Έσωσε χιλιάδες παιδιά – Υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης – Επανάσταση στο Διαδίκτυο, του ζητούν να μην παραιτηθεί – «Μάλλον τον έδιωξαν γιατί πήγαινε και δούλευε», γράφουν οι πολίτες –
Αν και έκριναν τον Μανώλη Σφακιανάκη διατηρητέο στο βαθμό του Υποστράτηγου, δεν τον διατήρησαν σε μια υπηρεσία που ο ίδιος δημιούργησε και ανέδειξε και παρουσίασε μεγάλο έργο από το 1995. Πλέον σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις ο αξιωματικός που έχει συνδέσει το όνομα του με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τοποθετήθηκε στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου, μια υπηρεσία που δεν έχει ουσιαστικά κανένα μάχιμο ρόλο και οδηγεί τον αξιωματικό σε αποστρατεία.
Αξίζει να τονιστεί ότι η επιλογή απομάκρυνσης του Μανώλη Σφακιανάκη από την υπηρεσία που ο ίδιος έστησε και ανέδειξε, δεν εξυπηρετεί τους στόχους της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά δείχνει ότι κάποιοι δεν ήθελαν τον μάχιμο αξιωματικό στην θέση αυτή.
Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σφακιανάκη λένε ότι ο ίδιος περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τις επίσημες ανακοινώσεις και δεν ήθελε να παρέμβει στις αποφάσεις του Αρχηγού, όμως δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια του γι’ αυτή τη μετακίνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σφακιανάκη έχει υποβάλλει στο αρχηγείο ένσταση για την τοποθέτησή του στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού και πλέον ο ίδιος περιμένει την απάντηση του αρχηγείου. Εμφανίζεται, μάλιστα, αποφασισμένος σε περίπτωση που η ένστασή του δεν γίνει δεκτή να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Την ίδια ώρα η τοποθέτησή του σε αυτή την ανενεργή ουσιαστικά θέση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στο αρχηγείο σε συνδυασμό με την ένσταση που έχει καταθέσει ο στρατηγός αρχίζουν να ξανασκέφτονται την υπόθεση. Ωστόσο πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποδίδουν τη μετακίνηση του Μανώλη Σφακιανάκη στην ανάγκη ανάδειξης και άλλων αξιωματικών επισημαίνοντας ότι ήταν η μοναδική περίπτωση αξιωματικού που παρέμεινε επικεφαλής για τόσα πολλά χρόνια στην ίδια υπηρεσία. Βέβαια πηγές της Κατεχάκη μιλάνε για απόπειρα της κυβέρνησης ελέγχου κομβικών θέσεων στην αστυνομία, μια εκ των οποίων και η υπηρεσία που ασχολείται με τον έλεγχο του διαδικτύου.
Το Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, έγιναν οι τοποθετήσεις των Υποστρατήγων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:
ΜΠΑΚΑΣ Αντώνιος, στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής.
ΜΩΥΣΙΔΗΣ Βασίλειος, από Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στην Αστυνομική Ακαδημία, ως Διοικητής.
ΔΡΑΓΑΤΑΚΗΣ Χρήστος, από Κλάδο Τάξης/Α.Ε.Α. στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής.
ΚΩΤΣΑΚΗΣ Γεώργιος, στον Κλάδο Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Προϊστάμενος.
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Εμμανουήλ, από Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος/Α.Ε.Α. στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενος.
ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ Γεώργιος, από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στον Κλάδο Ασφάλειας/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενος.
ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ Νικόλαος, από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής.
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Αλκιβιάδης, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου υπηρετεί, ως Βοηθός.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος, όπου υπηρετεί, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.
ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ Χρήστος, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής.
ΤΖΙΓΚΟΣ Βασίλειος, από Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής στον Κλάδο Τάξης/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενος.
ΚΟΥΤΣΙΑΡΗΣ Θεόδωρος, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής.
ΤΣΟΛΚΑΣ Φώτιος, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, όπου υπηρετεί, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.
ΠΛΟΥΜΗΣ Εμμανουήλ, στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Εμμανουήλ, από Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενος.
ΤΣΑΡΔΙΝΑΚΗΣ Κωνσταντίνος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ανδρέας, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, όπου υπηρετεί, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.
ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ Νικόλαος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.
ΚΟΤΣΙΑΦΤΗΣ Δημήτριος, από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.
ΠΑΝΟΥΣΗΣ Σωτήριος, στο Γραφείο Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α., συνεχιζομένης αποσπάσεώς του στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού/Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
[ΥΓ.] ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ Ηλίας, στη Διεύθυνση Υγειονομικού/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής.
[Ε.Κ.] ΜΗΝΙΑΤΗ Πηνελόπη, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Διευθύντρια.
«Επανάσταση» στο Διαδίκτυο – Του ζητούν να μην παραιτηθεί
Ακατανόητη, βάσει κοινής λογικής, θεωρεί η πλειοψηφία των πολιτών την απομάκρυνση του Μανώλη Σφακιανάκη από την θέση του ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Ήταν ο άνθρωπος που έστησε την υπηρεσία από το μηδέν και σημείωσε πολύ σπουδαίες επιτυχίες στο πλαίσιο της δράσης του, προφυλάσσοντας κυρίως ανηλίκους από τις κακοτοπιές του Διαδικτύου. Το «ευχαριστώ» ήταν η μετακίνησή του σε μια ουσιαστικά ανενεργή υπηρεσία, η τοποθέτησή του δηλαδή «στο ψυγείο», μέχρι την αποστρατικοποίησή του, όπως είναι η χαρακτηριστική έκφραση. Δεκάδες είναι τα σχόλια από ανθρώπους όλων των ηλικιών που του ζητούν να αντιδράσει με κάθε τρόπο και να μην αφήσει αμαχητί την θέση αυτή.
Η κίνηση αυτή, που έχει ευαισθητοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας, η οποία γνώριζε τον αξιωματικό μέσω του έργου του στην συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν άφησε αδιάφορη ούτε την ελληνική σφαίρα του Twitter. Η είδηση έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ και αμέσως έγινε πρώτο trend το hashtag #sfakianakis. Χρήστες όλων των ηλικιών, αλλά και όλου του πολιτικού φάσματος, έσπευσαν να κατακεραυνώσουν, με μεγάλες δόσεις χιούμορ, αλλά και οργής, την απόφαση αυτή. Είναι μια απόφαση εναντίον των παιδιών μας των ίδιων, λέει η πλειοψηφία, αναφερόμενη στα σπουδαία επιτεύγματα του Μανώλη Σφακιανάκη, τόσο στην αποτροπή αυτοκτονιών ανηλίκων, όσο και στην εξάρθρωση κυκλωμάτων παιδεραστίας και παιδικής πορνογραφίας. Όσο κι αν κάποιος προσπαθήσει να δει το θέμα «θετικά», δεν μπορεί να καταφέρει και όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης, δεν μπόρεσαν να βρουν άλλο επιχείρημα από το «τι μας νοιάζει τι κάνουν οι μπάτσοι»…
πηγη Protothema