Κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστούμε τα γυαλιά ηλίου; Τα γυαλιά ηλίου έχουν ημερομηνία λήξης; Κι αν ναι, κάθε πότε πρέπει να τα αντικαθιστούμε;
Κάθε πράγμα στην ζωή μας έχει μία ημερομηνία λήξης. Μερικές φορές ένα αντικείμενο χαλάει από την πολυκαιρία ή εξαιτίας μας ενώ άλλες φορές έχει αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης που πρέπει να τηρηθεί, διότι αν δεν τηρηθεί μπορεί και να βλάψει την υγεία μας. Τα γυαλιά ηλίου όμως, σε ποιες από τις δύο κατηγορίες ανήκουν;
Μπορούμε να φοράμε τα ίδια γυαλιά ηλίου για χρόνια, μέχρι να κάτσουμε κατά λάθος πάνω τους ή τα βιδάκια να “χαλαρώσουν” από την πολυκαιρία ή πρέπει να τα αντικαθιστούμε κάθε τόσο, για να μην βλάψουν τα μάτια μα; Σήμερα θα μάθουμε αν και κάθε πότε τα γυαλιά ηλίου χρειάζονται αντικατάσταση. Διαβάστε παρακάτω:
Κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστούμε τα γυαλιά ηλίου;
Τα γυαλιά ηλίου εκτός του ότι μας χαρίζουν στιλ είναι και πολύτιμα, διότι προστατεύουν τα μάτια μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου τόσο τον Χειμώνα όσο και το Καλοκαίρι. Τα γυαλιά ηλίου όμως κάθε πότε πρέπει να τα αντικαθιστούμε; Χρειάζονται όντως αντικατάσταση;
«Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Για να προστατεύουν αποτελεσματικά τα μάτια, τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι επιστρωμένα με ειδικά φίλτρα που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και με την παρατεταμένη έκθεση στην UV, τα φίλτρα αυτά παρουσιάζουν σταδιακή μείωση της προστατευτικής δράσης τους», αναφέρει οδρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας Laser Vision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Δείτε ακόμα Γυαλιά ηλίου : 15 trendy ιδέες για το Καλοκαίρι 2022
Με λίγα λόγια το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτή η μείωση δεν είναι ακριβές αφού διαφέρει ανάλογα με το πόσο συχνά φορούσαμε τα γυαλιά ηλίου αλλά και την ένταση της UV κατά την χρήση. Μάλιστα πριν μερικά χρόνια επιστήμονες από την Βραζιλία είχαν δημοσιεύσει μία ενδιαφέρουσα μελέτη.
Σε αυτήν την μελέτη, φάνηκε πως σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως είναι η Ελλάδα αλλά και η Βραζιλία, τα γυαλιά ηλίου χάνουν την προστατευτική τους δράση μέσα σε δύο χρόνια, εφόσον τα φοράμε καθημερινά για δύο φορές την ημέρα περίπου.
«Σκεφτείτε τα γυαλιά ηλίου σαν το αντηλιακό. Είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία των ματιών, με το αντηλιακό που βάζουμε στο δέρμα. Όπως όμως δεν αρκεί μία επάλειψη με το αντηλιακό, αν πρόκειται να μείνει κάποιος όλη μέρα στον ήλιο, έτσι δεν αρκεί και ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου για καθημερινή, πολύωρη χρήση επί μήνες και χρόνια.
Δείτε ακόμα Γυαλιά ηλίου: Ποια σου ταιριάζουν ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σου
Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο πιο παλιά είναι τα γυαλιά ηλίου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην προστατεύουν πια επαρκώς τα μάτια. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται προληπτικός έλεγχος της απορροφητικότητάς τους σε ένα κατάστημα οπτικών.
Σε πολλά από αυτά υπάρχουν ειδικές συσκευές που την μετρούν. Αν τα γυαλιά ηλίου σας είναι απορροφητικά, θα διηθούν όλο το φάσμα της UV, παρέχοντας 99-100% προστασία εναντίον της UVA και της UVB», λέει ο κύριος Κανελλόπουλος.
Αν δεν θέλετε να κάνετε αυτήν την μέτρηση, υπάρχει και εναλλακτική λύση. Μπορείτε να αντικαθιστάτε τα γυαλιά ηλίου σας κάθε 2 χρόνια εφόσον φοράτε γυαλιά ηλίου κάθε μέρα, Χειμώνα Καλοκαίρι, για τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
Δείτε ακόμα Μωβ μέδουσα Σε έξαρση στο Αιγαίο φέτος: Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσει
Όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν διαλέγετε τα καινούρια σας γυαλιά. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η τιμή, το σχέδιο αλλά και το χρώμα των φακών σας, όμως δεν είναι αυτό που πρέπει να προσέξετε περισσότερο.
«Για να είναι αξιόπιστα τα γυαλιά ηλίου πρέπει κατ’ αρχάς να αναγράφουν ότι παρέχουν 100% προστασία από την UVA και την UVB ή απορρόφηση της UV έως 400 nm.
Πρέπει επίσης να είναι μεγάλα και να εφάπτονται καλά στο πρόσωπο, ώστε να προστατεύουν τα μάτια και από τις αντανακλάσεις της UV που φτάνουν υπό διάφορες γωνίες στα μάτια. Επομένως τα πιο κατάλληλα γυαλιά είναι αυτά που καλύπτουν μεγάλο τμήμα του προσώπου, προστατεύοντας τα μάτια και από τα πλάγια».
Δείτε ακόμα Πώς να κάνετε τις ξεραμένες πλαστελίνες ξανά μαλακές
Επίσης δεν πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα για το τι χρώμα θα έχουν οι φακοί. Τα σκουρόχρωμα γυαλιά δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερα ή πιο απορροφητικά από τα ανοιχτόχρωμα. Φαίνεται ότι τα σκουρόχρωμα γυαλιά χωρίς κανένα φίλτρο απορρόφησης UV, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα για τα μάτια.
Αυτό διότι το σκοτεινό περιβάλλον δημιουργεί διαστολή της κόρης του ματιού κι έτσι φτάνει περισσότερη UV στο εσωτερικό των ματιών. Στην μοναδική περίπτωση που όντως έχει σημασία των χρώμα των φακών είναι αν ασχολείστε με αθλήματα που γίνονται στην ύπαιθρο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεστε γυαλιά ηλίου με πράσινους, καφέ, ροζ ή γκρι φακούς αλλά και με κεχριμπαρένιους φακούς αφού αυξάνουν την αντίθεση και διευκολύνουν την αίσθηση. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα ακριβό ζευγάρι γυαλιών ηλίου, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι και ένα καλό ζευγάρι.
Δείτε ακόμα Κι όμως: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκυλοτροφή για λίπασμα
Μεγάλη σημασία έχει από που τα αγοράζετε και όχι η τιμή τους. Προτιμήστε μαγαζιά ΟΠΤΙΚΑ όπου οι υπάλληλοι θα σας κατευθύνουν κατάλληλα, καλύπτοντας τις δικές σας ανάγκες και αποφύγετε αγορές από πλανόδιους ή το διαδίκτυο.
Αν προτιμάτε γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτοί μειώνουν τη λάμψη που αντανακλάται στις λείες επιφάνειες (π.χ. στην άσφαλτο, στην άμμο). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παρέχουν προστασία έναντι της UV. Άρα και τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς πρέπει να διαθέτουν ειδικό φίλτρο μέγιστης απορρόφησης της UV.
All photos via: Pinterest
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Γρίπη Α: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολίου σύμφωνα με τους ειδικούς
- Άρτα-Θάνατος 5χρονης: Τα ευρήματα που προβλημάτισαν – Είναι το 2ο παιδί της οικογένειας που φεύγει από τη ζωή
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 77, 78, 79α, 79β, 80, 81, 82α
- Θύμα Βεντέτας ο Στέφανος Καλογιάννης πρώην παίχτης Reality – Τον Πυροβόλησαν στο κεφάλι
- Σκουριασμένα ταψιά: Με αυτά τα tips τα ταψιά σας θα μοιάζουν με καινούργια