Ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί για λήψη πρόσθετων μέτρων. Ποιοι δείκτες δείχνουν πως υπάρχει κίνδυνος για μεγάλο σεισμό.
Το «καμπανάκι» του κινδύνου για την πιθανότητα ισχυρότατου σεισμού της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Θήβας, έκρουσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη (13/4) στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο επιστήμονας επισημαίνει «την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η Γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί».
Μάλιστα, ο επιστήμονας συνιστά τη λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.
«Τον κώδωνα του κινδύνου για τους σεισμολόγους έκρουσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, τρία 24ωρα μόλις μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις» δήλωσε.
Δείτε επίσης : Πάσχα 2022: Το ωράριο των σούπερ μάρκετ Μια Κυριακή ανοιχτά
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας με «σημαντική πιθανότητα»
Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής εξηγεί ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1892, έπειτα από ανάλογη προσεισμική δραστηριότητα 17 μηνών.
«Τα ρήγματα στη Θήβα είναι σε συνέχεια των ρηγμάτων του Κορινθιακού Κόλπου. Έχουμε δημοσιεύσει μελέτη για τους προσεισμούς ισχυρών δονήσεων στον Κορινθιακό , σύμφωνα με την οποία, στις 12 από τις 17 περιπτώσεις, είχαμε προσεισμική ακολουθία. Ένα ποσοστό 83%. Εάν λάβουμε αυτό υπόψη, τότε, βλέποντας στη Θήβα ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά προσεισμών, βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», σημειώνει ο καθηγητής, αναφέροντας ως βασικά γνωρίσματα των προσεισμών την επιτάχυνση του ρυθμού σεισμικότητας και το σχετικό πλήθος των μεγάλων σεισμών, που στη σεισμολογία εκφράζεται με την παράμετρο b:
Δείτε επίσης : Κορονοϊός: Χαλάρωση των μέτρων Τι θα γίνει με πιστοποιητικά και self test
«Σε περιπτώσεις προσεισμών, η b παρουσιάζει σημαντική πτώση σε σχέση με την τιμή που έχει το προηγούμενο διάστημα. Εδώ έχουμε μια παράμετρο που το τελευταίο 20ήμερο παρουσιάζει σημαντική πτώση, από το 1 στο 0,80. Και αυτό ενισχύει την άποψη ότι πιθανώς βρισκόμαστε σε φάση προσεισμών».
Παρατηρώντας τα επίκεντρα των σεισμών στην περιοχή και τη ζώνη που αυτά σχηματίζουν, ο ίδιος τοποθετείται και ως προς το μέγεθος ενός πιθανού ισχυρότερου σεισμού.
«Οι πιο αξιόλογοι σεισμοί στη Θήβα (3 Ρίχτερ και πάνω) από το καλοκαίρι έως τώρα, καταλαμβάνουν μια ζώνη μήκους 15-20 χιλιομέτρων, διατασσόμενοι σε μια γραμμή από την ανατολή προς τη δύση. Αν αυτό αντιστοιχεί σε ένα ρήγμα, τότε αυτό το μήκος ρήγματος αντιστοιχεί σε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ».
Σεισμός στη Θήβα: Κινδυνεύει η Αθήνα;
Αναφερόμενος στο κατά πόσο η Αθήνα κινδυνεύει από έναν ισχυρό σεισμό στη Θήβα, ο σεισμολόγος σημειώνει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ieidiseis.gr :
«Νομίζω ότι είναι μειωμένη η απειλή για την Αθήνα λόγω της απόστασης που είναι σημαντική».
Δείτε επίσης : Πάτρα: Από το μηδέν ξεκινούν οι έρευνες για το θάνατο Μαλένας και Ίριδας
«Δυστυχώς είναι δύσκολο να το πούμε, δεν έχω τρόπο να το ελέγξω επιστημονικά», επισημαίνει απαντώντας ως προς τη δυνατότητα εκτίμησης του χρόνου στον οποίο μπορεί να «απλωθεί» η πολύμηνη προσεισμική ακολουθία στη Θήβα.
Τι δήλωσε ο Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος στο iEidiseis – Πόσο είχε επηρεαστεί η Αθήνα από ιστορικούς ισχυρούς σεισμούς
Σε σχετικό του άρθρο στο iEidiseis, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «στην εξελισσόμενη σεισμική δράση της Θήβας έχουμε μια όχι πρωτόγνωρη, αλλά σίγουρα ασυνήθη κατάσταση, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα αδυνατούμε να αποφανθούμε με σημαντική βεβαιότητα για τη φύση της σεισμικής δράσης. Προσεισμοί ή σμήνος σεισμών; Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι η συνεχής ανανέωση των αποτελεσμάτων μας ώστε να επικαιροποιείται συνεχώς η εικόνα που έχουμε για την εξελισσόμενη σεισμική δράση. Από την άλλη μεριά, οι τοπικές αρχές οφείλουν να εντείνουν το πρόγραμμα λήψης προληπτικών μέτρων σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».
«Ένα ερώτημα που μου θέτουν πολλοί, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε σε απ’ ευθείας συζητήσεις, είναι το κατά πόσο ένας ενδεχόμενος ισχυρός σεισμός στη Θήβα θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην περιοχή της πρωτεύουσας και γενικότερα της Αττικής. Για να προσεγγίσουμε ένα θέμα τέτοιας υψηλής κοινωνικής σημασίας θα πρέπει να δούμε πολλές παραμέτρους που υπεισέρχονται στην εξέτασή του. Αν λάβουμε υπόψη ιστορικούς ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή της Θήβας το 1853, το 1893 και ξανά το 1914, με μεγέθη κυμαινόμενα από 6,2 έως 6,7, θα διαπιστώσουμε ότι οι σεισμοί επιδράσανε ελάχιστα στην Αθήνα. Όμως, ας μην μας διαφεύγει ότι η τότε πολύ μικρή σε ανάπτυξη Αθήνα ουδεμία σχέση έχει με τη σημερινή μεγαλούπολη. Και αυτό ισχύει γενικότερα για την Αττική.
Δείτε επίσης : Πάτρα: Η συγκινητική ανάρτηση από τον γιατρό της Τζωρτζίνας
Ένας άλλος τρόπος σκέψης είναι να εξετάσουμε την περίπτωση του σεισμού των Αλκυονίδων μεγέθους 6,7, ο οποίος έπληξε την Κορινθία και τη Βοιωτία στις 24 Φεβρουαρίου του 1981. Το παράδειγμα αυτό είναι χρήσιμο γιατί εκείνος ο σεισμός είχε εστία σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Τόση είναι περίπου και η απόσταση των μεγάλων ρηγμάτων της περιοχής της Θήβας από πολλές περιοχές της Αττικής. Ο σεισμός του 1981 δεν προκάλεσε σημαντικά καταστροφικά αποτελέσματα στην Αττική και την Αθήνα, κυρίως λόγω της απόστασης. Υπήρξαν, όμως, βλάβες σε πολυκατοικίες και άλλα κτίσματα ορισμένων περιοχών, όπως το Περιστέρι, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρέντης και η ρεματιά του Χαλανδρίου, λόγω δυσμενών τοπικών εδαφικών συνθηκών», τόνισε ο καθηγητής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια