Close

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας σήμερα 15/6

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας σήμερα 15/6

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τα ζητήματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τις λύσεις που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας παρέχει την ευκαιρία σε ειδικούς, οργανισμούς και άτομα να συζητήσουν ανοιχτά για τις προκλήσεις και τις λύσεις στον τομέα της γονιμότητας, ενθαρρύνοντας την ευρύτερη κατανόηση και αποδοχή.

Ένα στα έξι άτομα με προβλήματα υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει επιπτώσεις στις οικογένειες τους αλλά και στην κοινωνία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου ένα στα έξι άτομα σε όλο τον κόσμο σε αναπαραγωγική ηλικία βρίσκεται αντιμέτωπο με προβλήματα υπογονιμότητας.

Υπογονιμότητα : Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ζευγαριών

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης.

Τα τελευταία χρόνια η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερα ζευγάρια στη χώρα μας, καθώς εκτός από τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες μετατίθεται συνεχώς η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.

Αυτό έχει ως συνέπεια, η γυναικεία γονιμότητα να μειώνεται σημαντικά, αφού όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα, τόσο επηρεάζεται η ποιότητα των ωαρίων της. Η γυναικεία γονιμότητα φτάνει στο αποκορύφωμά της μεταξύ 20 και 29 ετών και έκτοτε η πορεία είναι καθοδική. Μάλιστα, μετά την ηλικία των 35-37 ετών η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται δραματικά.

Για αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας αποτελεί μία ευκαιρία για όλες τις γυναίκες να ενημερωθούν σωστά για τους τρόπους διατήρησης της γονιμότητας τους και τις λύσεις που προσφέρει η κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Άλλες πιθανές αιτίες υπογονιμότητας

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε γυναικεία υπογονιμότητα, άλλο ένα τρίτο σε ανδρική υπογονιμότητα και οι υπόλοιπες σε ζητήματα που αφορούν τους δύο συντρόφους και ενδέχεται να παραμείνουν άγνωστες σύμφωνα με το vwoman.gr.

Προβλήματα ωορρηξίας

Η πιο συχνή αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ωοθυλακιορρηξία. Πρόκειται για διαταραχές που μπορεί να προκληθούν από πολυκυστικές ωοθήκες, από ανεπαρκείς ωοθήκες, από προβλήματα βάρους και από έντονο στρες. Οι βασικότερες εκδηλώσεις των διαταραχών αυτών είναι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, όπως αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια.

7+1 εύκολες στάσεις στη γιόγκα που αυξάνουν τη γυναικεία γονιμότητα!

Φραγμένες σάλπιγγες

Οι φραγμένες σάλπιγγες εμποδίζουν το απελευθερωμένο ωάριο να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα και να ταξιδέψει προς τη μήτρα. Το φράξιμο των σαλπίγγων μπορεί να έχει προκληθεί από κάποια πυελική λοίμωξη, από συμφύσεις εξαιτίας παλαιότερων επεμβάσεων, λοιμώξεις μετά από επέμβαση στη μήτρα και μορφολογικές ιδιαιτερότητες. Προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν επίσης και οι σάλπιγγες με υγρό ή πύον (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα).

Ινομυώματα και ενδομητρικοί πολύποδες

Τα ινομυώματα ειδικά αυτά που προβάλλουν στην κοιλότητα της μήτρας, όπως και οι πολύποδες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για μία κύηση.

Ενδομητρίωση

Η ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός της κοιλότητας της μήτρας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα με πολλούς τρόπους.

Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας

Τα βασικότερα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη, που επηρεάζει τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, γενετικές ανωμαλίες που οδηγούν σε αγενεσία του σπερματικού πόρου, ορμονικές διαταραχές, δομικές ανωμαλίες του πέους, φλεγμονές όπως οι προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα και άλλες νόσοι, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Ηλικία και γονιμότητα: Εγκυμοσύνη στα 40

Εξάλλου, ο τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Επιπλέον, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έκθεση σε τοξικά μπορεί να έχουν συνέπειες στον αριθμό και την ποιότητα τόσο των ωαρίων όσο και των σπερματοζωαρίων.