Με τεχνολογία από την Ελβετία κατασκευάζονται και στη Ελλάδα καταφύγια τα οποία προσφέρουν πιθανότητες επιβίωσης ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.
Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Star και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται υπόγεια συγκροτήματα στα οποία θα μπορούσε κανείς να επιβιώσει ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Με μηχανήματα από την Ελβετία, όπως τα φίλτρα αέρα, με ενεργό άνθρακα που εξασφαλίζουν το σύστημα εξαερισμού το οποίο φιλτράρει τον αέρα που μπαίνει στο καταφύγιο για να προφυλάξει όσους έχουν καταφύγει σε αυτό, όσο και βαλβίδες προστασίας από εκρήξεις που εξουδετερώνουν τα ωστικά κύματα αλλά και εξόδους κινδύνου από φρεάτια, ο κατασκευαστής εξηγεί στην κάμερα του Star πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα.
Η προφητεία του Άγιου Παϊσίου για τα Χριστούγεννα : Αυτά είναι τα μυστήρια του Θεού «Χριστούγεννα και να κοιμηθούμε;»
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ήδη υπάρχουν δύο τέτοια συγκροτήματα που κατασκευάζονται στην Αττική.
Αριθμός βέβαια σχεδόν αμελητέος σε σχέση με χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία ή η Πολωνία που διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό καταφυγίων που μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και το 100% του πληθυσμού τους, όπως αποκάλυψε το newsbomb από χθες. Ή ακόμη και χώρες όπως η Πολωνία, στις οποίες όλα τα κτήρια που θα κατασκευάζονται από το 2026 και μετά θα πρέπει να διαθέτουν καταφύγια.
Τι συμβαίνει στο εξωτερικό
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία «ξεσκόνισε» κατάλογο με τις διαθέσιμες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες, ενώ, προγραμματίζει και εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με μελλοντικές απειλές.
Πέραν, λοιπόν, της αξιοποίησης σταθμών του Μετρό και δημόσιων κτηρίων, οι πολίτες ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν πρόχειρα καταφύγια στα σπίτια τους. Τα υπόγεια, ιδιαιτέρως, προωθούνται ως βιώσιμες επιλογές για προσωρινή ασφάλεια.
Για τη διευκόλυνση αυτών των μέτρων, η Γερμανία σχεδιάζει να εκκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Μία εφαρμογή πολιτικής προστασίας, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα διαθέσιμα καταφύγια και θα προσφέρει συμβουλές για τη διαχείριση κρίσεων. Αυτό αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής ώστε να διασφαλισθεί ότι οι πολίτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από αεροπορικές επιδρομές έως φυσικές καταστροφές.
Ο Πόλεμος των 38 λεπτών: Το πιο παράξενο και σύντομο ιστορικό γεγονός
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απάντηση της Γερμανίας είναι κατακερματισμένη σε σύγκριση με τα ολοκληρωμένα συστήματα που παρατηρούνται σε χώρες, όπως η Φινλανδία και η Πολωνία.
Το υπάρχον δίκτυο δημόσιων καταφυγίων της Γερμανίας είναι ανησυχητικά ανεπαρκές για τον πληθυσμό της, που ξεπερνά τα 84 εκατ. πολιτών. Με μόνο 579 καθορισμένα καταφύγια που παρέχουν χώρο για περίπου 480.000 άτομα, λιγότερο από το 0,6% των πολιτών μπορεί επί του παρόντος να φιλοξενηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με υπολογισμούς.
Σουηδία και Φινλανδία προχωρούν στον εκσυγχρονισμό του συνολικού μηχανισμού άμυνας
Η Σουηδία διένειμε πρόσφατα ενημερωμένη έκδοση του φυλλαδίου πολιτικής άμυνας, σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου. Ο οδηγός, διπλάσιος σε μέγεθος από τον προηγούμενο, περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για τον χειρισμό στρατιωτικών συγκρούσεων και την επιβίωση διακοπών ρεύματος.
«Αν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει η αντίσταση, θα είναι ψευδείς», υπογραμμίζεται.
Εντωμεταξύ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, έχει διατηρήσει ισχυρά αμυντικά μέτρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Νέος ψηφιακός οδηγός περιγράφει τα βήματα για τους πολίτες ώστε να αντιμετωπίσουν δυνητικά παρατεταμένες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων θερμοκρασιών υπό του μηδενός και πυρηνικών συγκρούσεων. Ταμπλέτες ιωδίου, εφεδρικά τροφοδοτικά και τρόφιμα μακράς διάρκειας αναγράφονται στη λίστα με τα απαραίτητα είδη επιβίωσης.
UFO στην Πάτρα : Λύθηκε το «μυστήριο» Τι ήταν τελικά
Δράσεις και από Πολωνία & Νορβηγία
Η Πολωνία έχει υιοθετήσει μία προληπτική προσέγγιση εντοπίζοντας προσωρινά καταφύγια, όπως σταθμούς του Μετρό και σήραγγες, που θα μπορούσαν να προστατεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Από το 2026, όλα τα νέα κτήρια στην Πολωνία θα υποχρεούνται από το νόμο να περιλαμβάνουν πρόσβαση σε καταφύγια σύμφωνα με το newsbomb.gr.
Η Νορβηγία, η οποία «τρέχει» παρόμοιες εκστρατείες από το 2018, έστειλε πρόσφατα έναν λεπτομερή οδηγό προετοιμασίας σε 2,2 εκατ. νοικοκυριά.
Σε αυτόν, συνιστάται στους πολίτες να αποθηκεύουν αρκετά τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νορβηγίας ανέφερε τους αυξημένους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και τη γεωπολιτική αστάθεια.
Κρατικοί αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι η ξαφνική «στροφή» των ευρωπαϊκών κρατών στην προφύλαξη του πληθυσμού υπογραμμίζει το γεγονός ότι πλέον, η σύγκρουση δεν αποτελεί κάτι μακρινό.