Η φωτιές και η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή ολοένα και επεκτείνεται, καταστρέφοντας μέρη, δάση, σπίτια και ζωές ανθρώπων. Ο Αμαζόνιος καίγεται με απίστευτους ρυθμούς και τεράστια έκτασή του γίνεται αποκαΐδια.
Εδώ και 16 ημέρες καίγεται αδιάκοπα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, αυτό το οποίο παράγει το 20% του οξυγόνου της γης, και λίγοι από εμάς έχουμε καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει αυτό.
Μεγάλο μέρος της Βραζιλίας έχει τυλιχτεί τις τελευταίες μέρες από νέφος (φωτο), εξαιτίας του καπνού, το Σάο Πάολο υποφέρει από διακοπές ρεύματος, ενώ η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα σε όλη τη Νότια Αμερική βρίσκεται πλέον σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα, σύμφωνα με το infokids.gr.
Δείτε επίσης Βαρύ πένθος για τον Λάκη Λαζόπουλο – «Έφυγε» η σύζυγός του, Τασούλα
Τα αίτια των πυρκαγιών και ο ρόλος του Ζαΐχ Μπολσονάρου
Δεν είναι λίγοι αυτοί που για την τεράστια αυτή καταστροφή κατηγορούν τον νέο ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος εξαρχής έχει αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τα «καμπανάκια» των επιστημόνων για την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί πόρο που ανήκει στη χώρα του και επαφίεται στους Βραζιλιάνους να αποφασίσουν πώς θα τον αξιοποιήσουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια για τις πυρκαγιές αυτές είναι η ξηρασία -σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες- αλλά και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.
Ο Μπολσονάρου, πάντως, χθες κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Όλα δείχνουν» ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο «για να βάλουν φωτιές» στο δάσος –παραδέχτηκε, πάντως, πως δεν έχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει αυτό.
Εξοργισμένοι οι περιβαλλοντολόγοι και οι ειδικοί για το κλίμα, ωστόσο, απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως:
Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών. Επίσης συγκρούσθηκε ανοικτά με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, που από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο χώρες αυτές να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου αυτού δασικού πνεύμονα.
Ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» του πλανήτη καίγεται, στις αρχές του μήνα 30.000.000 στρέμματα κάηκαν στα δάση της Σιβηρίας (φωτο), αμέτρητες ήταν φέτος και οι φωτιές στην Ευρώπη και δεν έχουμε παρά να αναρωτιόμαστε πόσο άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις όλης αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής στη ζωή την δική μας και των παιδιών μας…
Με πληροφορίες από infokids.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές