Τo Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ιδρύει Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα συνεκτικό δίκτυο στην Ελληνική Αστυνομία και θα αποτελεί μια οργανωτική δομή για την συντονισμένη αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.
Δείτε επίσης: Τι φορούσες όταν σε βιασaν;
Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας
Με Προεδρικό Διάταγμα θα δημιουργηθεί άμεσα «Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας» υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τμήμα θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Το ίδια τμήμα θα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.
Για το θέμα θα ξεκινήσει εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό, που θα αφορά εξειδικευμένα θέματα χειρισμού και σύνταξης δικογραφιών, διαρκή επιμόρφωση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, παράλληλα με την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα περιστατικά και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Δείτε επίσης: Σεξουαλική κακοποίηση: Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν λένε οι ειδικοί
«Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας» θα δημιουργηθούν στο Επιτελείο της ΓΑΔΑ (Αττική) και της ΓΑΔΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αττικής. Γι’ αυτό το σκοπό ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Τι είναι η ενδοικογενειακή βία
Ως ενδοοικογενειακή βία δεν ορίζεται μόνο η σωματική κάκωση/βλάβη, η προσβολή της γενετήσιας αξιοπέρειας αλλά και η πρόκληση ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος. Κατά συνέπεια τα θύματα της ενδοικογενειακής βίας δεν είναι απαραίτητο να έχουν υποστεί σωματική βλάβη αρκεί και η έντονη λεκτική κακοποίηση που μπορεί να προκαλέσει ψυχικό πόνο. Εδώ οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση καθώς είναι σύνηθες η λεκτική βία να προηγείται της σωματικής και κατά συνέπεια η έγκυρη προσφυγή του θύματος στον μηχανισμό προστασίας και η σωστή αντιμετώπιση του από την αστυνομία αποτελεί κλειδί σε πολλές περιπτώσεις για την αποφυγή και χειρότερων περιστατικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ποινές αυξάνονται όταν θύματα οικογενειακής βίας είναι ανήλικοι.
Δείτε επίσης: Παιδική ψυχολογία: Όλα τα στάδια των πρώτων ετών και τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Τι πρέπει να κάνω αν είμαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας
Το θύμα θα πρέπει να πάει άμεσα στην αστυνομία και να καταγγείλει το περιστατικό. Ο αστυνομικός έχει καθήκον εχεμύθειας και οφείλει να ενημερώσει το θύμα για τους φορείς που μπορούν να το βοηθήσουν. Επισημαίνεται δε ότι η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως και δεν απαιτείται η πληρωμή παράβολου από το θύμα εξηγεί η Μαρίνα Μπούζη, Δικηγόρος. Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι βάσει νόμου οι εκπαιδευτικοί εφόσον αντιληφθούν περιστατικό ενδοικογενειακής βίας σε μαθητή τους πρέπει να ενημερώσουν τον Διευθυντή και αυτός με τη σειρά του τον αρμόδιο εισαγγελέα ή την πλησιέστερη αστυνομική αρχή. Ο ρόλος λοιπόν του εκπαιδευτικού είναι πολύ σημαντικός καθώς ανήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας ενδεχομένως να μιλήσει στους δασκάλους του, οι οποίοι ακολουθούν την ανωτέρω διαδικασία και σε αυτή την περίπτωση. Καίρια είναι και η αρωγή του ιατροδικαστή και σε κάθε περίπτωση ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ψυχολόγοι που θα πρέπει να στηρίξουν το θύμα. Σίγουρα υπάρχει έλλειψη δομών υποστήριξης καθώς οι υπάρχουσες δεν επαρκούν. Οφείλουμε όμως όλοι μας να σταθούμε δίπλα στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και να τα στηρίξουμε.
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024