Close

Βρέθηκε σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε συσκευασμένη σαλάτα

Συσκευασμένη σαλάτα με σπάνιο τύπο σαλμονέλας

Βρέθηκε σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η σαλάτα ρόκα, που παρασκευάζεται στην Ιταλία, βρέθηκε μολυσμένη με salmonella Umbilo, ένα σπάνιο ορότυπο της Salmonella enterica.

Σύμφωνα με το RASFF η συγκεκριμένη σαλάτα διανέμεται σε 21 χώρες: Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βρετανία.

Για την μολυσμένη με σαλμονέλα σαλάτα ρόκα ενημέρωσε πρώτη η Αυστρία, στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης.

Σε ενέργειες για ανάκληση του προϊόντος έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο η Αυστρία, η Δανία και η Σλοβενία. Στη χώρα μας, σύμφωνα με το άρθρο του proson, δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ, ωστόσο οι επιχειρήσεις που εισάγουν ιταλική σαλάτα ρόκας ενθαρρύνονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα με κατεψυγμένα ορτύκια  Βρέθηκε Σαλμονέλα (Εικόνα)

Ο κίνδυνος της σαλμονέλλωσης

Σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Η σαλμονέλλα ζει στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μολυσμένο κρέας με σαλμονέλα

Δεν είναι δυνατό να καταλάβει κάποιος από την εμφάνιση ενός τροφίμου εάν αυτό είναι μολυσμένο με σαλμονέλλα ή όχι. Το μολυσμένο τρόφιμο έχει φυσιολογική όψη, οσμή και γεύση.

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση (π.χ. την κατανάλωση ενός μολυσμένου τροφίμου) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας κυμαίνεται από 6 έως 72 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μικροοργανισμών που έχουν προσληφθεί. Τα περισσότερα άτομα νοσούν εντός 12-36 ωρών από την έκθεση.

Με πληροφορίες από το proson.gr