Close

Ηφαίστειο Ισλανδία: Με διακοπή όλων των πτήσεων απειλείται η Ευρώπη

Ηφαίστειο  Ισλανδία: Με διακοπή όλων των πτήσεων απειλείται η Ευρώπη

Τα ηφαίστεια της Ευρώπης ξύπνησαν: Συναγερμός για Αίτνα στην Ιταλία και Fagradalsfjall στην Ισλανδία. Με διακοπή όλων των πτήσεων απειλείται η Ευρώπη.

Οι επιστήμονες τρέμουν την έκρηξη λάβας του ηφαιστείου στην Ισλανδία ( 800 μέτρα από την επιφάνεια) αφού τότε θα μεταφέρονταν μεγάλα σύννεφα από θείο πιθανόν σε ολόκληρη την Ευρώπη για πολλούς μήνες, προκαλώντας ακόμα και “πυρηνικό χειμώνα”
Σκηνές Αρμαγεδδώνα βλέπουμε στην όμορφη χώρα της Ισλανδίας, αφού οι επιστήμονες φοβούνται έκρηξη του ηφαιστείου η οποία θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με πλάνα από drone, το ηφαίστειο στην Ισλανδία μπορεί να εκραγεί κάθε στιγμή προκαλώντας εικόνες αποκάλυψης, όχι μόνο για την νησιωτική αυτή χώρα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Ισλανδία και την Ευρώπη εκατοντάδες επιστήμονες αναμένουν μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, ενώ οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε ότι το μάγμα επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα, καθώς από τα μεσάνυχτα έχουν καταγραφεί 600 σεισμοί.

Δείτε επίσης : Ανακαλύφθηκε σπάνιο θηλαστικό που γεννά αυγά  Eίχε χαθεί για εξήντα χρόνια.

Η Ισλανδία προετοιμάζεται για την έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall τις επόμενες ημέρες.

Η έκρηξη θα μπορούσε πρωτίστως να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις τοπικές υποδομές και την απελευθέρωση τοξικών αναθυμιάσεων. Από τα τέλη Οκτωβρίου, η νοτιοδυτική περιοχή που περιβάλλει την ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ έχει συγκλονιστεί από χιλιάδες σεισμούς.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός υπόγειου ποταμού από λάβα (καυτό υγρό και βράχια) μήκους περίπου 15 km που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης.

Το ποτάμι από λάβα εκτείνεται κάτω από την Ισλανδία και μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού και ο αντίκτυπος της έκρηξης στην χώρα αυτή θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για μια τεράστια περιοχή, μέσα στην οποία φυσικά και την Ευρώπη.

Δείτε επίσης : Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος το Σάββατο (18/11/2023 ) στην Αττική

Η μικρή πόλη Γκρίνταβικ, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ποτάμι της λάβας, έχει ήδη εκκενωθεί λόγω του τεράστιου κινδύνου της φωτιάς και των επιβλαβών αερίων.

Ο Δρ Bill McGuire, καθηγητής γεωφυσικής και κλιματικών καταστροφών, δήλωσε ότι η πόλη του Γκρίναβικ είναι πολύ κοντά στη θέση του ηφαιστείου και η επιβίωση της βρίσκεται σε κίνδυνο.

“Όλα εξαρτώνται από το πού καταλήγει η λάβα που φτάνει στην επιφάνεια, αλλά η κατάσταση δεν φαίνεται καλή”, είπε ο McGuire.

Κάτοικοι της πόλης Γκρίνταβικ περιέγραψαν πώς έφυγαν από τα σπίτια τους τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου καθώς το έδαφος σείστηκε, δρόμοι άνοιξαν στα δύο και κτίρια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι η λάβα βρίσκεται αυτή τη στιγμή 800 μέτρα από την επιφάνεια της γης, γι’ αυτό και η πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall είναι «υψηλή» και θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην Ισλανδία συνέβη πολύ πίσω το 1783, όταν υπήρξε μια έκρηξη λάβας που διήρκεσε οκτώ μήνες και μετέφερε μεγάλα σύννεφα θείου στη Βόρεια Ευρώπη για περισσότερους από πέντε μήνες.
Υπολογίζεται ότι αυτά τα σύννεφα προκάλεσαν ψύξη περίπου 1,3 C τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ισλανδή γεωφυσικός Δρ. Evgenia Ilyinskaya, η οποία βρίσκεται σε τακτική επαφή με γεωλόγους στο έδαφος, είπε στο BBC: «Ο φόβος αυξήθηκε από την Παρασκευή και το Σάββατο ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια παρόμοια κατάσταση τέτοιου μεγέθους».

Δείτε επίσης: Εορτολόγιο: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Εάν ένα ηφαίστειο εκραγεί στην ανοικτή θάλασσα ή στην ξηρά και στη συνέχεια η λάβα χυθεί στη θάλασσα, τότε υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς τεράστιου νέφους τέφρας μετά την επαφή της λάβας με το νερό σε απίστευτες αποστάσεις.

Επομένως, η Ευρώπη παρακολουθεί στενά τον Βόρειο Ατλαντικό, καθώς φοβάται την επανάληψη του σεναρίου του 2010, όταν σημειώθηκε μεγάλη κατάρρευση σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η κατάρρευση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη
Τον Απρίλιο του 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull προκάλεσε για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης , με οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται μεταξύ 1,5 και 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έκρηξη ήταν σχετικά μικρή, αλλά η επίδρασή της ήταν τεράστια.

Η Ευρώπη αντιμετώπισε χάος στην εναέρια κυκλοφορία για σχεδόν ένα μήνα σύμφωνα με το eretikos.gr  .Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι συνθήκες της νέας ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι πολύ διαφορετικές και ως εκ τούτου δεν αναμένεται τόσο δραματικός αντίκτυπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr