Τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρι να γίνουν ανάδοχοι γονείς, δίνει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», το οποίο όπως δηλώνει και ο σχετικός τίτλος έρχεται να αναμορφώσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών.
Το ενδιαφέρον είναι πως σε ό,τι αφορά την αναδοχή στο άρθρο 8 το νομοσχεδίου αναφέρεται πως «κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντας συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά…».
Με τον όρο «συζύγους», εννοεί τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα- με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο δεν έχει σημασία- και ακολούθως διευκρινίζει πως δικαίωμα στην αναδοχή έχουν και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και βάσει του ότι στη χώρα μας τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμφώνων συμβίωσης, η σχετική αναφορά στο άρθρο του νομοσχεδίου δεν τα εξαιρεί από την αναδοχή. Αρκεί φυσικά όπως και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς να πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νομοθέτης.
Σημειώνεται ωστόσο, πως δεν υπάρχει η ίδια πρόβλεψη και για τη υιοθεσία καθώς στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου που εισάγουν κάποιες αλλαγές, ο νομοθέτης παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα που προβλέπει ότι τεκνοθεσία γίνεται από συζύγους, δηλαδή ζευγάρια που έχουν παντρευτεί και άρα αποκλείονται τα ομόφυλα αφού στη χώρα μας δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα πολιτικού γάμου.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε απ′ τον ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια έσπευσε να δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης λίγες ώρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου.
«Πρόκειται για εξαιρετικό νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία, προστατεύοντας τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και λύνοντας χρόνια προβλήματα που μέχρι σήμερα ταλάνιζαν τον δαιδαλώδη αυτόν χώρο, ο οποίος είχε πολλά γκρίζα σημεία σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες, και παράλληλα δείχνει εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία», αναφέρει ο κ. Μιχελογιαννάκης και προσθέτει: «Ωστόσο, αυτό το κατά άλλα εξαίρετο νομοσχέδιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ένα ενδεχόμενο που, ως γιατρό και ως πολιτικό, με βρίσκει αντίθετο, αφού πιστεύω ότι δεν είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται τεράστια ψυχολογική υποστήριξη, κάτι που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα πετύχει».
Πηγή: huffingtonpost.grΕιδήσεις σήμερα
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα του 2025
- Άσχημες μυρωδιές στον φούρνο : Κάντε τον να μοσχομυρίζει με 2+1 φυσικά καθαριστικά
- Θάνατός 5 χρονης στο Ρίο: Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση- Το παιδί είχε άθλια εικόνα
- Πως θα καταφέρετε να δώσετε στο παιδί το φάρμακο χωρίς να το φτύσει και χωρίς να κάνει εμετό
- Ανακαλείται σοκολάτα – Εντοπίστηκε καρκινογόνα ουσία