«Δημοκρατία της Severna Makedonija» (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στην ελληνική γλώσσα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είναι η ονομασία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις της πΓΔΜ, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Με αυτή την έννοια, η ονομασία θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι η πΓΔΜ θα προβεί σε αναθεώρηση του Συντάγματός της.
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι με βάση τις προβλέψεις της συγκεκριμένης συμφωνίας «οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”», γεγονός, που σύμφωνα με τον ίδιο, επιφέρει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και τη γείτονα χώρα, θέτοντας και ένα οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό της σημερινής Συνταγματικής της ονομασίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε ως σημείο κρίσιμης ιστορικής βαρύτητας την πρόβλεψη της συμφωνίας ότι οι πολίτες της γείτονος «δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας».
«Ο όρος Μακεδόνας της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο “Μακεδόνας”, όπως τον χρησιμοποιούν και στη βάση του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας», σημείωσε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Τσίπρας.
Όπως διευκρίνισε, η συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των πολιτών της πΓΔΜ ως μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Ως προς την υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών της πΓΔΜ, η συμφωνία προβλέπει την ένδειξη «Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», έναντι του «Μακεδόνας» που αναγράφεται σήμερα. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στην οποία καλείται να προβεί η γειτονική χώρα και η οποία αποτελεί προϋπόθεση κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, η συμφωνία προβλέπει απάλειψη των αναφορών του Συντάγματος της πΓΔΜ σε μακεδονική μειονότητα και στην ανάγκη προστασίας της, αντικατάσταση του άρθρου περί προστασίας των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών, και τέλος αφαίρεση οποιασδήποτε, έστω και έμμεσης, ιστορικής-αλυτρωτικής αναφοράς από το προοίμιο του Συντάγματός τους.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, το σαφές χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ του ιδίου και του κ. Ζάεφ προβλέπει καταρχάς την υπογραφή της συμφωνίας από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή της πΓΔΜ.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης ένταξής της από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι και οι δύο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων. «Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει, τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Εν συνεχεία, και εφόσον τηρηθεί η προϋπόθεση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Ελλάδα θα κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Επισημαίνοντας ότι η συμφωνία διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της Ελλάδας, διατηρώντας το σχετικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημά της, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία». Αναφερόμενος στην ιστορία της χρόνιας διαφοράς της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές των εθνικών θέσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
«Κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία η Ελλάδα εδραιώνεται ως «ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή».