Close

Ποιός Ιανουάριος; Καλοκαίρι με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 28 βαθμούς

Ποιός Ιανουάριος; Καλοκαίρι το σκ με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 28 βαθμούς

Ποιός Ιανουάριος;; Έρχεται καλοκαίρι το σκ με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 28 βαθμούς. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσακης δίνει την πρόβλεψη του. Διαβάστε παρακάτω

 

Μπορεί να διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ο καιρός όμως δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το ημερολόγιο κάθε άλλο μάλιστα ετοιμάζεται να μας θυμίσει κάτι από Καλοκαίρι τις αμέσως επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται αρκετούς βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

 

Αιτία γι αυτή την εξέλιξη όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη είναι ένα καλά οργανωμένο και βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην Ιβηρική χερσόνησο το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά βορειοανατολικά θα παρασύρει στην πορεία του πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική όπως σημειώνουμε και με τα μαύρα βέλη.

 

ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

 

Η όλη αυτή εξέλιξη αναμένεται να χωρίσει τη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας σε δύο τμήματα. Από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια ο καιρός θα θυμίζει τελείωμα Χειμώνα προς Άνοιξη ενώ νοτιότερα τελείωμα Άνοιξης προς Καλοκαίρι.

 

Μια τέτοια ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική αν βρισκόμασταν στο Πάσχα, για Ιανουάριο μήνα όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν φυσιολογική όχι όμως και πρωτόγνωρη με την έννοια ότι και στο παρελθόν έχουμε ζήσει ανάλογες καιρικές καταστάσεις και αν δεν με προδίδει η μνήμη μου τον Δεκέμβριο του 2010 πρέπει να ζήσαμε μια αντίστοιχη ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 28°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΤΙΑ

 

Όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας, η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 25 βαθμούς κελσίου σε κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα. Πρωταθλήτρια σε αυτή την κούρσα ανόδου του υδραργύρου όπως όλα δείχνουν θα είναι η Κρήτη όπου εξαιτίας και του νοτιά που θα λειτουργεί σαν καταβάτης ο υδράργυρος θα φλερτάρει με τους 30 βαθμούς κελσίου με τα προγνωστικά να δίνουν σαν πρώτη προσέγγιση 26 με 28 βαθμούς κελσίου.

 

Την ίδια στιγμή στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 12 με 14 βαθμούς κελσίου ενώ στα βορειοδυτικά τμήματα ίσως βρεθούμε και κάτω από τους 12 με βροχές και χιόνια στα βουνά.

 

Στον τρίτο μας χάρτη με τους χρωματισμούς μπορείτε να παρακολουθήσετε τις βροχοπτώσεις που περιμένουμε και οι οποίες στην ουσία θα εντοπίζονται στα δυτικά τα κεντρικά τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ίσως μάλιστα σε αυτές τις περιοχές να έχουμε και λασποβροχές μιας και με την θερμή αέρια μάζα θα μεταφερθεί και Αφρικανική σκόνη.

 

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Στον τέταρτο χάρτη μας όπου απεικονίζουμε τις αέριες μάζες, μπορούμε να δούμε ότι στο 90% της Γηραιάς ηπείρου ο Χειμώνας δείχνει για τα καλά τα δόντια του σε αντίθεση με την γειτονιά μας όπου η Αφρική επιβάλει τους δικούς της νόμους με τους νοτιάδες να προσπαθούν να μεταφέρουν την θερμή αέρια μάζα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη τηρουμένων και των αναλογιών κοιτώντας τι δείχνουν και τα ημερολόγια.

 

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Δείτε ακόμη Αυτές είναι οι τυχερές ημερομηνίες του 2021 για κάθε ζώδιο, σύμφωνα με την Άση Μπίλιου!

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βαρομετρικό χαμηλό από την Ιβηρική χερσόνησο που αναλύσαμε στον πρώτο μας χάρτη θα σημάνει στην ουσία και την αρχή της αλλαγής της ατμοσφαιρική κυκλοφορίας στη Γηραιά ήπειρο.

 

Έτσι λοιπόν με την ολοκλήρωση της δράσης αυτού του βαρομετρικού χαμηλού τη θέση του θα πάρει ένα ατμοσφαιρικό βουνό όπως απεικονίζουμε στον πέμπτο μας χάρτη ωθώντας στην ουσία πολικές αέριες μάζες προς την περιοχή μας.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΑ ΨΥΧΡΑ ΚΥΜΑΤΑ

 

Το πρώτο χτύπημα των πολικών αερίων μαζών το αναμένουμε στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου. Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με την θάλασσα της Αδριατικής (έκτος χάρτης) θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη χώρα μας κι έτσι στο παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένουμε κακοκαιρία με αρκετές βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενώ τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.

 

ΧΙΟΝΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Το πρώτο αυτό ψυχρό κύμα είναι πιθανό να κατεβάσει τα χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έτσι λοιπόν αυξημένες πιθανότητες εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη να δει χιόνια ακόμη και χαμηλά. Στον αντίποδα στην Αττική τα χιόνια θα αφορούν κυρίως ορεινές περιοχές με έμφαση την Πάρνηθα, τον Κιθαιρώνα ίσως και την Πεντέλη.

 

ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΥΧΡΟ ΚΥΜΑ

 

Το δεύτερο χτύπημα των πολικών αερίων μαζών το αναμένουμε στο διάστημα 20 με 26 Ιανουαρίου με τις πολικές αέριες μάζες αυτή τη φορά να μας έρχονται από την Ουκρανία (έβδομος χάρτης). Σε αυτή την περίπτωση το βαρομετρικό χαμηλό θα οργανωθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με την Αττική να εμφανίζεται πιο ευνοημένη σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις.

 

Αυτός ο τύπος καιρού δίνει πολύ κρύο σε όλη τη χώρα τα χιόνια όμως εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης αναλύοντας την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και θα πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να συμπεριλάβουμε σφάλματα και αποκλίσεις που τυχόν εμφανιστούν. Η πρόγνωση του καιρού είναι μια χαοτική προσέγγιση με τα σφάλματα και τα λάθη να έχουν πρωταρχικό ρόλο. Αυτή είναι η επιστήμη μας και οφείλουμε να έχουμε το θάρρος να στεκόμαστε απέναντι στο χάος και να προσπαθούμε να το “νικήσουμε”. Οφείλουν όμως και όσοι μπουν στον κόπο να διαβάσουν αυτή μου την ανάλυση να λάβουν υπόψη τους τις αποκλίσεις και τα σφάλματα που ενδεχομένως προκύψουν. Σκοπός μου είναι να έχετε μια εικόνα προς τα που γέρνει η “ζυγαριά” και από εκεί και μετά ο καθένας δίνει την βαρύτητα που θεωρεί προς αυτή την ανάλυση.

 

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι κλείνοντας είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα ψυχρό καιρό στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές χωρικές και χρονικές σε αυτά που γράφω παραπάνω ή και να μην υπάρξουν….Όπως και να έχει όμως μια ετοιμότητα ποτέ δεν πάει χαμένη. Είναι προτιμότερη από το να κλαίμε μετά πάνω από το χυμένο γάλα όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

 

 

 

Καλή Φώτιση σε όλους μας