Ένα ακόμη τραγικό γεγονός ήρθε στην επιφάνεια περί ασέλγειας δύο ανήλικων παιδιών. Συγκεκριμένα, ο παππούς, ο πατέρας και ένας φίλος του παππού φέρεται να ασελγούσαν στα 2 παιδιά στον Βόλο.
Δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εισήγηση του αντεισαγγελέα κ. Ιωάννη Προβατάρη, να αναιρεθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Το βούλευμα αυτό έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος πέντε προσώπων για την εμπλοκή τους σε υπόθεση παιδεραστίας, που φέρεται να είχε διαδραματιστεί και στον Βόλο, σύμφωνα με το e-thessalia.gr.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Documento», πρόκειται για μία απίστευτη υπόθεση με πρωταγωνιστές τον παππού δύο παιδιών, έναν φίλο του αλλά και τον ίδιο τους τον πατέρα, τον θείο και τη γιαγιά τους.
Από το 2012 τα παιδιά φέρονται να βiάζονταν συστηματικά από τον ίδιο τους τον παππού και να υπέμεναν και ασελγείς πράξεις από τον πατέρα τους και έναν φίλο του παππού τους. Κι όλα αυτά με την ανοχή της γιαγιάς και του θείου τους.
Το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε παραλείψεις και ασαφείς παραδοχές στο απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε. Πλέον η υπόθεση παραπέμπεται ξανά σε Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Στόχος είναι να αποφανθεί εκ νέου, με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα συμμετέχουν οι ίδιοι δικαστές, που έλαβαν την απαλλακτική απόφαση.
Δύο παιδιά, ηλικίας εννιά και επτά ετών σήμερα, φέρονται σύμφωνα με τη δικογραφία να βiάζονταν συστηματικά από τον ίδιο τους τον παππού από το 2012 μέχρι το 2017 στο Αιγάλεω, το Μοναστηράκι, στη Γλυφάδα αλλά και στον Βόλο.
Εκτός από τον παππού, πάντα σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρονται να ασελγούσε σε βάρος τους ο ίδιος τους ο πατέρας, καθώς και ένας φίλος του παππού. Ο τελευταίος μάλιστα είχε παραπεμφθεί σε δίκη για ασέλγεια στην ίδια του την κόρη.
Το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συνήλθε στις 21 Μαΐου 2019.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η αίτηση του κ. Ι. Προβατάρη κατά του υπ’ αρ. 1277/2019 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Το εν λόγω βούλευμα ουσιαστικά έπαυε την ποινική δίωξη σε βάρος των πέντε προσώπων, παρά την πρόταση του εισηγητή εισαγγελέα, που ζητούσε την παραπομπή τους σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Προηγουμένως είχε απορριφθεί αίτηση έφεσης κατά της απόφασης. Οι κατηγορίες αφορούσαν κατά περίπτωση αποπλάνηση παιδιού κάτω των 12 ετών κατά συρροή και κατά εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει το 14ο έτος σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση.
Στην υπ’ αρ. 19/2019 έκθεση αναίρεσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Προβατάρης εξηγούσε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ζητούσε την παραπομπή της υπόθεσης «για νέα εξέταση ενώπιον του ίδιου Δικαστικού Συμβουλίου, συντιθέμενου όμως από άλλους δικαστές» και όχι εκείνους που εξέδωσαν το απαλλακτικό βούλευμα.
Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την εισήγηση του κ. Προβατάρη και αναίρεσε εν μέρει το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Αναλυτικά, η αναίρεση αφορά στον παππού, τον πατέρα και τον φίλο του παππού, για όλες τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται. Το ίδιο ισχύει και για τη γιαγιά των παιδιών, επίσης για όλες τις πράξεις εκτός από αυτήν της πορνογραφίας ανηλίκων.
Επιπλέον με την υπ’ αρ. 241/2020 απόφασή του ο Άρειος Πάγος παραπέμπει την υπόθεση ως προς το αναιρούμενο μέρος ξανά στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε «ελλιπείς και ασαφείς παραδοχές» του απαλλακτικού βουλεύματος σχετικά με «τα αποδεικτικά μέσα που λήφθηκαν υπόψη για τον σχηματισμό της απαλλακτικής κρίσης». Ότι δηλαδή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν παραθέτει με «σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό κατά την προκαταρκτική εξέταση και κύρια ανάκριση (…) ώστε να δικαιολογείται η κρίση περί αμφιβολιών ως την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων για την παραπομπή τους στο ακροατήριο».