Έξυπνα tips για να ετοιμάσετε το τέλειο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι εύκολα και γρήγορα. Το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι πλησιάζει κι εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας όλα τα κόλπα μαγειρικής. Ένας πλήρης οδηγός, απ’ το πως θα καθαρίσεις εύκολα τα κάστανα ως τα μυστικά για το κρέας και για το ριζότο τα που θα σου λύσει τα χέρια.
Κόλπα για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που θα σου λύσουν τα χέρια. Το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι πλησιάζει κι εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας όλα τα έξυπνα κόλπα για τον μπουφέ. Πως να καθαρίσεις εύκολα τα κάστανα, πως να καθαρίσεις εύκολα το ρόδι, πως να κάψεις τις σαλάτες από πριν και να διατηρηθούν, πως να κάνεις diy κουπάτ, πώς να ψήσεις σωστά το κρέας, μυστικά για πατάτες φούρνου, μυστικά για το κρέας, μυστικά για το ριζότο.
Δείτε ακόμα 10 μαγειρικά λάθη που κάνουν και οι πιο έμπειροι σεφ
Το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για κάθε σπίτι. Αρχικά είναι μία καλή αφορμή όλοι οι αγαπημένοι σου άνθρωποι να επισκεφθούν το σπίτι σου και να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί. Να φάτε, να πιείτε, να γελάσετε, να ανταλλάξετε δώρα και ευχές.
Επίσης είναι από τις σημαντικότερες μέρες του έτους, διότι η νέα χρονιά μας υποδέχεται και ελπίζουμε όλοι για το καλύτερο. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλα τα έξυπνα κόλπα μαγειρικής για το γιορτινό τραπέζι. Ένας πλήρης οδηγός που θα σου λύσει τα χέρια. Διαβάστε παρακάτω:
Πώς καθαρίζουμε εύκολα τα κάστανα;
1ος τρόπος
Ο πρώτος τρόπος που θα σας δείξουμε είναι και ο πιο διαδεδομένος στις έμπειρες νοικοκυρές. Αρχικά χαράσσουμε τα κάστανα σταυρωτά στην κυρτή πλευρά και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίζουμε τα κάστανα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με τα ζεστά κάστανα με μία πετσέτα κι αν τα κάστανα είναι από ποικιλία που καθαρίζονται εύκολα τότε σε 5-6 λεπτά θα είναι έτοιμα να καθαριστούν.
Αν δεν είναι από τα εύκολα, αφού τα στραγγίξουμε τα βάζουμε σε ένα πυρέξ και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε φούρνο προθερμασμένο. Αφού ψηθούν τα σκεπάζουμε και πάλι για 2-3 λεπτά με την πετσέτα και τότε σίγουρα είναι έτοιμα για καθάρισμα.
Δείτε ακόμα Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι χωρίς να πιάσει μαμούνια και χωρίς να χαλάσει για πολύ καιρό
Photo via: cookpad.com
2ος τρόπος
Σε αυτήν την περίπτωση χαράσσουμε και πάλι τα κάστανα αφού τα πλύνουμε και τα αραδιάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο, γύρω από ένα μπολάκι ή ένα ποτηράκι με νερό. Βάζουμε τον φούρνο στην μεγαλύτερη θερμοκρασία του για 4-5 λεπτά. Βάζουμε μέσα τα κάστανα για 4-5 λεπτά και αφού γίνουν τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα καθαρίζουμε μετά από λίγο.
Photo via: cookpad.com
Πως μπορείς να καθαρίσεις το ρόδι χωρίς να χαλάσεις το σχήμα του
Αυτό το κόλπο είναι μία εξαιρετική ιδέα για μπουφέ. Το να καθαρίσεις ένα ρόδι ίσως είναι απλή υπόθεση, όμως το να καταφέρεις να καθαρίσεις ένα ρόδι χωρίς να χαλάσεις το στρογγυλό του σχήμα θέλει τρόπο, αλλά όχι κόπο! Αν θέλετε να κλέψετε τις εντυπώσεις στον μπουφέ αυτό το βίντεο θα σας λύσει τα χέρια.
Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε εύκολα ένα ρόδι;
Το καθάρισμα των ροδιών είναι μία δύσκολη υπόθεση για πολλούς και πολλές όμως στην πραγματικότητα, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο. Αρχικά μπορούμε να φορέσουμε γάντια προτού ξεκινήσουμε την διαδικασία, διότι το ρόδι αφήνει χρώμα και το χρώμα του δεν φεύγει εύκολα από τα χέρια.
Δείτε ακόμα Ο μυστικός χυλός του Παναγιώτη Παπαδάκη για έτοιμο φύλλο σαν σπιτικό
Photo via: mama365.gr
Κόβουμε λοιπόν το λουλούδι του ροδιού και το χαράζουμε κάθετα, περιμετρικά. Χαράζουμε γύρω από το λουλούδι που κόψαμε επίσης για να μπορέσουν να ανοίξουν οι περιμετρικές χαραματιές. Πάνω από ένα μεγάλο μπολ ανοίγουμε με τα χέρια μας τις χαραματιές σαν φύλλα και γυρίζουμε το ρόδι ανάποδα.
Χτυπάμε δυνατά το ρόδι με μία βαριά λαβή σε διαφορετικά σημεία και τα σπόρια ξεκινούν να πέφτουν από μόνα τους. Συνεχίζουμε τα χτυπήματα μέχρι να πέσουν όλοι οι σπόροι. Αν μείνουν μερικά κολλημένα πάνω στην φλούδα τα αφαιρούμε και με ένα κουτάλι της σούπας.
Photo via: Youtube
Πώς διατηρούμε τις σαλάτες μας φρέσκες;
Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεις πως είτε προτιμήσεις συσκευασμένες έτοιμες σαλάτες, είτε προτιμήσεις φρέσκα λαχανικά που θα τα μετατρέψεις εσύ σε σαλάτα, θα πρέπει να κόψεις τα λαχανικά μόνος σου και να τα στραγγίξεις πολύ καλά από το νερό.
Ακόμη και τα λαχανικά από τις συσκευασμένες σαλάτες πρέπει να βγουν από την σακούλα τους, να πλυθούν με τρεχούμενο νερό και να στραγγίξουν καλά. Αφού λοιπόν πλύνεις τα λαχανικά σου τα στραγγίζεις σε μία σχάρα για να απομακρυνθεί κάθε υγρασία.
Αφού στεγνώσουν καλά τα αποθηκεύεις στο ψυγείο. Ιδανικά θα πρέπει να τυλίξεις την σαλάτα σου με μία πετσέτα γιατί η πετσέτα θα εμποδίσει την υπερβολική υγρασία και θα λειτουργήσει ως σφουγγάρι για τα λαχανικά. Έτσι θα διατηρηθούν φρέσκα για πολλές μέρες.
Αντί για πετσέτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί κουζίνας απλά φρόντιζε να το αλλάζεις συχνά. Επίσης μπορείς να κάνεις μία δεύτερη λύση. Και πάλι πλένεις καλά και κόβεις τα λαχανικά σου – είτε συσκευασμένα είτε φρέσκα – και τα τοποθετείς σε ένα δοχείο ή σε ένα τάπερ,
Προσθέτουμε στο επάνω και στο κάτω μέρος δύο φύλλα χαρτιού κουζίνας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως για να διατηρηθούν οι σαλάτες σου φρέσκες θα πρέπει ελαιόλαδο, λάδι, ξύδι, τυχόν σώς να μπουν λίγο πριν το σερβίρισμα διότι μαλακώνουν πολύ τα λαχανικά και τα μπαγιατεύουν.
Δείτε ακόμα Σπιτική σάλτσα ντομάτας : Ο πιο εύκολος τρόπος να την αποθηκεύσουμε
Photo via: funkycook.gr
Φτιάξε τα δικά σου diy κουπάτ
Το να χρησιμοποιείς ένα κουπάτ δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Απλά απλώνεις με έναν πλάστη την ζύμη, τοποθετείς από πάνω το κουπάτ, αφαιρείς τα γύρω γύρω και όταν βγάλεις το κουπάτ το μπισκότο είναι έτοιμο. Σαν να παίζεις με πλαστελίνες ένα πράγμα.
Όμως το να αγοράσεις μερικά γιορτινά κουπάτ, τελευταία στιγμή, μπορεί να είναι το ζόρι. Μπορείς όμως να φτιάξεις τα δικά σου diy κουπάτ που θα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στα Πρωτοχρονιάτικα μπισκότα σου και όχι μόνο.
Θα χρειαστούμε
Ταψάκι μια χρήσης
Συρραπτικό
Ψαλίδι
Χαρτί με το σχέδιο που θέλεις
Διαδικασία
Αρχικά κόβουμε το ταψί μίας χρήσης έτσι ώστε να χωρίσουμε τις άκρες από τον πάτο. Στην συνέχεια μετράμε με το χέρι μας τρία δάχτυλα και κόβουμε σε πέντε κομμάτια, τον πάτο του ταψιού. Διπλώνουμε το κάτω μέρος του κομματιού που κόψαμε για να το κάνουμε ίσιο.
Διπλώνουμε και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε με την βοήθεια μίας κόλλας χαρτιού που έχουμε ζωγραφίσει πάνω το γιορτινό μας σχέδιο και όχι μόνο. Παίρνουμε το συρραπτικό και ενώνουμε το κομμάτι μας για να είναι σταθερό.
Τέλος κόβουμε το κάτω μέρος για να είναι πιο κοφτερό και να μπαίνει με ευκολία στην ζύμη αλλά και στην ζαχαρόπαστα και τα κουπάτ μας είναι έτοιμα!
Δείτε την διαδικασία βήμα βήμα
Βήμα 1ο
Photo via: exypnes-idees.gr
Βήμα 2ο
Photo via: exypnes-idees.gr
Βήμα 3ο
Photo via: exypnes-idees.gr
Βήμα 4ο
Photo via: exypnes-idees.gr
Βήμα 5ο
Photo via: exypnes-idees.gr
Βήμα 6ο
Photo via: exypnes-idees.gr
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σωστό ψήσιμο του κρέατος
Το σωστό σίτεμα που γίνεται όταν ο χασάπης αφήσει το κρέας στο ψυγείο του από 3 έως 8 εβδομάδες, μας δίνει ένα κρέας χωρίς πολύ υγρασία και σκουρόχρωμο, μαλακό και με πλούσια γεύση. Είναι σαφώς ακριβότερο από ένα φρέσκο κομμάτι αλλά με μεστή κρεατένια γεύση και πολύ πιο μαλακό από το φρέσκο.
Δείτε ακόμα Πως να αποθηκεύσουμε και να διατηρήσουμε τα σκόρδα
Συνήθως μία απλή μαρινάδα δίνει έξτρα γεύση στο κρέας μας αλλά συνήθως το παρακάνουμε με έντονα μυρωδικά που στο τέλος καλύπτουν την γεύση του κρέατος και τρώμε κάτι σαν κρέας αλλά με γεύση δενδρολίβανο – λεμόνι.
Εμείς θα σας λέγαμε να είσαστε πολύ προσεκτικοί με τις μαρινάδες και να βάζετε απλά και λίγα μυρωδικά για να απολαύσετε μετά το κρέας σας με την αυθεντική του γεύση.
Πρέπει να βγάλετε από το ψυγείο το κρέας που θα ψήσετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν το ψήσετε ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι το κρέας σας θα ψηθεί πιο γρήγορα, που είναι και το ζητούμενο, για να μην χάσει πολλούς από τους χυμούς του.
Το τέταρτο μυστικό είναι το αλάτισμα και στέγνωμα του κρέατος με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου νερά και υγρασίες οι οποίες βράζουν το κρέας αντί να το ψήνουν. Και φυσικά ΟΧΙ αλάτισμα πριν το ψήσιμο.
Πολύ βασικό γιατί το αλάτι τραβάει τις υγρασίες από το κρέας και το σκληραίνει. Φυσικά υπάρχει και πάντα ο αντίλογος που θέλει αλάτισμα πριν το ψήσιμο. Δοκιμάστε και τους δύο τρόπους και αποφασίστε για τον καλύτερο.
Εάν θα ψήσετε σε τηγάνι τότε ρίξτε μια κουταλιά ελαιόλαδο και μόλις το λάδι αρχίσει να καπνίζει ελαφρά, η θερμοκρασία είναι σωστή και μπορείτε να βάλετε το κρέας. Εάν θα ψήσετε σε σχάρα με κάρβουνα, βάλτε την σχάρα αρκετή ώρα να κάψει και χαμηλά.
Δείτε ακόμα Πως να αποθηκεύσεις την κάπαρη- Διαδικασία
Το κρέας πρέπει να έρθει σε επαφή με υψηλή θερμοκρασία στην αρχή ώστε να αποκτήσει μια κρούστα εξωτερικά που οφείλεται στο καραμέλωμα των πρωτεϊνών του. Έτσι θα συγκρατήσει τους περισσότερους χυμούς και θα βγει πολύ ζουμερό και αφράτο στο τέλος του ψησίματος.
Επίσης πρέπει να γυρίζετε το κρέας συνέχεια κάθε μισό λεπτό, αν το ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι, ή κάθε 2-3 λεπτά αν το ψήνετε σε σχάρα, ώστε να ψηθεί γρήγορα και σωστά και ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Γυρίζοντας τακτικά το κρέας δεν αφήνουμε το εσωτερικό λίπος του και τους χυμούς του να φύγουν αλλά το ξαναγυρίζουμε μέσα στο κρέας και έτσι θα παραμένει ζουμερό. Είναι αυτό που θα σας δώσει την έξτρα γεύση.
Ποτέ μα ποτέ δεν τρυπάμε το κρέας για να το γυρίσουμε με πιρούνια ή με τα μαχαίρια αλλά το γυρίζουμε πάντα με τσιμπίδα.
Photo via: askmen.com
Επίσης σημαντικός είναι και ο χρόνος που θα μείνει το κρέας στην φωτιά.
Αυτό εξαρτάται από το πάχος το μέγεθος του κρέατος και την ένταση της φωτιάς. Γενικά το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια γιατί τότε θα σας δώσει και την καλύτερη γεύση του, δεν θα χάσει τα υγρά του, δεν θα στεγνώσει και δεν θα σκληρύνει.
Η καλύτερη λύση για να έχετε πάντα σωστά ψημένο κρέας είναι το θερμόμετρο γιατί με αυτό θα έχετε τον καλύτερο έλεγχο στο ψήσιμο. Κυκλοφορούν πολλοί τύποι από απλά και φτηνά μέχρι πολύ εξειδικευμένα.
Μυστικά για τις τέλειες πατάτες φούρνου
Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε ότι οι πατάτες φούρνου θα πρέπει να έχουν κιτρινωπή σάρκα όσο είναι ωμές. Τις καθαρίζουμε λοιπόν και τις κόβουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε όμως προσέχουμε να έχουν όλες περίπου το ίδιο μέγεθος.
Δείτε ακόμα: Πολίτικη σαλάτα τουρσί σε βάζο
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και όποιο μυρωδικό μας αρέσει. Όταν τις μαρινάρουμε με μουστάρδα, λεμόνι, ελαιόλαδο και ό,τι άλλο μας αρέσει επιλέγουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ που να τις χωράει όλες αλλά ίσα ίσα.
Οι πατάτες θα πρέπει να είναι η μία κολλημένη πάνω στην άλλη για να μην ξεραθούν κατά το ψήσιμο, να είναι μαλακές και μελωμένες. Βάζουμε τις πατάτες στο σκεύος και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Τις ψήνουμε αρχικά στις αντιστάσεις στους 180° για 35-40 λεπτά.
Ανακατεύουμε με πιρούνι, “σπάζοντάς” τες ελαφρά για να βοηθήσουμε να κάνουν ωραία κρούστα και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C στον αέρα. Ψήνουμε ακόμα μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Είναι έτοιμες όταν πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και καφετίσουν ελαφρά οι άκρες τους. Μέσα είναι μαλακές και πολύ νόστιμες και στις γωνίτσες τους τραγανές.
Δείτε το παρακάτω βίντεο:
Τα μυστικά για το τέλειο ριζότο
Δεν είναι όλες κατάλληλες για την παρασκευή του ριζότο, καθώς ο τρόπος παρασκευής και το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτούν ρύζι υψηλής περιεκτικότητας σε ένα συγκεκριμένο τύπο αμύλου, την αμυλοπεκτίνη, η οποία ευθύνεται για τη χαρακτηριστική κρεμώδη ύφη του ριζότο.
Δείτε ακόμα: Δέκα τέλεια κόλπα μαγειρικής που σίγουρα δε τα ξέρετε!!!
Μια άλλη χαρακτηριστική διαφορά των ποικιλιών που είναι κατάλληλες για ριζότο σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι πως οι κόκκοι τους είναι πιο κοντοί και «παχουλοί». Ας δούμε, όμως, αναλυτικά κάποιες από τις πιο γνωστές ποικιλίες:
Αρμπόριο (Arborio): Η πιο γνωστή και ευρέως διαδεδομένη ποικιλία (θα τη βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ).
Καρναρόλι (Carnaroli): Η ποικιλία «πολυτελείας» έχει σύμφωνα με πολλούς το προνόμιο να μην παραμαγειρεύεται εύκολα.
Βιαλόνε νάνο (Vialone nano): Ιδανική ποικιλία για ιδιαίτερα κρεμώδες ριζότο.
Το ανακάτεμα θα πρέπει να είναι πολύ συχνό, αν όχι συνεχόμενο, ώστε να αναμιχθεί το άμυλο του ρυζιού με τα υγρά και να αρχίσει να δημιουργείται το χαρακτηριστικό «χύλωμα». Ανακατεύοντας, λοιπόν, αναγκάζουμε το άμυλο να βγει από τους κόκκους του ρυζιού, να ομογενοποιηθεί με τα υγρά και να επιτευχθεί ένα «δέσιμο» που θα οδηγήσει στην επιθυμητή υφή.
Ο σωστός ζωμός θα αποτελέσει τη γευστική βάση για το ριζότο. Σκεφτείτε πως το ρύζι είναι ικανό να απορροφήσει έως και τρεις φορές τον όγκο του σε νερό. Αναγκαστικά, λοιπόν, η γεύση του υγρού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τελικού γευστικού προφίλ του πιάτου μας.
Επιλέγουμε το κατάλληλο σκεύος. Το κατάλληλο σκεύος για την παρασκευή του ριζότο είναι μια σχετικά ρηχή χύτρα. Το μέγεθός της εξαρτάται από την ποσότητα του ρυζιού, το οποίο για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα θα πρέπει να έχει χώρο να απλωθεί και να μη συσσωρεύεται σε ύψος.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου -Έφτασε η ώρα για απαντήσεις
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο