Και πάμε περίπου 27 χρόνια πίσω, όπου “Μις Κόσμος” στέφθηκε η Ελληνίδα Ειρήνη Σκλήβα. Τα καλλιστεία είχαν λάβει τότε μέρος στην Ινδία, γεγονός που έκρυβε αγωνία για φόβο για πιθανές εξελίξεις, που, όπως και έγινε!
Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, υπήρχαν απειλές για την ασφάλεια και υγεία των kοριτσιών, απειλές γα βομβιστικές επιθέσεις και άλλα πολλά. Δείτε σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, ποια ήταν η Ειρήνη Σκλήβα, τι ακριβώς συνέβη τότε και τι τροπή πήραν τα γεγονότα στην Ινδία.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1996. Η 18χρονη τότε Ειρήνη Σκλήβα στέφεται με δάκρυα στα μάτια «Μις Κόσμος». Η Ελληνίδα κατάφερε να διακριθεί στον παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς και να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 88 διαγωνιζόμενες. Στην Ελλάδα επικρατεί ενθουσιασμός και όλοι χαίρονται για το όμορφο κορίτσι από την Αγία Βαρβάρα που κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο στέμμα. Μέσα από τη Σκλήβα η μεσογειακή ομορφιά αναδείχθηκε σε όλο τον κόσμο. Πίσω όμως από το χαμόγελο και τον ενθουσιασμό των διοργανωτών και των υποψηφίων, κρυβόταν αγωνία και φόβος. Τα επεισόδια και οι απειλές Ήταν η πρώτη φορά που η Ινδία είχε επιλεχθεί ως η χώρα που θα φιλοξενούσε τον διαγωνισμό ομορφιάς. Όμως, αυτό δεν άρεσε σε πολλούς. Φανατικοί Ινδουιστές και φεμινιστικές οργανώσεις αντέδρασαν, καθώς θεωρούσαν το κόστος πολύ μεγάλο για τη φτωχή τους χώρα. Παράλληλα, υποστήριζαν ότι ο θεσμός των καλλιστείων ήταν υποτιμητικός για τις γυναίκες και ότι αλλοιώνουν την πανάρχαιη πολιτιστική κληρονομιά της Ινδίας.
Δειτε ακομα Κορίνα Τσοπέη αποκαλύπτει :» Όταν με άφησε ο άντρας μου με 3 παιδιά ήταν κόλαση «
Οι κοπέλες δέχονταν ακόμη και απειλές για τη ζωή τους. Απόκομμα εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, 25 Νοεμβρίου 1996
Μπορεί και στο παρελθόν να γίνονταν διαμαρτυρίες φεμινιστικών οργανώσεων εξαιτίας των καλλιστείων, αλλά ήταν η πρώτη φορά που πήραν τόσο μεγάλες διαστάσεις. Στην πόλη Μπαγκαλόρ όπου θα διεξάγονταν ο διαγωνισμός επικρατούσε χάος για μέρες. Οργανώθηκαν συλλαλητήρια και απειλούσαν ότι θα προέβαιναν σε βομβιστικές επιθέσεις και σε απαγωγές, αν δεν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός. Την ημέρα των καλλιστείων η κατάσταση επιδεινώθηκε. Το κέντρο του Μπαγκαλόρ είχε αναστατωθεί από τις διαδηλώσεις εναντίον της εκδήλωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ επιστρατεύτηκαν 10 χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες στους δρόμους της πόλης για να συγκρατήσουν το οργισμένο πλήθος. Προσπαθούσαν να τους απωθήσουν με γκλομπ και δακρυγόνα. Μια μέρα πριν από τα καλλιστεία το ινδικό δικαστήριο είχε ανακοινώσει ότι αν χρειαζόταν θα χρησιμοποιούνταν και ο στρατός για να διατηρηθεί η τάξη.
Η στιγμή της στέψης. Πηγή εικόνας: «Οι όμορφες. Τα καλλιστεία στην Ελλάδα 1952-1999», Εκδόσεις Εστία.
Τα επεισόδια κατέληξαν σε 1.500 συλλήψεις. Υπήρξαν δεκάδες τραυματίες και ένας νεκρός. Ένας άνεργος Ινδός αυτοπυρπολύθηκε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας για τα καλλιστεία. Ωστόσο, ο διαγωνισμός διεξήχθη κανονικά στο στάδιο Τσινασαγουέι και χωρίς απρόοπτα. Τις επόμενες ημέρες η Ειρήνη Σκλήβα ήταν υποχρεωμένη λόγω του τίτλου της να παραστεί σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στη Βομβάη και στο Νέο Δελχί. Για να διασφαλιστεί η προστασία της, άνδρες των ινδικών αρχών την ακολουθούσαν σε κάθε βήμα της. «Δεχόμαστε απειλές για τη ζωή μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό», είχε πει η 18χρονη Ειρήνη Σκλήβα λίγη ώρα μετά τη στέψη της ως «Μις Κόσμος 1996» στο Μπαγκαλόρ της Ινδίας, στα πλέον επεισοδιακά καλλιστεία των τελευταίων δεκαετιών. Η Μις Κόσμος και η επιστροφή της Λίγους μήνες πριν από την ανάδειξή της ως Μις Κόσμος, η Ειρήνη Σκλήβα είχε βγει «Μις Ελλάς» στον ελληνικό διαγωνισμό. Αυτό που της στέρησε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς ήταν το ύψος της. Ήταν τέσσερα εκατοστά κάτω από τον μέσο όρο. Και αυτό της στέρησε και την ευκαιρία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος 1996» στην Αμερική.
Η Ειρήνη Σκλήβα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Απόκομμα εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, 18 Δεκεμβρίου 1996…
Ωστόσο, στον διαγωνισμό Μις Κόσμος το ύψος ήταν λιγότερο σημαντικό από το πρόσωπο, το χαμόγελο και το παρουσιαστικό. Και η Ειρήνη Σκλήβα τα είχε και τα τρία. Όμως, πέρα από Μις Κόσμος πήρε και τον τίτλο της «ωραιότερης εκπροσώπου της Ευρώπης», καθώς ήταν η μόνη Ευρωπαία στις δέκα φιναλίστ. Η Σκλήβα εντυπωσίασε με την ομορφιά της, αλλά και με τις απαντήσεις της. Στην πιο δύσκολη ερώτηση της επιτροπής σχετικά με το ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα, η Ειρήνη Σκλήβα απάντησε «Δεν είναι μόνον ένας ρόλος. Είναι συγχρόνως μητέρα, σύζυγος, είναι εργαζόμενη, έχει καριέρα. Και θα συμφωνήσετε μαζί μου πως τα βγάζει πέρα σε όλα μια χαρά». Η Ειρήνη Σκλήβα επέστρεψε στην Ελλάδα στις 16 Δεκεμβρίου, σχεδόν έναν μήνα μετά τα καλλιστεία. Μια μέρα μετά τη δέχτηκε στο γραφείο του ως «εξέχον πρόσωπο» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
Δείτε τη στιγμή της στέψης της Ειρήνης Σκλήβα το 1996:
Δειτε ακομα Εσείς τη θυμάστε;Δείτε την Παναγιώτα Βλαντή στα 19 της! Η «Συλβί» ποζάρει για Σταρ Ελλάς!
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: «Οι όμορφες. Τα καλλιστεία στην Ελλάδα 1952-1999», Γιώργος Πρεβελάκης, Εκδόσεις Εστία
Με πληροφοριες από mixanitouxronou.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Χρήστος Μάστορας : H ταινία Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο λόγος που ανακάλυψε πως έχει ΔΕΠΥ
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Grand hotel : Ο Ρήγας κλέβει το μωρό της Ελένης για να μπορέσει να την εκδικηθεί
- Η Γη της Ελιάς : Τελικά όντως θέλει να τους εκδικηθεί – Η Αριάδνη βλέπει τον Κουράκο να κοιτά με λατρεία την Ιουλία