσκοπικά ευρήματα ταυτόχρονα», είπε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.
Τα ευρήματα που δείχνουν ασφυξία
Σε τρία βασικά όργανα εντοπίζονται ευρήματα που παραπέμπουν σε έλλειψη οξυγόνου. Εγκέφαλος, ήπαρ και πνεύμονες είναι εκείνα που μαρτυρούν τον μηχανισμό θανάτου σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Σε τρία τουλάχιστον βασικά όργανα ο εγκέφαλος, πνεύμονες και ήπαρ υπάρχει αδιαμφισβήτητη εικόνα υποξίας/ ασφυξίας», είπε ο Γρηγόρης Λέων. Στον εγκέφαλο του μωρού, το πιο ευαίσθητο όργανο του σώματος όταν ο οργανισμός στερείται οξυγόνου, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων εγκεφαλικό οίδημα και παρατεινόμενη υποξική ισχαιμία.
«Ο εγκέφαλος είναι το όργανο «στόχος». Για κάποιον λόγο ο εγκέφαλος έχασε οξυγόνο. Είναι στα χέρια του ιατροδικαστή να δει και τα υπόλοιπα ευρήματα», συμπλήρωσε ο κ. Λέων.
Στους πνεύμονες εντοπίστηκε οίδημα ικανού βαθμού, όπως επίσης και κυψελιδική αιμορραγία. Υπενθυμίζεται πως πρώτο το Live News είχε αποκαλύψει από τις 2 Δεκεμβρίου το εύρημα της πνευμονορραγίας.
«Τα στοιχεία της υποξίας στον εγκέφαλο, η υποξία στο ήπαρ και η κυψελιδική αιμορραγία που είναι συμβατή με υποξία και ασφυξία», σχολίασε ο κ. Γαλεντέρης.
Στο παιδί εντοπίστηκε επίσης διάχυτη υδρωπική εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, ένα μη ειδικό εύρημα το οποίο όμως οι παθολογοανατόμοι διευκρίνισαν στην έκθεση τους ότι προκλήθηκε από υποξία/ ισχαιμία.
Έχοντας στα χέρια του αυτά τα αποτελέσματα που δείχνουν έλλειψη οξυγόνου σε τρία βασικά όργανα, ο ιατροδικαστής θα πρέπει να αποφανθεί τι ήταν εκείνο που στέρησε το οξυγόνο από το παιδί εκείνο το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου.
Αμαλιάδα : Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
Υποξία μπορεί να προκληθεί τόσο από παθολογικά αίτια, όσο όμως και από εξωγενείς παράγοντες. Ο ιατροδικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση του Παναγιωτάκη είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα ευρήματα και θα δώσει την απάντηση.
Οι αλλοιώσεις στο έντερο
Από την άλλη πλευρά πάντως, σε νέο άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο in.gr αναγράφονται τα έξι ευρήματα που «δείχνουν» πως ο θάνατος του Παναγιωτάκη οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
«Ακόμη και το εύρημα «υποξικής προσβολής» του εγκεφάλου είναι απότοκο άλλων προβλημάτων υγείας και διαπιστώθηκε ότι ήταν παρατεταμένη. Στο έντερο, στην περιοχή του τυφλού αναγνωρίζεται εκτενής σήψη (αυτόλυση –αποσύνθεση) ενώ ζητείται να διερευνηθεί από τους ιατροδικαστές αν υπάρχει και νέκρωση», γράφει στο in.gr.
Στον αντίποδα αυτού, οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας αναφέρουν πως οι αλλοιώσεις στο έντερο έχουν προκληθεί μεταθανάτια και όχι όσο το βρέφος ήταν εν ζωή.
«Αυτολυτικές αλλοιώσεις σημαίνει ότι το έντερο ήταν σε σήψη εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι ήταν το πρώτο όργανο το οποίο προχωρά η διαδικασία της σήψης άρα το όποιο εύρημα είναι μη αξιολογήσιμο γιατί δυστυχώς η σήψη έχει αλλοιώσει το όργανο», ανέφερε ο κ. Λέων.
«Να σημειώσουμε ότι αφορά μόνο το εσωτερική επικάλυψη του εντέρου και δεν συνοδεύεται από φλεγμονώδη διήθηση συνεπώς μιλάμε για μεταθανάτιο φαινόμενο και όχι μια παθολογική κατάσταση», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν πως από τις ιστοπαθολογικές του παιδιού δεν προκύπτει σαφές παθολογικό αίτιο που να αιτιολογεί την έλλειψη οξυγόνου ωστόσο ο ιατροδικαστής είναι εκείνος που θα κρίνει αν η παθολογία που εμφάνισε ο Παναγιωτάκης ήταν ικανή να στερήσει την ζωή από το μικρό αγοράκι.
Τα ευρήματα – «κλειδιά» στην ιστοπαθολογική του Παναγιωτάκη
«Κλειδί» θεωρούνται τα ευρήματα στους πνεύμονες του παιδιού. Συγκεκριμένα, υπάρχει η εικόνα πνευμονικού οιδήματος ικανού βαθμού, κυψελιδική αιμορραγία με εκφυλισμένα ερυθρά αιμοσφαίρια ενώ εγείρεται υπόνοια για ευρήματα ιογενούς προέλευσης.
Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της μητέρας του Παναγιωτάκη, Δημήτρης Γαλεντέρης, μιλώντας στο LIVE NEWS για τα ευρήματα «κλειδιά», είπε:
Αμαλιάδα : Η σοβαρή καταγγελία για εμπόριο βρεφών και ναρκωτικών που ήταν μπλεγμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου
«Έχουμε κάποια ευρήματα που είναι σημαντικά αλλά είναι νωρίς ακόμα. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν μία εικόνα αλλά πρέπει να περιμένουμε. Το συμπέρασμα της παρατεινόμενης υποξικής ισχαιμίας νομίζω βγαίνει από ένα άλλο εύρημα που έχει να κάνει με ειδική διαμόρφωση των νευρώνων. Αλλά αυτό είναι κάτι ασαφές γιατί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε συνέβη. Το σημαντικότερο στους πνεύμονες είναι ότι όλα τα ευρήματα δεν είναι σαφή. (Η διάχυτη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων) είναι κοινό εύρημα σε υποξικούς θανάτους πολύ δεν μπορεί να μας αποδώσει την ακριβή αιτία.
(Οι αυτολυτικές αλλοιώσεις βλεννογόνου) σημαίνει πως το έντερο άρχισε να ΄σαπίζει΄ λόγω της μεταθανάτιας φθοράς του σώματος. Είναι ένα κοινό εύρημα, το οποίο βλέπουμε σε σορούς που δεν γίνεται καλή συντήρηση της σορού.
(Η εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου εντός του βρογχικού δέντρου) δείχνει πως επειδή δεν συνοδεύεται από φλεγμονή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως έγινε μεταθανάτια και δεν έχει σημασία στα ευρήματα. Η γενικότητα πως το παιδί έχε ίωση δεν βοηθάει στην υπόθεση. Εγώ δεν βλέπω κάποια σαφή παθολογία που μπορεί να προκαλέσει την υποξία και να επιφέρει τον θάνατο».
Λέων: Δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια
Παράλληλα, ο Γρηγόρης Λέων, τεχνικός σύμβουλος του πατέρα του Παναγιωτάκη, τόνισε τα εξής:
«Όταν μιλάμε για πολυοργανική ανεπάρκεια, σημαίνει ότι πάσχει μία σειρά οργάνων, άνω των δύο κι αυτό καταγράφεται σαφώς. Μία τέτοια καταγραφή δεν υπάρχει».
«Η κενοτόπος εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων στη συγκεκριμένη υπόθεση μιλάνε για υποξία/ισχαιμία. Άρα έχουμε το ήπαρ με υποξία/ισχαιμία, ο εγκέφαλος με ακριβώς την ίδια ερμηνεία.
Δεν μας έδωσαν μία εικόνα στα συγκεκριμένα όργανα, μας λένε και το αίτιο όταν μας αναφέρουν υποξία/ισχαιμία. Βασικό να αντιληφθούμε για ποιον λόγο το μικρό παιδί έχασε το οξυγόνο του. Παθολογικά αίτια που να αιτιολογούν την έλλειψη οξυγόνου δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε ο κ. Λέων.