Close

Μετάλλαξη κορονοϊού: Τι προκαλεί και τι εξετάζουν οι επιστήμονες.

Μετάλλαξη κορονοϊού: Τι προκαλεί  και τι   εξετάζουν οι επιστήμονες.

Ποια είναι  τα τέσσερα θέματα που ανησυχούν τους ειδικούς σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού; Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κάνει έκκληση για α ψυχραιμία.

Νέο στέλεχος του κορονοϊού κυκλοφορεί και εκτός Βρετανίας με τους επιστήμονες να αναζητούν περισσότερα στοιχεία για τη μετάλλαξη αυτή αλλά και πόσο επικίνδυνη είναι. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, «ψυχραιμία» συνιστά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος επισημαίνει πως δεν γνωρίζουμε ακόμα αν διευκολύνει και άλλες ενδοκυττάριες διαδικασίες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο.

Δείτε επίσης : Σπύρος Μισθός: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του ηθοποιού

Σύμφωνα πάντως με τον συναγερμό που έχει σημάνει στη Βρετανία καθώς εκεί εμφανίστηκε σε μεγάλη κλίμακα, φαίνεται πως επιδημιολογικά συνδέεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα και την ταχύτητα της διασποράς.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο» εξήγησε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θέματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από αυτή τη μετάλλαξη του κορονοϊού είναι τα εξής:

Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
Να γίνει πιο τοξικός
Να μην φαίνεται στα τεστ
Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό
Πρόσθεσε ωστόσο:

«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για να εξετάσει όσα δεδομένα υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Συνιστώ ψυχραιμία
Από την πλευρά του πάντως με χθεσινοβραδινή του ανάρτηση στο Facebook, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνει πως είναι «πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα».

Υπενθυμίζει επίσης ότι «η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική. Επίσης έχει βρεθεί και στην Ουαλία όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα».

Ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει επίσης πως «θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς».

«Συστήνω λοιπόν ψυχραιμία, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει» καταλήγει.

Πηγή: ieidiseis.gr