Εορτολόγιο : Ποια γιορτή έχουμε σήμερα Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024 και ποιοι γιορτάζουν. Τι έγινε σαν σήμερα 15 Αυγούστου .
Σήμερα Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024 γιορτάζουν οι : Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Πένυ, Νάγια, Πανυχρούλα
Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω *
Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μάριος *
Γεσθημανή, Ιεσθημανή
Θεοτόκης, Θεοτοκία
Μαριάντζελα
Μαρινέλα
Ελεούσα, Λούση
Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα
Ηλιοστάλακτη
Καθολική
Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια
Πρέσβεια, Πρεσβεία
Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
🌅 Ανατολή ήλιου: 06:40 – Δύση ήλιου: 20:18 – Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες 38 λεπτά
Καλή Παναγιά: Πόσο σωστή ή λάθος είναι η ευχή που έχει καθιερωθεί για τον Δεκαπενταύγουστο
🌔 Σελήνη 10 ημερών
Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα Φάρων
Γεγονότα στις 15 Αυγούστου
1057 Κατά τη μάχη του Λουμφάναν, ο Μάλκομ Κάνμορ σκοτώνει τον βασιλιά της Σκωτίας Μάκβεθ και ο Λούλαχ στέφθηκε βασιλιάς στη θέση του. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, ο Μάκβεθ είχε σκοτώσει τον βασιλιά Ντάνκαν, πατέρα του Μάλκομ.
1096 Ξεκινά η Α’ Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων.
1261 Στέψη του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου στη Κωνσταντινούπολη μετά την από τους Φράγκους επανάκτησή της.
1517 Γίνεται η πρώτη επίσημη επαφή Ευρώπης
1519 Ιδρύεται η Πόλη του Παναμά στον Παναμά.
1534 Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα η θρησκευτική Εταιρεία του Ιησού.
1535 Ιδρύεται η πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.
1620 Το βρετανικό πλοίο Mayflower ξεκινά από το Πλίμουθ της Αγγλίας για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.
1843 Γίνονται τα θυρανοίξια του Καθεδρικού της Κυρίας μας της Ειρήνης, στη Χονολουλού στη Χαβάη. Σήμερα ο ναός αυτός αποτελεί τον παλαιότερο ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό στις ΗΠΑ, που λειτουργεί ακόμα.
1852 Το κροκέ εισάγεται στην Αμερική από την Αγγλία και γίνεται πολύ δημοφιλές περισσότερο σαν κοινωνικό γεγονός παρά σαν αθλητικό λόγω του ότι γυναίκες και άνδρες αγωνίζονται μαζί.
1858 Ο Βασιλιάς Όθωνας θεσπίζει με το βασιλικό διάταγμα «περί συστάσεως των Ολυμπίων» γενικούς αθλητικούς διαγωνισμούς κάθε 4 χρόνια με την επωνυμία «Ολύμπια» μέσα στο πλαίσιο διεθνών εκθέσεων που θα γίνονται στο Ζάππειο. Τον θεσμό αυτό τον χρηματοδοτεί ο Ευάγγελος Ζάππας και οι αγώνες μένουν γνωστοί στην ιστορία ως Ζάππειες Ολυμπιάδες.
1877 Ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία, με το παιδικό τραγούδι “Mary had a little lab”.
1900 Η κατάσταση στην Αλβανία και τη Μακεδονία, από άποψη δημόσιας ασφάλειας, είναι έκρυθμη και πολυάριθμες συμμορίες μαστίζουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς.
1901 Πίνακες του Βασίλι Καντίνσκι εκτίθενται στο Μόναχο.
1903 Ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.
1909 Δημοσιεύεται στις αθηναϊκές εφημερίδες η διακήρυξη του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», που μιλάει για την ανάγκη ριζικής αλλαγής και οδηγεί στην εξέγερση στο Γουδί.
1914 Το πρώτο πλοίο διαπλέει τη Διώρυγα Παναμά.
1919 Η Γαλλία ανακοινώνει ότι το 60% των ανδρών της αεροπορικής της δύναμης έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τον πόλεμο.
1923 Μετά από επιθυμία της κυβέρνησης της Θουριγγίας, η σχολή Μπαουχάους πραγματοποιεί έκθεση με έργα των τεσσάρων ετών της ύπαρξής της. Μεταξύ των δασκάλων της σχολής που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Παουλ Κλέε και Βασίλι Καντίνσκι.
1929 Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου, καθώς ρωσικά πολεμικά πλοία επιτέθηκαν στη Μαντζουρία.
1932 Ο πυγμάχος Τζακ Ντέμπσι δίνει τον τελευταίο του αγώνα και χάνει από τον Κινγκ Λεβίνσκι.
1939 Κάνει πρεμιέρα στο Χόλιγουντ η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του “Μάγου του Οζ” του Φράνκ Μπάουμ. Την Ντόροθι υποδύονταν η Τζούντι Γκάρλαντ.
1940 Άγνωστης εθνικότητας υποβρύχιο τορπιλλίζει το ελληνικό «ελαφρύ καταδρομικό» «Έλλη» έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου και βυθίζεται. Την επομένη επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες περί ιταλικής ευθύνης. Η Κυβέρνηση των Αθηνών ουδέν ανακοινώνει.
1944 Πολιτική κρίση Καΐρου (1944): ΚΚΕ και ΕΑΜ πειθαναγκαζόμενοι και από Ρώσους στο βέτο του Τσώρτσιλ, με τηλεγράφημά τους αναγνωρίζουν πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και αποδέχονται συμμετοχή τους στην ελεύθερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τέλος της κρίσης.
1944 Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νότια Γαλλία, για την Επιχείρηση Ανβίλ.
1945 Η Κορέα απελευθερώνεται, μετά από 35 χρόνια ιαπωνικής κατοχής. Χωρίζεται σε δύο κράτη: την κομουνιστική Βόρεια και τη δημοκρατική Νότια.
1945 Η Ιαπωνία παραδίδεται «άνευ όρων» στις ΗΠΑ.
1947 Η Ινδία και το Πακιστάν κηρύσσονται ανεξάρτητα κράτη στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
1948 Νότια του 38ου παράλληλου, ιδρύεται η Δημοκρατία της (Νότιας) Κορέας.
1959 Οι Σοβιετικοί δεν επιτρέπουν στον Νίξον να δει το εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων κατά την επίσκεψή του.
1960 Η Δημοκρατία του Κονγκό κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1960 Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αρχίζουν οι εγγραφές των πρώτων νέγρων σε σχολεία λευκών.
1961 Αρχίζει να χτίζεται το «Τείχος του Αίσχους» στο Βερολίνο, που για χρόνια θα χωρίζει τη Γερμανία σε ανατολική και δυτική.
1962 Η Ολλανδία υπογράφει συμφωνία με την οποία παραχωρεί στην Ινδονησία τη διακυβέρνηση της Νέας Γουινέας.
1965 Οι Μπητλς παίζουν μπροστά σε 60000 θεατές στο Shea Stadium της Νέας Υόρκης.
1967 Το Ηνωμένο Βασίλειο θεσπίζει νομοθεσία για τους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Όλοι οι σταθμοί συμμορφώνονται, εκτός από τον Radio Caroline.
1969 Αρχίζει το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, το οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους μουσικούς, που συμμετείχαν ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Stills, οι Nash και πολλοί άλλοι.
1970 Η Πατ Παλίνκας γίνεται η πρώτη γυναίκα που αγωνίζεται σε επαγγελματικό αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου με την ομάδα των Orlando Panthers.
1971 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον αναγγέλλει την εφαρμογή ενός προγράμματος μονεταριστικής και οικονομικής εξυγίανσης των ΗΠΑ με την οποία τερματίζει την ισοδυναμία του δολαρίου με το απόθεμα της χώρας σε χρυσό.
1972 Η Αιθιοπία ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Ροδεσίας.
1973 Οι ΗΠΑ παύουν να βομβαρδίζουν την Καμπότζη.
1974 Αττίλας ΙΙ: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ίδια ημέρα φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξερχόμενος του αεροπλάνου δηλώνει “Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες”.
1974 Νότια Κορέα: Κατά τη διάρκεια γιορτής της ημέρας της Απελευθέρωσης, φονεύεται η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας Γιούκ Γιούνγκ Σου, στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της χώρας Παρκ Τσούνγκ Χι, από έναν Βορειοκορεάτη κατάσκοπο.
1974 Μια εξαμελής ομάδα από το Φοίνιξ της Αριζόνα σημειώνει ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας (1.248 ώρες ή 52 ημέρες) αναπηδήσεων πάνω σε τραμπολίνο.
1975 Λαμβάνει χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπαγκλαντές, κατά το οποίο δολοφονείται πρόεδρος της χώρας ο Σεΐχ Μουτζίμπ.
1979 Ο Γιώργος Βαμβακάς κερδίζει κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας τα 400μ εμπόδια με 50.67 δίνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους διεθνείς αγώνες στίβου.
1980 Η Ελλάδα “επανέρχεται” στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.
1990 Φωτιά εκδηλώνεται στο Άγιον Όρος, η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες.
1991 Στη Γερμανία, έκθεση της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος δείχνει ότι, ο κίνδυνος του νεοναζισμού μεγαλώνει στη χώρα, με κέντρο βάρους την πρώην Ανατολική.
1992 Εκεχειρία υπογράφουν αξιωματούχοι της Γεωργίας και της Αμπχαζίας.
1993 Ο Ντέιμον Χιλ, γιος του Γκράχαμ Χιλ, κερδίζει το ουγγρικό Grand Prix και πραγματοποιεί τον πρώτο συνδυασμό πατέρα
1993 Στην Ταϊλάνδη, πάνω από 100 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση ξενοδοχείου.
1994 Συλλαμβάνεται ο τρομοκράτης Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός με το ψευδώνυμο «Κάρλος».
1994 Την τέταρτη θέση κατακτά η εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ ’94, που διεξήχθη στον Καναδά.
1995 Η Μόνικα Σέλες επιστρέφει στα γήπεδα μετά την 28μηνη απουσία της λόγω του μαχαιρώματος που είχε δεχθεί το 1993, νικώντας την Κίμπερλι Πο (6
1995 Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Μουραγιάμα ζητά συγγνώμη για το ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.
1995 Συγκινητικές στιγμές ζουν οι εναπομείναντες Έλληνες στην Ίμβρο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος συλλειτουργούν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
1996 Η UEFA αποφασίζει την αύξηση των ομάδων του Champions League από 16 σε 24 την περίοδο 1997
1996 Κύπρος: Τη συμμετοχή των Γκρίζων Λύκων στα βίαια επεισόδια στην Κύπρο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ελληνοκυπρίων, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ.
1997 Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή” ανακοινώνει ότι την τελευταία δεκαετία, οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ στρατού και Κούρδων ανταρτών είναι 26.892.
1998 Λαμβάνει χώρα ο βομβαρδισμός της πόλης Όμαζ, στη Νότια Ιρλανδία, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση από το 1960
2010 Ύστερα από 89 χρόνια πραγματοποιείται η ιστορική πατριαρχική Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.
Γεννήσεις στις 15 Αυγούστου
1769 Ναπολέων Α’, αυτοκράτορας της Γαλλίας
1771 Γουόλτερ Σκοτ, Σκωτσέζος συγγραφέας
1857 Άλμπερτ Μπαλλίν, Γερμανός επιχειρηματίας
1865 Μικάο Ουσούι, Ιάπωνας πνευματικός ηγέτης
1876 Στυλιανός Γονατάς, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1890 Ελίζαμπεθ Μπόλντεν, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
1892 Λουί ντε Μπρολί, Γάλλος φυσικός
1895 Λώρης Μαργαρίτης, Έλληνας πιανίστας και συνθέτης
1909 Θωμάς Ε. Υψηλάντης, Έλληνας πολιτικός
1913 Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1914 Πολ Ραντ, Αμερικανός σχεδιαστής γραφικών
1922 Γιώργος Μουζάκης, Έλληνας συνθέτης
1926 Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1929 Γεώργιος Ρουμπάνης, Έλληνας αθλητής
1937 Μπουνχάνγκ Βορασίθ, πρωθυπουργός του Λάος
1944 Δημήτρης Σιούφας, Έλληνας πολιτικός
1944 Τζιανφράνκο Φερρέ, Ιταλός σχεδιαστής μόδας
1955 Νένα Βενετσάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1966 Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1972 Μπεν Άφλεκ, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
1978 Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1990 Τζένιφερ Λόρενς, Αμερικανίδα ηθοποιός
1993 Άλεξ Όξλεϊντ
Θάνατοι στις 15 Αυγούστου
423 Ονώριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
778 Ρολάνδος, Φράγκος στρατιωτικός
1057 Μάκβεθ, βασιλιάς της Σκωτίας
1118 Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1369 Φιλίππη του Αινώ, βασίλισσα της Αγγλίας
1799 Μπαρτελεμί Ζουμπέρ, Γάλλος στρατηγός
1967 Ρενέ Μαγκρίτ, Βέλγος ζωγράφος
1971 Πολ Λούκας, Ούγγρος ηθοποιός
1989 Θρασύβουλος Τσακαλώτος, Έλληνας στρατιωτικός
2006 Τε Αταϊρανγκικαάχου, βασίλισσα των Μαορί
[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]
Ειδήσεις σήμερα
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Η Γη της Ελιάς : Δεν θέλω να πληγωθείς – Ο Στάθης προσπαθεί να προστατέψει την Αριάδνη
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους