Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και τους σκύλους, η περίοδος της εγκυμοσύνης χρειάζεται επιπλέον φροντίδα Καθώς οι σκύλοι δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους με λόγια, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί ώστε να τους προσφέρουμε όλα όσα έχουν ανάγκη.
Οι σκύλοι μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο κατά την περίοδο του οίστρου, η οποία συμβαίνει μια φορά κάθε οκτώ μήνες και διαρκεί έως και τρεις εβδομάδες. Αντίθετα από τους ανθρώπους, η περίοδος της κύησης στους σκύλους είναι σύντομη, διαρκεί περίπου δύο μήνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης βρίσκεται το κατοικίδιό σας ώστε να το φροντίσετε κατάλληλα. Σίγουρα ο κτηνίατρος σας είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας καθοδηγήσει. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα αυτή την χαρμόσυνη αλλά και επιβαρυμένη για την υγεία του σκύλου, περίοδο.
Επισκέψεις στον κτηνίατρο
Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να οργανώσετε, από τη στιγμή που θα υποψιαστείτε ότι η σκυλίτσα σας μπορεί να είναι έγκυος. Ο κτηνίατρος θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη, θα κάνει τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο και θα σας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα και τις προκαθορισμένες εξετάσεις. Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο εξασφαλίζουν την ομαλή, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, εγκυμοσύνη του ζώου και φυσικά τη δική σας ηρεμία ότι το φροντίζετε σωστά.
Διατροφή
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία της σκυλίτσας μας, τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της, όσο και για την περίοδο που θηλάζει. Μια ισορροπημένη, πλούσια σε θερμίδες διατροφή, εξασφαλίζει την υγεία της μέλλουσας μητέρας αλλά και τη σωστή ανάπτυξη των μικρών της. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι υποχρεωτικά, εκτός αν σας τα συστήσει ο κτηνίατρός σας. Το σημαντικό είναι να προσφέρετε στον σκύλο σας ποιοτικές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και να φροντίζετε να προσλαμβάνει τις ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεται ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του.
Όπως σε πολλά άλλα, έτσι στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, το μέγεθος του σκύλου παίζει ρόλο. Μια μικρή σκυλίτσα προκειμένου να παραμείνει υγιής και δυνατή χρειάζεται περισσότερες θερμίδες από μια μεγαλόσωμη. Επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές ανάγκες κάθε σκύλου είναι η σωματική του κατάσταση και η υγεία του.
Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης η ανάγκη του σκύλου για περισσότερο φαγητό δεν είναι μεγάλη, ίσως μάλιστα ο σκύλος να έχει μειωμένη όρεξη και να κάνει εμετούς.
Οι ναυτίες είναι φυσιολογικές στις αρχές της εγκυμοσύνης, όπως άλλωστε συμβαίνει και στους ανθρώπους. Αν παρόλα αυτά η κακοδιαθεσία επιμείνει για πολλές ημέρες, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Από την πέμπτη εβδομάδα και μετά, όπου η εγκυμοσύνη είναι πλέον προχωρημένη, ο σκύλος αρχίζει να έχει ανάγκη από περισσότερο φαγητό. Ξεκινήστε να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα των θερμίδων κάθε εβδομάδα.
Οι μερίδες θα πρέπει να είναι πολλές και μικρές. Κάθε μερίδα πρέπει να μετριέται ώστε να μην ξεφύγετε στις ποσότητες. Η παχυσαρκία δυσκολεύει τους σκύλους τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στη γέννα.
Για να μπορείτε να ελέγχετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η σκυλίτσα χρειάζεται περίπου 15%-20% περισσότερη τροφή από ότι έτρωγε πριν την εγκυμοσύνη.
Η διατροφή του σκύλου θέλει επιμέλεια και μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός των κουταβιών είναι σκληρή δοκιμασία για τη μητέρα, η οποία πρέπει να τρέφεται καλά, όχι μόνο για να συντηρεί τον εαυτό της αλλά και τα κουτάβια της. Η ποσότητα της τροφής που πρέπει να λαμβάνει ο σκύλος είναι σε συνάρτηση με το μέγεθός του και τον αριθμό των κουταβιών που έχει γεννήσει. Την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του θηλασμού η μητέρα μπορεί να τρώει και τριπλάσια ποσότητα από αυτή που κατανάλωνε πριν από την κύηση.
Άσκηση
Η ήπια άσκηση βοηθά τη μέλλουσα μητέρα να διατηρήσει την αντοχή και τη φόρμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυξήστε τις βόλτες σε ήπιο ρυθμό, αποφύγετε τις σκληρές δοκιμασίες και την επαφή με άλλους σκύλους που μπορεί πάνω στο παιχνίδι να την χτυπήσουν στην κοιλιά ή να την κολλήσουν κάποιον ιό που ίσως προκαλέσει ανωμαλίες στην κύηση και τον τοκετό. Κάντε περισσότερες και πιο σύντομες βόλτες, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα είναι αρκετές ώστε να γυμναστεί αλλά και να μην εξαντληθεί. Η διατροφή του σκύλου είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της κύησης, δώστε λοιπόν προσοχή στο τι πλησιάζει για να μυρίσει στο δρόμο, ωμές τροφές και ακαθαρσίες δεν περιλαμβάνονται στο μενού.
Προετοιμασία για τη γέννα
Καθώς πλησιάζει η στιγμή της γέννας η μέλλουσα μητέρα χρειάζεται έναν ασφαλή χώρο για εκείνη και τα μωρά της. Ένα, κατάλληλο σε μέγεθος, χάρτινο κουτί είναι η ιδανική λύση για να μπορεί η μητέρα να έχει ελευθερία κινήσεων κρατώντας παράλληλα τα μωρά της προφυλαγμένα. Τοποθετήστε στο κουτί παλιές πετσέτες ή σεντόνια για άνεση και ζεστασιά. Εφόσον ο κτηνίατρος έχει προβλέψει την ημερομηνία της γέννας, έχετε όλο τον καιρό μπροστά σας να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το χαρμόσυνο γεγονός.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες