Close

Γρίπη των πτηνών : Συναγερμός με την αύξηση κρουσμάτων κοντά στη χώρα μας – Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν κότες

Γρίπη των πτηνών : Συναγερμός με την αύξηση κρουσμάτων κοντά στη χώρα μας – Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν κότες

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας, κυρίως του υπότυπου Η5N1. Πώς θα αποφευχθεί η μετάδοση του ιού .

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, την εξάπλωση της νόσου στις προηγούμενες επιζωοτίες και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, είναι προφανές ότι το προσεχές διάστημα (Δεκέμβριος-Απρίλιος) ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου αυτή την περίοδο να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι επιβεβλημένη η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):

Δειτε επίσης : Σεισμος Ευβοια  Λεκκας : Απαγορεύεται η διέλευση από παλιά σπίτια -Περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό

-Σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Επιπλέον θα πρέπει να γίνεται συστηματική τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο στις οικόσιτες, όσο και στις συστηματικές εκτροφές πουλερικών.

-Στις συστηματικές εκτροφές πουλερικών, τα μέτρα βιοασφάλειας επιγραμματικά περιλαμβάνουν:

Τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστές εγκαταστάσεις, ανάλογα με τον τύπο της εκτροφής.

Την περίφραξη των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι η είσοδος σε αυτές θα γίνεται από ελεγχόμενο σημείο και αφού προηγηθεί υποχρεωτικά απολύμανση των τροχών των εισερχόμενων οχημάτων και των υποδημάτων των εισερχόμενων ατόμων.

Για τον ανωτέρω σκοπό, απαιτούνται συστήματα απολύμανσης στις εισόδους των εκτροφών (τάφροι απολύμανσης) και των κτιριακών εγκαταστάσεων (λεκάνες απολύμανσης) με διάλυμα απολυμαντικού που ανανεώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Δείτε επίσης : ΕΟΔΥ: Πρώιμη η έναρξη του κύματος γρίπης  Αυξημένη διασπορά τις τελευταίες εβδομάδες

Τον περιορισμό των μετακινήσεων πτηνών, μηχανημάτων και ατόμων από θάλαμο σε θάλαμο της εκμετάλλευσης.

Την προστασία των εγκαταστάσεων παρασκευής ζωοτροφών καθώς και των συστημάτων παροχής τροφής και νερού στις εκμεταλλεύσεις από τυχόν προσεγγίσεις αγρίων πτηνών και άλλων ζώων (ποντίκια). Ειδικότερα, για τα εκτρεφόμενα πουλερικά, απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού, που προέρχεται από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε άγρια πτηνά.

Στις οικόσιτες εκτροφές πουλερικών, τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν:

Τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς, περιφραγμένους χώρους.

Την κάλυψη των ανοιγμάτων των ορνιθώνων με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά.

Το διαχωρισμό της εκτροφής νησσών και χηνών από άλλα πουλερικά.

Τη χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσπελάσιμος από τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά.

Δείτε επίσης : Κλειστή η Αθηνών -Κορίνθου από Πτώση βράχων

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται σύμφωνα με το neakriti.gr να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Παρακαλούνται επίσης λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, όπως δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λ.π., ή πολίτες, σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr