Καθημερινά μελετώνται και ανακοινώνονται όλο και πιο αυστηρά, αλλά αναγκαία, μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μετά την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, προστίθεται και το χρονικό όριο των εξόδων, αλλά και η απαγόρευση της κολύμβησης σε θάλασσες και πισίνες.
Το Λιμενικό σώμα έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, κατά την οποία απαγορεύει μέχρι τον Μάιο το μπάνιο στις θάλασσες. Οι θερμοκρασίες αναβαίνουν, το καλοκαίρι πλησιάζει, και ο κόσμος θα αρχίσει να ξεχύνεται στις παραλίες. Γι’αυτό και οι αρμόδιες αρχές σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θέλησαν να ανακοινώσουν από τώρα τα μέτρα, για την πρόληψη εξάπλωσης του ιού.
Δείτε την απόφαση
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, γνωρίζεται ότι δραστηριότητες όπως λήψη θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχια αλιεία, δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου-πρώτου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με αριθμό Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 (Β΄986) και ως εκ τούτου απαγορεύονται.
Κλειστές οι παραλίες μέχρι τον Μάιο
Οι αρχές εκτιμούν ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία αντίστοιχα περιστατικά πολιτών που αναζητούν δροσιά στις παραλίες θα πολλαπλασιάζονται και το ζήτημα είναι τι θα γίνει όταν με το καλό αρθούν τα μέτρα. Όλα δείχνουν ότι και ολόκληρο τον Απρίλιο θα βρισκόμαστε στο σπίτι με απαγόρευση των αναίτιων μετακινήσεων και λογικά τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Το πόσες θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων.
Μετά, όταν θα έχει περάσει η λαίλαπα και παύσουν να ισχύουν οι σχετικές απαγορεύσεις το πιθανότερο είναι ο κόσμος να αρχίζει να γεμίζει τις ακτές, έστω και εάν λαμβάνει τις απαιτούμενες αποστάσεις των δύο μέτρων. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο πλημμελούς αντιμετώπισης του προβλήματος εκ μέρους κάποιων συμπολιτών μας που επειδή μπορεί να μην βρίσκουν θέση στην παραλία, θα κάτσουν αναγκαστικά κοντύτερα σε μια άλλη παρέα.
Σενάρια για τις οργανωμένες και ανοργάνωτες παραλίες
Τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διεξάγονται συζητήσεις για το τι μέλλει γεννέσθαι. Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Με όσους ήρθαμε σε επικοινωνία δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, άλλα ένα σενάριο που μελετάται είναι να μην ανοίξουν κατευθείαν οι οργανωμένες παραλίες αλλά κι όταν ανοίξουν αυτό να γίνει με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, να κοπούν για παράδειγμα λιγότερα εισιτήρια ώστε να είναι αραιά ο ένας από τον άλλο, κάτι μου μόνο εύκολο δεν ακούγεται γιατί κάποιος θα πρέπει να επιτηρεί αυτό το «αραιά».
Συν τοις άλλοις τι θα γίνει με τις χιλιάδες άλλες εκπληκτικές παραλίες που διαθέτει η Ελλάδα τις οποίες προτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και ξένων τουριστών αλλά είναι ανοργάνωτες;
Προφανώς και δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε παραλία, οπότε θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, χωρίς να αποκλείεται αυτή που θέλει όλο τον Μάιο να απαγορεύεται η κολύμβηση στη θάλασσα και όταν μειωθεί ο κίνδυνος μεταδοτικότητας τότε θα οδηγηθούμε σε άρση του μέτρου. Από Ιούνιο δηλαδή και βλέπουμε.