Close

Επίδομα παιδιού : Το νέο κριτήριο από το 2025

Επίδομα παιδιού : Το νέο κριτήριο από το  2025

Επίδομα παιδιού : Αλλάζουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για το επίδομα παιδιού από το 2025.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, αυστηροποιούνται τα κριτήρια για την καταβολή των τριών κύριων προνοιακών επιδομάτων (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού) στους εύπορους δικαιούχους.

Πέρα από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, πλέον θα λαμβάνονται υπόψη και η κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις. Με βάση αυτές τις αλλαγές, εκτιμάται ότι περίπου το 20% των σημερινών δικαιούχων, κυρίως εκείνοι που λαμβάνουν το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού, θα χάσουν τα επιδόματα.

Αλλαγή ώρας 2024 : Πότε είναι και ποια τα σύνδρομα που προκαλεί

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε πρόσφατη συνέντευξή της, υπογράμμισε τη σημασία των περιουσιακών κριτηρίων, επισημαίνοντας ότι το προφίλ ενός δικαιούχου με πολυτελή ακίνητα, ακριβά οχήματα και τραπεζικές καταθέσεις δεν συνάδει με την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης για στήριξη των πραγματικά ευάλωτων.

Τρία βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης των επιδομάτων που θα εφαρμόσει ο ΟΠΕΚΑ από το 2025

Πρώτον, την εισαγωγή «κόφτη» βάσει περιουσιακών κριτηρίων, όπως καταθέσεις, ακίνητη και κινητή περιουσία

Δεύτερον, την αύξηση των ποσών των επιδομάτων, με δημοσιονομικό κόστος που εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ

Τρίτον, τη μη προσμέτρηση του εισοδήματος από εργασία στα εισοδηματικά όρια.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα τρία βασικά επιδόματα θα αυξηθούν. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ), ενώ η προσαύξηση για κάθε παιδί θα ανέλθει στα 75 ευρώ (από 50 ευρώ).

Παράλληλα, το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί από 70 ευρώ σε 125 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα, ενώ θα εισαχθούν και κριτήρια κινητής περιουσίας.

Πετρέλαιο θέρμανσης : Πότε κάνουμε αίτηση για το επίδομα και τα φετινά ποσά

Το επίδομα παιδιού για τους δικαιούχους της πρώτης κλίμακας θα αυξηθεί στα 75 ευρώ (στα 150 ευρώ για τρίτο παιδί και άνω), ενώ για την τρίτη εισοδηματική κλίμακα θα αυξηθεί από τα 28 ευρώ στα 45 ευρώ ανά παιδί (90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα).

Από τον Μάρτιο του 2025, θα τεθεί σε ισχύ η χρήση προπληρωμένης κάρτας για τα περισσότερα επιδόματα, πλην αυτών για την αναπηρία. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να περιορίσει τη «μαύρη οικονομία» και να ενισχύσει τη διαφάνεια. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα για να ξοδέψουν το μισό ποσό του επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο μισό θα διατίθεται σε μετρητά. Επιπλέον, οι τράπεζες και οι αρμόδιοι φορείς θα διοργανώνουν κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης.

«Αντίο» σε επιδόματα αν έχεις 1.600 κυβικά ΙΧ

Στο νέο σύστημα θα ελέγχονται περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα σύμφωνα με το ieidiseis.gr. Ειδικά για τα αυτοκίνητα, θεσπίζεται όριο 1.600 κυβικών, ενώ το όριο αξίας της ακίνητης περιουσίας για οικογένεια με δύο παιδιά θα τεθεί στα 220.000 ευρώ.

Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Τετάρτη (16/10/2024) στην Αττική

Αυτό σημαίνει ότι οικογένειες με ακίνητα μεγαλύτερης αξίας ή με περισσότερα αυτοκίνητα κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που κατέχει κύρια κατοικία και ένα εξοχικό κινδυνεύει να μείνει εκτός του συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φθινόπωρο του 2023 το επίδομα παιδιού λάμβαναν περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 521.724. Παράλληλα, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μειώθηκαν από 210.000 σε 190.000, με την εφαρμογή των νέων μέτρων να αναμένεται να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη μείωση.