Μπάρες σοκολάτας ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία καθώς περιέχουν κομμάτια πλαστικού
Η Ολλανδία ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) την Ελλάδα αι άλλες 6 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από μπάρες σοκολάτας. Η ενημέρωση προς τη χώρα μας έγινε με την επισήμανση ffup ( Flagged for Follow-Up) που σημαίνει σύσταση για έλεγχο και παρακολούθηση του θέματος.
Με νέα ενημέρωση σήμερα στο RASFF, προστέθηκαν άλλες τρεις χώρες στις οποίες πωλούνται οι μπάρες σοκολάτας που περιέχουν κομμάτια πλαστικού τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό κοψίματα τραυματισμό και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση.
Ανάκληση για πασίγνωστο γάλα : Πιθανόν να περιέχει ρινίσματα πλαστικού
Ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε και η ανάκληση στην οποία προχώρησαν οι αρχές του Βελγίου και σύμφωνα με την οποία πρόκειται για τις μπάρες σοκολάτας «barre choco cacahuetes» από την επωνυμία CACAHUETE CHOCOLATE MEAL SUBSTITUTE με αριθμό παρτίδας L4095-S και ημερομηνία λήξης 04/10/2025. Ωστόσο σε άλλες χώρες μπορεί να έχει διαφορετικό όνομα και διαφορετική συσκευασία.
Παγκόσμια Ανάκληση για σοκολάτα : 2 Θάνατοι και χιλιάδες δηλητηριάσεις
Στην Ιταλία όπου και εκεί ανακλήθηκε αναφέρεται ως μπάρα σοκολάτας «Light Lunch Low Carb» με την επωνυμία Integra από την γαλλική εταιρεία Laboratoire Pyc. Πρόκειται για μπάρα σοκολάτας χαμηλών υδατανθράκων “για όσους απλώς αναζητούν ένα υγιεινό υποκατάστατο γεύματος με τη μορφή μπάρας γεύματος” αναφέρει η εταιρεία στην διαφήμιση του προϊόντος.
Ανάκληση σε πασίγνωστες μάρκες αναψυκτικών
Η ειδοποίηση στο RASFF αφορά στις χώρες:: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Βόρεια Ιρλανδία και Βρετανία.
Το ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες που οδηγούν σε ανακλήσεις καθώς πλαστικά, μεταλλικά, ή ξύλινα θραύσματα ή θραύσματα γυαλιού, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία.
Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων. Τα πλαστικά ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα από πολλές πηγές όπως εξοπλισμός, σύμφωνα με το cibum.gr, εργαλεία χειρός, ζώνες κατάψυξης, μεταφορείς και ορισμένα υλικά συσκευασίας.
Όλες τις ανακλήσεις από ΕΟΦ και ΕΦΕΤ με ένα κλικ εδώ.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Νέο επίδομα ανεργίας : Νέες αλλαγές – Ποιοι το χάνουν και ποιοι το δικαιούνται
- Γιώργος Τσατραφύλλιας : Σε αυτές τις πόλεις το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει το μισό μέτρο
- Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Δευτέρα (13/1/2025) στην Αττική
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια