Συναγερμός στην χώρα μετά την έξαρση κρουσμάτων παιδικών ιώσεων. Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς.
Σε έξαρση βρίσκονται οι παιδικές ιώσεις το τελευταίο διάστημα λόγω τόσο των απότομων εναλλαγών των καιρικών συνθηκών όσο και του συγχρωτισμού των παιδιών σε τάξεις και δραστηριότητες. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο παίζει η χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία (κυρίως η χρήση της μάσκας) προστάτευαν όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από τις ιώσεις και την γρίπη.
Όπως εξηγεί παιδίατρος έχουν ήδη εμφανιστεί και τα πρώτα κρούσματα γρίπης στα παιδιά ενώ αρκετά παιδιά νοσούν με κορωνοϊό.
Δείτε επίσης : 6 «ύπουλα» πράγματα που κάνεις καθημερινά και μπορεί να βλάψουν την υγεία του παιδιού σου
«Είναι μία εποχή που τα έχει όλα. Έχει ακόμα και γρίπη και μάλιστα με βαριά περιστατικά. Αυτό που συναντάται είναι να πάθουν γρίπη μόλις ιαθούν από κορωνοϊό. Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί. Η γρίπη έχει βαριά νόσηση στα παιδιά, οδηγούν σε αφυδάτωση, δεν μπορούν να φάνε, υπάρχει μεγάλη εξάντληση» τονίζει η παιδίατρος.
ΠΟΙΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Οι ιώσεις που στην παρούσα χρονική περίοδο εμφανίζονται στα παιδιά είναι κυρίως γαστρεντερίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωστόσο όπως τονίζει στο thebest.gr ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο του Ρίου Γαβριήλ Δημητρίου, «δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Οι ιώσεις αυτές είναι περαστικές και κάνουν τον κύκλο τους σε τρεις με πέντε ημέρες».
Τα συμπτώματα των ιώσεων δεν δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία, όμως οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, μιας και οι ιώσεις είναι μεταδιδόμενες και όπως λέει ο κ. Δημήτριου, «εάν οι γονείς δουν ότι τα παιδιά τους αρρώστησαν, να μην τα στέλνουν στο σχολείο γιατί κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινωθεί η κατάστασή τους αλλά να κολλήσουν και άλλα παιδάκια».
Δείτε επίσης : Σκουληκάκια στα κακά του παιδιού (οξύουροι): Συμπτώματα και τρόποi αντιμετώπισης
ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Με την αύξηση των ιώσεων αλλά και με τον covid, στην Παιδιατρική Κλινική του Ρίου, στην παρούσα χρονική στιγμή, έχουν αυξηθεί και οι νοσηλείες σύμφωνα με το infokids.gr . Με covid νοσηλεύονται τρία παιδιά, ηλικίας 3 μηνών, 49 ημερών και 11 ετών, ενώ υπάρχουν και δυο ύποπτα κρούσματα, ηλικίας 12 ετών και 7μιση μηνών. Επίσης, νοσηλεύονται δυο παιδιά με πνευμονία, ένα με μυοκαρδίτιδα και κάποια που είναι εμπύρετα και παρακολουθούνται. Τέλος, να αναφέρουμε ότι νοσηλεύεται ένα ακόμα παιδάκι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου με αεροδιακομιδή από την Κέρκυρα, το οποίο παρουσιάζει αστάθεια και παρακολουθείται από τους γιατρούς της Παιδιατρικής.
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19 ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ RAPID TESTS ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Ευγενίδη πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «πολλοί πολίτες με ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από Covid-19, με το ποσοστό της θετικότητας των τεστ να είναι υψηλό» και συμβουλεύει ότι «εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού».
Δείτε επίσης : «Ευχαριστούμε Σπύρο, δεν θα πάρουμε»: Οι 4 τραγουδίστριες που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο «Στην υγειά μας ρε παιδιά»
ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις, είναι οι εξής:
– Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση.
– Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
– Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
– Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
– Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.
Δείτε επίσης : Οξεία ηπατίτιδα: Πρώτος θάνατος παιδιού στην Ελλάδα
ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;
Όταν το παιδί δείχνει καταβεβλημένο από επανειλημμένες λοιμώξεις καλό θα είναι μείνει εκτός παιδικού-σχολείου για τουλάχιστον 7 μέρες ώστε να συνέλθει πλήρως.
Όταν έχει γαστρεντερίτιδα ή εξανθήματα όπως στην ανεμοβλογιά πρέπει να μείνει σπίτι. Θα πρέπει να έχουν σταματήσει τα συμπτώματα για 24 ώρες πριν επιστρέψει στην καθημερινότητα του σχολείου.
Αν διαγνωστεί με στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα μπορεί να επιστρέψει 48 ώρες μετά τη χορήγηση αντιβίωσης και εφόσον είναι για 24 ώρες απύρετο.
Τα παιδιά που έχουν ωτίτιδα και παίρνουν αντιβίωση μπορούν να γυρίσουν στο σχολείο αν δεν έχουν πυρετό και δεν πονάει το αυτί τους. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν ολοκληρώσει την αντιβίωση πριν επιστρέψουν στο σχολείο.
Κι όταν έχει μόνο καταρροή, τι κάνουμε;
Αν το παιδί έχει διάθεση, το στέλνουμε σχολείο φροντίζοντας να φυσάει η μύτη του, να μη χρησιμοποιεί το ίδιο χαρτομάντιλο, να πλένει καλά τα χέρια του και φυσικά να φοράει τη μάσκα του.
Δείτε επίσης : Παιδίατρος προειδοποιεί: Οι αντιβιώσεις δεν είναι παίξε γέλασε για να τις δίνουμε όποτε θέλουμε
Προσοχή σε αυτό το σύμπτωμα
Αν ο βήχας επιμείνει πάνω από εβδομάδα ή αλλάξει η κλινική του εικόνα ή παρουσιαστεί πυρετός χρειάζεται να εξετάσει το παιδί, παιδίατρος.
ΜΗ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ένα άρρωστο παιδί, εκτός από ότι, εάν πάει στο σχολείο, μπορεί να κολλήσει τα άλλα παιδιά, διατρέχει κίνδυνο και το ίδιο. Εφόσον ο οργανισμός του είναι ακόμη αδύναμος, μπορεί να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια