Νέες αυξήσεις έρχονται στα επιδόματα από την 31 Ιανουαρίου όσων αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης. Όλες οι αναλυτικές πληροφορίες για τις αυξήσεις και τους δικαιούχους των επιδομάτων.
Δύο από τα πλέον γνωστά επιδόματα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δηλαδή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης (ενοικίου), θα παρουσιαστούν ενισχυμένα στην καταβολή της 31ης Ιανουαρίου.
Καιρός: Επιδείνωση καιρού με πτώση της θερμοκρασίας βροχές και καταιγίδες σε όλη την χώρα
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Αυξάνεται από τα 216 ευρώ στα 250 ευρώ, με βελτιωμένη στόχευση όσον αφορά τα κριτήρια. Επίδομα στέγασης (ενοικίου): Το ανώτατο ποσό φτάνει πλέον στα 210 ευρώ, ενώ αναπροσαρμόζεται σε δύο κλίμακες, προκειμένου να μην χάνει κάποιος το δικαίωμά του μόλις αυξηθεί ελαφρώς το εισόδημά του.
Αντίθετα, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την 31η Μαρτίου, στην πρώτη καταβολή του 2025, για να διαπιστώσουν τη δική τους αύξηση. Νέα κριτήρια και αλλαγές στο επίδομα παιδιού.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Α21 κλείνει στις 15 Ιανουαρίου και θα επαναλειτουργήσει τον Μάρτιο, με τα αναθεωρημένα κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας που θα αποκλείσουν πολλούς σημερινούς δικαιούχους.
Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται τεκμήρια καταθέσεων, ακίνητη περιουσία και τα ΙΧ οχήματα. Η αξία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να φτάνει έως και τις 220.000 ευρώ (εφόσον πρόκειται για τετραμελείς οικογένειες και άνω), καθώς θα αυξάνεται αναλόγως του αριθμού των παιδιών (15.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Τραγωδία στην Εθνική με νταλίκα για 22χρονο και 19χρονη – Νεκρός ο νεαρός οδηγός
Στις καταθέσεις, το όριο θα φτάνει περίπου τις 25.000 ευρώ (εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών), ενώ για τα ΙΧ το τεκμήριο της αντικειμενικής δαπάνης μπορεί να ανέλθει στις 20.000 ευρώ, με κυβισμό έως 1.600 cc, προσαρμοσμένα στο μέγεθος της οικογένειας. Παρόλα αυτά, όσοι δικαιούχοι πληρούν τα νέα όρια, θα λάβουν αυξημένα ποσά:
Για τη χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα (1η κλίμακα), το ποσό θα μεταβεί από τα 70 στα 75 ευρώ (πρώτο και δεύτερο παιδί), και από τα 140 στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο. Η 2η και η 3η κλίμακα συγχωνεύονται και διαμορφώνονται στα 45 ευρώ ανά παιδί, ενώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί προβλέπεται 90 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρέχεται επιπλέον μείωση 20% του εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη, για όσους έχουν δει αύξηση στο εισόδημά τους από μισθωτή εργασία (και όχι από ελευθέριο επάγγελμα). Έτσι, μία οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 32.000 ευρώ (δύο εργαζόμενοι γονείς), που μέχρι τώρα δεν δικαιούται επίδομα, θα μπορέσει να εισπράξει 90 ευρώ τον μήνα, αφού η έκπτωση 20% θα μειώσει το εισόδημα στα 25.600 ευρώ.
Προπληρωμένη κάρτα: έναρξη τον Μάρτιο του 2025 Η καθολική εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2025. Με βάση το νέο σύστημα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να «τραβούν» έως το 50% του ποσού σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο θα καταναλώνεται με ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω της κάρτας.
Όσοι επιλέγουν να ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό με κάρτα θα κερδίζουν επιπλέον προνόμια, όπως συμμετοχή σε κληρώσεις του Δημοσίου. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «από την 15η Μαρτίου 2025 το σύνολο των προνοιακών παροχών θα καταβάλλεται μέσω της προπληρωμένης κάρτας».
Τα επιδόματα που θα υπαχθούν στη χρήση της προπληρωμένης κάρτας είναι: Επίδομα Γέννησης Επίδομα Παιδιού (Α21) Επίδομα αναδοχής Χρηματικά βοηθήματα για τρίτεκνες/πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες (συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ – πρώην ΟΓΑ) Επίδομα ανεργίας Επιδόματα που εξαιρούνται από την προπληρωμένη κάρτα Ορισμένες παροχές δεν θα ενταχθούν στη νέα διαδικασία, όπως:
Αστυνομικός της Βουλής: «Θα με σκότωνε αν τον κάρφωνα» – Η απολογία της συζύγου
Το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη (άρθρο 16 ν.1836/1989) Το επίδομα διαθεσιμότητας (άρθρο 20 ν.1836/1989) Το επίδομα στέγασης (άρθρο 3 ν.4472/2017) Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων (άρθρο 93 ν.4387/2016) Η οικονομική ενίσχυση οικογενειών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές Τα επιδόματα αναπηρίας .
Το επίδομα ομογενών προσφύγων (ν.δ. 57/1973) Τα έξοδα κηδείας για ανασφάλιστους υπερήλικες (ν. 1296/1982) Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες (περ. αα της περ. στ παρ. 1 άρθρου 4 ν.4520/2018) Οικονομικές ενισχύσεις για τέκνα θανόντων σε πυρκαγιές (ΠΝΠ 26.7.2018) και πλημμυρικά φαινόμενα (νόμος 4610/2019), καθώς και άλλες ανάλογες παροχές που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.
Με αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναθεωρήσει συνολικά τον τρόπο χορήγησης επιδομάτων, συνδυάζοντας οικονομική στήριξη με ενισχυμένο έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των δικαιούχων, σύμφωνα με το ipaidia.gr, καθώς και με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών για μεγαλύτερη διαφάνεια.
Ειδήσεις σήμερα
- Λευτέρης Σουλτάτος : Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το εγκεφαλικό που υπέστη-“Έκατσα εφτά μέρες στην εντατική”
- Γυναίκα έμεινε έγκυος σε ηλικία 76 ετών και Θα γεννήσει τον Ιούλιο
- Βασίλης Καλογήρου : Μάρτυρας αποκαλύπτει πως τον είδε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και του μίλησε
- Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι τον Χειμώνα για να μην πιάσει μούχλα και για να μην κρυώνουμε
- Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2025-2026