Τι είπε το παιδί για τη μητέρα του και για το πώς βρέθηκε μόνο του – Η άποψη της ψυχολόγου – Το «κατηγορώ» του εισαγγελέα στους γονείς που δικάζονται αύριο στο Αυτόφωρο
Μπορεί ο εφιάλτης της μικρής Μαρίας- Ειρήνης να είχε τελικά ένα αίσιο φινάλε, ωστόσο το θρίλερ της εξαφάνισης της περιλαμβάνει πολλά ακόμα δραματικά επεισόδια. Την ίδια ώρα που η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις διωκτικές αρχές… καίει τους γονείς της, οι συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας περνούν στην αντεπίθεση και καταθέτουν μηνύσεις για αρπαγή του τετράχρονου κοριτσιού.
Αύριο το πρωί ο Αντώνης Πρίντεζης και η σύζυγος του θα παρουσιαστούν και πάλι στο Αυτόφωρο Μονομελές προκειμένου να αντικρούσουν την κατηγορία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Η υπεράσπιση τους θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να ανατρέψει το κατηγορητήριο που συνέταξε ο δικαστικός λειτουργός όταν παρέπεμψε το ζευγάρι σε δίκη άλλα και τη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικές αρχές. ”Κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι:
Από κοινού ενεργώντας, ύστερα από συναπόφαση και με κοινό δόλο, με πρόθεση εξέθεσαν και κατέστησαν αβοήθητο πρόσωπο που το έχουν στην προστασία τους και που έχουν την υποχρέωση να το διατρέφουν και να το περιθάλπουν. Αν και είναι υποχρεωμένοι να την φροντίζουν την ανήλικη Μαρία- Ειρήνη, ωστόσο την εξέθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο για την σωματική της υγεία και ακεραιότητα”,αναφέρει στις πρώτες γραμμές του κατηγορητηρίου ο Εισαγγελέας που κλήθηκε να χειριστεί την υπόθεση.
Στη συνέχεια της έκθεσης του ο Εισαγγελέας περιγράφει καρέ- καρέ τα όσα διαδραματίστηκαν από τη στιγμή που εξαφανίστηκε το μικρό κοριτσάκι έως και τη στιγμή του εντοπισμού του. ” Ευρισκόμενοι σε μη περιφραγμένο χώρο μάντρας αυτοκινήτων, άφησαν την ανήλικη μόνη της στο σημείο χωρίς να έχουν οπτική και ακουστική επαφή με αυτή(εξαιτίας πλήθος αυτοκινήτων αλλά και μουσικής σε υψηλή ένταση) με αποτέλεσμα να διαφύγει της προσοχής τους και να απομακρυνθεί περιπλανώμενη μόνη της και αβοήθητη σε παρακείμενη δασική έκταση όπου και κοιμήθηκε πάνω σε κλαδιά. Στη συνέχεια ύστερα από διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρων από το σημείο εξαφάνισης της(Λεωφόρο Σχιστού 89) κατευθύνθηκε μέσω της λεωφόρου Αθηνών στην περιοχή Αφαία Χαϊδαρίου στο ρεύμα προς Αθήνα με κίνδυνο να παρασυρθεί από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Εκεί εντοπίστηκε από δύο οδηγούς που ειδοποίησαν την αστυνομία”.
Το τετ α τετ της τετράχρονης με τη ψυχολόγο της αστυνομίας
Κι αν το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη, είναι ένας πραγματικός… καταπέλτης για τους γονείς του τετράχρονου κοριτσιού, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν όλες τις πτυχές της εξαφάνισης. Αν και ο Αντώνης Πρίντεζης και η σύζυγος του Μαρίνα κατέθεσαν, προσερχόμενο στο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσουν της εξαφάνιση της κόρης του, ωστόσο όταν οι αστυνομικοί προχώρησαν την επόμενη ημέρα στη σύλληψη τους αποφάσισαν να κρατήσουν πλέον τα στόματα τους κλειστά, προκαλώντας εντύπωση με τη στάση τους αυτή στους άνδρες της ΕΛΑΣ. ” Αμφότεροι οι γονείς της ανήλικης συνελήφθησαν. Απολογούμενοι έκαναν χρήση του δικαιώματος της σιωπής” αναφέρουν οι συντάκτες της δικογραφίας.
Το σημαντικότερο σημείο της δικογραφίας όμως είναι η κατάθεση της ψυχολόγου αστυνομικού της υποδιεύθυνσης ανηλίκων της ασφάλειας Αθηνών που κλήθηκε να εξετάσει την μικρή Μαρία – Ειρήνη λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό της.” Όταν η ανήλικη εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο Α.Τ Χαϊδαρίου μετέβην εκεί προκειμένου να την εξετάσω και να διερευνήσω τις συνθήκες εξαφάνισης της. Η ανήλικη ήταν εμφανώς σοκαρισμένη από το γεγονός όιτ περιφέρονταν για αρκετές ώρες στο δάσος, ενώ κάποια στιγμή ανέφερε ότι κοιμήθηκε κάτω από δέντρα, σε κάτι κλαδιά. Ως προς το πως εξαφανίστηκε επανέλαβε πάρα πολλές φορές ότι την άφησε η μητέρα της κι ότι εκείνη την έψαχνε φοβισμένη και την φώναζε αλλά εκείνη δεν ήταν πουθενά. Την ρώτησα αν άκουσε κάποιον να τη φωνάζει ή αν είδε κάποιον να τη ψάχνει και εκείνη μου απάντησε όχι. Από τις ερωτήσεις που της έκανα για τις σχέσεις με τους γονείς της και την οικογένεια της οι απαντήσεις της ήταν διφορούμενες, καθώς άλλες φορές έλεγε ότι οι γονείς της την αγαπούν κι άλλες όχι. Την ρώτησα πολλές φορές αν η ίδια από μόνη της διέφυγε την προσοχή των γονιών της και άθηκε αλλά εκείνη επέμενε ότι την άφησε η μητέρα της. Ύστερα από κάποια στιγμή το παιδί κουράστηκε και ζήτησε τη μητέρα της. Όταν συναντήθηκε η ανήλικη με τη μητέρα της συνέχισε να της λέει ότι την άφησε μόνη της στο δάσος. Εξαιτίας της πολύ νεαρής ηλικίας της ανήλικης είναι δύσκολο να προσδιορίσω το κατά πόσο η περιγραφή της για την εξαφάνιση της είναι ακριβής και πραγματική. Θεωρώ ότι χρήζει περαιτέρω εξέτασης από ειδικό πραγματογνώμονα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες εξαφάνισης της αλλά και η εν γένει δυναμική και οι σχέσεις της οικογένειας”.
«Καταθέσαμε μήνυση για αρπαγή της Μαρίας – Ειρήνης»
Από την πλευρά τους τώρα οι συνήγοροι των γονέων Πρίντεζη στρέφουν πλέον τα… βέλη τους εναντίον των διωκτικών αρχών και κατηγορούν τους αστυνομικούς ότι με τις βεβιασμένες ενέργειες τους και έρευνες, οδήγησαν στο εδώλιο λάθος άτομα. Μάλιστα όπως αναφέρουν στο protothema.gr, οι Κωνσταντίνος Τζινάκος και Σταύρος Γεωργόπουλος το επικρατέστερο σενάριο είναι η αρπαγή του μικρού κοριτσιού από άγνωστα άτομα.” Η βιαστική περάτωση της αστυνομικής προανάκρισης με το να καταστούν οι γονείς κατηγορούμενοι, όχι μόνο δεν περιέχει τις αναγκαίες συμπεριφορές για την συγκρότηση του αδικήματος της έκθεσης αλλά κυρίως προσκρούει στην κοινή λογική. Η ίδια η Ασφάλεια Χαϊδαρίου κινητοποίησε την ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, την Πυροσβεστική και την ομάδα ΔΙΑΣ. Η οικογένεια κινητοποίησε το χαμόγελο του παιδιού, τον ερυθρό σταυρό, την red alert. Όλοι αυτοί μαζί με δεκάδες γείτονες, φίλους και συγγενείς ερεύνησαν πολλές φορές την περιοχή που θα έπρεπε να διανύσει η μικρή Μαρία για να φτάσει στο σημείο που βρέθηκε. Όμως δεν την είδαν πουθενά.
Το μόνο που απομένει σαν λογικό ενδεχόμενο είναι το παιδί να απήχθη στις 15.15 της 1.5.16 και να αφέθηκε στις 12.15 της 2.5.16 στο σημείο που βρέθηκε. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να οδηγηθούν οι έρευνες και για τον λόγο αυτόν κατατέθηκε μήνυση κατ αγνώστων για το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί εκ νέου και η ασφάλεια να ερευνήσει ενδελεχέστερα την υπόθεση”.
πηγη:protothema.gr