Close

Η Νο.1 απειλή για την Ανταρκτική : Πώς θα «πνίξει» τη Γη

Η Νο.1 απειλή για την Ανταρκτική : Πώς θα «πνίξει» τη Γη

Απειλή από την Ανταρκτική: Τι είναι η μεταπαγετώδης ανύψωση και πώς θα «πνίξει» τη Γη

Σε μια εντυπωσιακή έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η Ανταρκτική χάνει βάρος και η ήπειρος αναδύεται από τον ωκεανό.

Η διαδικασία είναι γνωστή ως μεταπαγετώδης ανύψωση και σύμφωνα με τη νέα έρευνα, αυτό θα επηρεάσει μαζικά την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο μέλλον.

Αυτό μπορεί να μειώσει τη συμβολή της Ανταρκτικής έως και κατά 40% ή μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ανάλογα με το πόσα ορυκτά καύσιμα που παγιδεύουν τη θερμότητα και λιώνουν τους πάγους χάνουμε.

Τι καιρό θα κάνει το φθινόπωρο 2024: Αναλυτική πρόβλεψη για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο

«Με σχεδόν 700 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε παράκτιες περιοχές και με το πιθανό κόστος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας να φτάνει τα τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του αιώνα, η κατανόηση του φαινομένου ντόμινο από το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η παγετωνολόγος Natalya Gomez του Πανεπιστημίου McGill, η οποία εκπόνησε τη μελέτη.

Τα τελευταία χρόνια οι πάγοι στην Ανταρκτική είναι πολύ χαμηλοί. Η Gomez, μαζί με τους συναδέλφους τους, εξέτασαν τον μανδύα της Γης κάτω από το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής και ανακάλυψαν ότι σε ορισμένες περιοχές ήταν εύθρυπτος.

Σύμφωνα με τα σεισμικά δεδομένα, αυτό το υψηλό επίπεδο ιξώδους οδηγεί σε μια απροσδόκητη άνοδο. «Οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι η στερεή γη που αποτελεί τη βάση του παγοκαλύμματος της Ανταρκτικής αλλάζει σχήμα εκπληκτικά γρήγορα», δήλωσε ο γεωλόγος Terry Wilson του Ohio State University.

«Η ανύψωση της γης από τη μείωση του πάγου στην επιφάνεια συμβαίνει μέσα σε δεκαετίες και όχι σε χιλιάδες χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Καιρός σήμερα : Αλλαγή σκηνικού με υψηλές θερμοκρασίες  Επιστρέφει ο καύσωνας

Η ομάδα χρησιμοποίησε τρισδιάστατη μοντελοποίηση για να κατανοήσει πώς ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας εξαιτίας της μεταβαλλόμενης χερσαίας μάζας στην Ανταρκτική. «Η μελέτη αυτή σηματοδοτεί μια επανάσταση στην ικανότητά μας να προβλέπουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άνοδο των θαλασσών και να ενημερώνουμε για την αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική», δήλωσε ο παγετωνολόγος Rob DeConto του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Δεδομένου ότι η Γη δεν έχει μια ομαλή σφαίρα, θα παρατηρηθούν μοναδικές επιπτώσεις στη στάθμη της θάλασσας σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας λόγω βαρυτικών, περιστροφικών και γεωλογικών ιδιομορφιών σύμφωνα με το newsbomb.gr.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν περαιτέρω τα πρόσφατα ευρήματα ότι τα νησιά χαμηλού γεωγραφικού πλάτους και οι παράκτιες περιοχές που ήδη επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα βιώσουν υψηλότερη από τη μέση άνοδο της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την απώλεια πάγου της Ανταρκτικής, ανεξάρτητα από το σενάριο απώλειας πάγου», εξήγησαν η Gomez και η ομάδα του.