Έβαλε τέλος στη ζωή του ο γνωστός καλλιτέχνης. Δεν άντεξε την απώλεια της συζύγου του.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ben Vautier, γνωστός για τα ειρωνικά σλόγκαν που σχεδίαζε, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, βάζοντας ο ίδιος τέλος στη ζωή του λίγες ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου του, η οποία είχε συμπληρώσει 60 χρόνια ζωής, ανακοίνωσε η οικογένειά του την Τετάρτη.
Η σύζυγός του, Annie, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας και πέθανε την Τετάρτη, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα δύο παιδιά του ζευγαριού, Eva και Francois.
«Μη θέλοντας και μη μπορώντας να ζήσει χωρίς αυτήν, ο Ben Vautier αυτοκτόνησε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι τους» στη γαλλική μεσογειακή πόλη Νίκαια, ανέφεραν.
Ευαγγελία Μουμούρη : Απόφοιτη δημοσιογραφίας η ηθοποιός μετά από 32 χρόνια Φωτογραφίες από την ορκωμοσία της
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Γεννημένος το 1935 στη Νάπολη o Ben Vautier, έγινε γνωστός επαγγελματικά ως Ben. Μετακόμισε στη Νίκαια σε ηλικία 14 ετών και πέρασε εκεί το υπόλοιπο της ζωής του.
Συνδέθηκε με το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του 1960, το οποίο προσπάθησε να διαταράξει αυτό που λογιζόταν ως τέχνη, με ένα στυλ προκλητικής ειρωνείας που βασιζόταν στο δρόμο και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιδραστικό.
«Τα πάντα είναι τέχνη», έλεγε, και αντί για παραδοσιακά έργα τέχνης, έκανε «χειρονομίες»: στεκόταν στο παράθυρο μιας γκαλερί και φώναζε μέχρι να χάσει τη φωνή του, οργάνωνε θεατρικές παραστάσεις που δεν γίνονταν ποτέ ή ρεσιτάλ πιάνου όπου ο πιανίστας το έσκαγε.
Υπέγραφε ό,τι ήθελε, ισχυριζόμενος ότι ήταν δικό του δημιούργημα: τα σώματα των περαστικών στην Promenade des Anglais στη Νίκαια, ή ακόμη και έργα άλλων καλλιτεχνών.
Το Ναυάγιο : Βασω και Άγγελος Παντρεύονται
Self-taught French artist and provocateur Ben Vautier, a cofounder of the Fluxus movement known for his humorous text-based paintings, has died. https://t.co/9cM6OXuKfA
— artforum (@Artforum) June 6, 2024
«Η τέχνη μου θα είναι μια τέχνη οικειοποίησης. Επιδιώκω να υπογράψω ό,τι δεν έχει υπογραφεί. Πιστεύω ότι η τέχνη βρίσκεται στην πρόθεση και ότι αρκεί η υπογραφή», είπε κάποτε, όπως πάντα με χαμόγελο.
Αγνοώντας το «προστατευμένο πλαίσιο των μουσείων» και αρνούμενος να δει την τέχνη ως καρπό της εκπαίδευσης και του ταλέντου, ο Ben Vautier ενόχλησε ορισμένους στο ίδιο του το επάγγελμα που τον θεωρούσαν καιροσκόπο και ερασιτέχνη.
Αλλά επέμενε ότι πίσω από τα αστεία υπήρχε πάντα ένα σοβαρό μήνυμα. «Δεν είμαι μια μηχανή χρήματος, αλλά μια μηχανή επικοινωνίας», είπε.
Έγινε περισσότερο γνωστός για τα χιουμοριστικά του συνθήματα, συνήθως ζωγραφισμένα με λευκό χρώμα σε μαύρο φόντο, με παιδικό γραφικό χαρακτήρα: «Ποια είναι η χρησιμότητα της τέχνης;», «Είναι το καινούργιο πάντα καινούργιο;», «Τι κάνεις εδώ;».
Μαρίνα Σάττι : Σπάει τη σιωπή της για την Eurovision Μου είπαν ότι είμαι αγενής και απροσάρμοστη
Του χάρισαν μια θέση στο MoMA της Νέας Υόρκης, ενώ αναπαράχθηκαν ευρέως – σε σχολικές τσάντες, τετράδια ή στάσεις του τραμ στη Νίκαια.
«Ο κόσμος του πολιτισμού έχασε έναν θρύλο»
«Στις μολυβοθήκες των παιδιών μας, σε τόσα πολλά καθημερινά αντικείμενα, ακόμη και στη φαντασία μας, ο Ben Vautier είχε αφήσει το σημάδι του, φτιαγμένο από ελευθερία και ποίηση, από φαινομενική ελαφρότητα και συγκλονιστικό βάθος», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο κόσμος του πολιτισμού έχασε έναν θρύλο», πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού, Ρασίντα Ντατί, χαιρετίζοντας έναν «χρυσοχόο της γλώσσας».
Με πληροφορίες απο το athensvoice.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια