Σε δήλωση που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, πρόκειται να ανοίξει άμεσα ηλεκτρονική πλατφόρμα υιοθεσίας. Με αυτόν τον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υιοθεσίας.
Η κ. Φωτίου, μιλώντας σε εκδήλωση, με θέμα το νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία, χαρακτήρισε το νόμο παιδοκεντρικό, με τον οποίο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του παιδιού.
Δείτε επίσης Συντάξεις Μαΐου 2019 (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΙΚΑ): Η ημερομηνία πληρωμής – Νωρίτερα λόγω Πάσχα
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε λόγο για διαφανείς διαδικασίες, καθώς τόσο το κράτος όσο και ο κάθε εμπλεκόμενος (υποψήφιος θετός ή ανάδοχος γονιός), έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο νόμος ορίζει ότι εντός 48 ωρών, το παιδί πρέπει να αποκτά ηλεκτρονικό φάκελο ενώ για όλα τα παιδιά που βρίσκονται ήδη στα ιδρύματα, πρέπει να δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελός τους. Μεταξύ άλλων, η κα Φωτίου σημείωσε ότι μέχρι τώρα, οι κοινωνικοί λειτουργοί που μπορούσαν να διεξάγουν την κοινωνική έρευνα, ήταν ελάχιστοι και απασχολούνταν στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας και στις Περιφέρειες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία εισάγει μία ενιαία διαδικασία για την επιλογή αναδόχου ή θετού γονέα, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και είναι απολύτως διαφανής. Ο υποψήφιος γονέας μπορεί να την παρακολουθήσει από το σπίτι του, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σκοτεινές πλευρές, έτσι ώστε να μην αποθαρρύνεται.
Δείτε επίσης Πότε ξεκινά τα πασχαλινό ωράριο στα μαγαζια
Όλα τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή ή υιοθεσία, που σήμερα ζουν σε ιδρύματα ή εγκαταλείπονται σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια, εγγράφονται στα μητρώα ανηλίκων και αποκτούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους, ο οποίος συμπληρώνεται με ατομικό σχέδιο για την αποκατάστασή του.
Κάθε παιδί με την ενηλικίωσή του μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να μάθει για την καταγωγή του.
Επιπλέον, μειώνεται ο χρόνος αναμονής ενός υποψήφιου ανάδοχου ή θετού γονέα με την ψηφιοποίηση όλων των σταδίων της διαδικασίας και με τη μεγάλη διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών λειτουργών που κάνουν την κοινωνική έρευνα.
Με το νέο πλαίσιο, εκατοντάδες εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ-ΝΠΔΔ) μπορούν να διεξάγουν την κοινωνική έρευνα, μειώνοντας, έτσι, το χρόνο αναμονής στο ελάχιστο. Προβλέπονται 8 έως 12 μήνες αναμονής, με απόλυτα επιστημονικές και διαφανείς διαδικασίες.
Δείτε επίσης 8 έξυπνοι τρόποι για να διαπρέψουν τα παιδιά στα Αρχαία!
Θεσπίζονται εθνικά μητρώα υποψήφιων αναδόχων ή υποψήφιων θετών γονέων στα οποία καταγράφονται με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά οι οικογένειες ή και τα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.
Τα εθνικά μητρώα εξασφαλίζουν ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας μπορεί να βρει το παιδί που περιμένει ανάμεσα σε όλα τα παιδιά που αναζητούν οικογένεια σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.
Η αναδοχή ολοκληρώνεται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ για την υιοθεσία δρομολογείται η νομική διαδικασία, για να ληφθεί η σχετική δικαστική απόφαση.
Με πληροφορίες από newsbomb.gr
Photo via thepressroom.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Στο νοσοκομείο με κρανιογκεφαλικές κακώσεις 12χρονος : Τον πήρε σβάρνα αυτοκίνητο με το πατίνι του
- Η Γη της Ελιάς : Ποιανού είναι το παιδί που κουβαλά στα σπλάχνα της η Αφροδίτη;
- Κινέζικο Ωροσκόπιο : Μηνιαίες προβλέψεις από την Άση Μπήλιου για όλα τα ζώδια μέχρι και τις 01/12/2024
- Ο Τιμωρός: Ο Μάρκος ετοιμάζει νέο χτύπημα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου χωρίς ζάχαρη